• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polskie pociagi pancerne w okresie 1918-1921

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.355 2 0
Styczeń 1920 roku -pociąg pancerny P.P.8 "Wilk" (eks "Rozwadowczyk", przemianowany w marcu 1919 roku na "Wilk" na cześć poległego w listopadzie 1918 roku porucznika Wilhelma Wyrwińskiego, pseudonim "Wilk", pierwszego dowódcy pociągu pancernego P.P.1 "Piłsudczyk").

Załączniki

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.355 2 0
Wielkopolski pociąg pancerny "Danuta" ( "składak": wagony i lokomotywa z eks P.P.9 "Wawel" krakowskiego) oraz wagon? ( wagony?) z niemieckiego PZ 23 zdobytego pod Rynarzewem 17 lutego 1919 roku przez powstańców wielkopolskich)..

Załączniki

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Jest to prawdopodobnie zdjęