• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polskie pociagi pancerne w okresie 1918-1921

Reakcje
3.674 30 0
dziękuję za rzeczowe wpisy !
....normalnie zaczerwieniłem się ;):LOL: a tak na serio, to ja dziękuję, że dzięki Forum (tak rzetelnie prowadzonego !), mogę pogłębiać swoją wiedzę i uczestniczyć w dyskusjach, które wnoszą coś nowego do moich zainteresowań. Myślę, że wielu Kolegów, tu na Forum, dokonuje bardzo rzeczowych wpisów, a dyskutować zawsze warto, wręcz trzeba, zwłaszcza z ludźmi, którzy mają podobne zainteresowania i o wiele większą wiedzę ode mnie.

Taki Autor i taka pomyłka
Autor bardzo zacny to fakt, a że taka pomyłka... no cóż, pomyłki zdarzają się nawet bardzo rzetelnym i wiarygodnym autorom :)

Czy te armaty nieznanego typu stanowiły rzeczywiste uzbrojenie polskiego pociągu pancernego czy tylko były na pokaz?
A czy to aby na pewno fotografia pociągu pancernego ???? Armata na zdjęciu to według mnie, austro-węgierska 18cm kurze Kanone M.80 czyli armata o krótkiej lufie, de-facto pełniąca rolę haubicy. Armata ta weszła na uzbrojenie c.k. armii w roku 1881 i była jedną z trzech wersji rodziny armat systemu M.80, opartego na wspólnej lawecie M.80 (pozostałe dwie to armaty kalibru 12 cm. i 15 cm.). Armata kal. 18 cm. była typową armatą oblężniczą. Uzbrajano w nie m.in. stałe baterie, będące na wyposażeniu fortów i twierdz. Pomimo, że przestarzałe (M.80 pochodzą z epoki, kiedy działa nie posiadały jeszcze oporopowrotników, przez co, po każdym wystrzale, odrzut powodował toczenie się całej armaty, wraz z lawetą, do tyłu) nadal były w uzbrojeniu armii austro-węgierskiej w trakcie I w. św. Do 1918 r. przedstawione na zdjęciu 18cm kurze Kanone M.80 wchodziły w skład artylerii m.in. Twierdzy Przemyśl oraz Twierdzy Kraków. Bez wątpienia jakieś pojedyncze egzemplarze tego typu armat pozostały w Polskich rękach po I w.św. Wątpliwe jest natomiast aby były stosowane w pociągach pancernych (m.in. z powodu braku oporopowrotnika), a stojąc na platformie - jak na zdjęciu - jedna za drugą, raczej nie nadawały się do użycia bojowego, ponieważ, tak jak wspomniałem, odrzut wystrzału powodowałby toczenie się całej armaty do tyłu. Skłonny więc jestem uznać, że to zdjęcie albo "na pokaz" albo armaty te, były w trakcie przewożenia na platformach.

Poniżej link do strony opisującej w/w rodzinę armat, w tym charakterystyczną lawetę M.80 i armatę o krótkiej lufie 18cm kurze Kanone M.80. Na stronie tej widać dokładnie szczegóły budowy zarówno lawety jak i samej armaty. Szczegóły te widoczne są na zamieszczonym przez Kolegę zdjęciu, gdzie widać dwie tego typu armaty, stojące na platformach, jedna za drugą. Na poniższej stronie trzeba wejść w zakładkę Austro-Hungary oraz na 18cm kurze Kanone M.80
http://landships.info/landships/artillery_articles.html

Kolejny link, to https://eksploracjapodkarpacie.pl/index.php?topic=4428.0 gdzie można przeczytać co nieco o tego typu armacie, oraz obejrzeć ciekawe zdjęcia i rysunki 18cm kurze Kanone M.80

Ostatnio edytowane:
OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.355 2 0
Bardzo dziękuję za identyfikację armat w polskich rękach. Byłem w Budapeszcie i ogladałem ekspozycję armat c-k. Przeglądając dokumenty w Archiwum Wojskowym nalazłem taka informację- Wykaz armat WP w marcu 1920 r.- "armat oblężniczych 15 cm wz. 80 -14 sztuk, armat oblężniczych 18 cm wz. 80 - 15 sztuk". Niestety, kiepska jakość mojej fotki nie daje odpowiedzi na pytanie: czy tylko te armaty były przewożone (tylko na "postrach"), czy stanowiły uzbrojenie lwowskiej "Trójki"? Jest jeszcze takie jedno zdjęcie armaty w polskim pociagu pancernym do identyfikacji ze starej gazety...

Załączniki

Reakcje
3.674 30 0
czy tylko te armaty były przewożone (tylko na "postrach"), czy stanowiły uzbrojenie lwowskiej "Trójki"?
Według mnie armaty tego typu raczej trudno było by zastosować bojowo, gdyby stały na platformie kolejowej, ale może się mylę. Tak jak wspomniałem w poście wyżej, nie miały one oporopowrotnika. Energię wystrzału przejął by wagon-platforma, i cały pociąg... Poniżej link do filmiku gdzie można obejrzeć wystrzał z armaty pochodzącej z tej samej epoki, działającej na identycznej zasadzie jak 18 cm kurze Kanone M.80. Na filmie widać wystrzał, prawdopodobnie (jak dobrze rozpoznaję) z wyprodukowanej w zakładach Kruppa, na zamówienie Carskiej Rosji, armaty tzw. "42-liniowej", kalibru 12 cm lub 10,5 cm (produkowano obie wersje, praktycznie nie do rozróżnienia) wz. 1877, na lawecie wz. 1877. Na filmie widać jak cała armata po wystrzale cofa się do tyłu, i pomimo podłożenia klinów umożliwiających powrót armaty na miejsce, robi ona nie małe spustoszenie na podłożu, którym jest, jakby nie patrzeć stabilna ziemia. Warto dodać, że armata ta ma kaliber "tylko" 105 lub 120 mm, co w porównaniu do "ciężkiego" kalibru 180 mm "naszej" M.80, daje o wiele mniejszą energię przy wystrzale. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić wystrzał z podobniej armaty, tylko kalibru aż 18 cm, stojącej na platformie kolejowej, ale może kostrukcyjnie jakoś to rozwiązano. Tylko gdzie mieli by się oddalić obsługujący ją artylerzyści (zeskoczyć z platformy ;)), bo na filmie dobrze widać, że przy strzelaniu z tego typu dział, cała obsługa umyka na boki, a kanonier z pewnej odległości pociąga za linkę, powodując wystrzał :LOL:. Dopiero rewolucyjne skonstruowanie oporopowrotnika, przejmującego energię wystrzału, zapobiegło tego typu "ekscesom" i wprowadziło artylerię w XX wiek. Można dodać, że pierwszym na świecie "nowoczesnym" działem (z oporopowrotnikiem w pełni tego słowa znaczeniu) była skonstruowana przez Josepha Deporta, słynna francuska "siedemdziesiątka piątka", czyli 75 mm armata mle 1897 (Canon de 75 mm modèle 1897), często nazywana 75 mm Schneider wz. 1897, choć zakłady Schneidera były tylko jednym z zakładów, które produkowały tą armatę (w tym na eksport).

Jest jeszcze takie jedno zdjęcie armaty w polskim pociągu pancernym do identyfikacji ze starej gazety
... niestety bardzo mało widać na tej fotografii, jedyne co przychodzi mi do głowy, to po wielkości samej armaty można ocenić jej kaliber na 75-77 mm (do wyboru kilka armat z okresu I w. św.). Idąc tym tropem i oceniając wygląd ogonu armaty, zakończonego charakterystycznym "uchem", oraz raczej (jednak słabo widać) niskie osadzenie lufy, można snuć domysły, że jest to rosyjska 76,2 mm armata polowa wz 02 skonstruowana w zakładach Putiłowskich. Znana w Wojsku Polskim jako "Putiłowka" / "Prawosławna". Masowo używana w 1920 r. Po przekalibrowaniu na 75 mm używana jeszcze we wrześniu 1939 (jako wz. 02/26). Była także na wyposażeniu pociągów pancernych.

Ponownie odsyłam do strony
http://landships.info/landships/artillery_articles.html
gdzie w zakładce Russia, należy kliknąć 76.2mm Putilov m/02 Field Gun (niestety bezpośredniego odnośnika nie ma). Na jednym ze zdjęć na w/w stronie internetowej widać m.in. charakterystyczne "ucho".

O samej armacie wz. 02 można poczytać np. tu https://pl.wikipedia.org/wiki/76_mm_armata_dywizyjna_wz._1902 a o jej zmodernizowanej wersji wz. 02/26 dla Wojska Polskiego tu https://pl.wikipedia.org/wiki/75_mm_armata_wz._1902/26

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.355 2 0
Stanisławie 1972 dziękuję za wyczerpujące informacje.
Szerokotorowy pociąg pancerny "Generał Konarzewski 1. Dywizji Strzelców Wielkopolskich", który operował tylko na przyczólku mostowym bobrujska (30 x 15 kilometrów), a woda do tendra parowozu nabierana jest sikawką przez 12 ludzi z rzeki, z odległości 120 metrów....

Załączniki

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.355 2 0
Rosyjska kolejowa bateria przeciwlotnicza zakładów Putiłowskich w fińskich rękach ( dla carskiej Rosji zbudowano około 20 podobnych wagonów). W szerokotorowym pociągu pancernym "Gen. Konarzewski 1.Dywizji" był podobny wagon, lecz jego uzbrojenie plt. zostało zdemontowane jeszcze w 1917 r. Tak więc, jego uzbrojenie składało się tylko z 2 rosyjskich polówek kal.76, 2 mm wz. 1902....

Załączniki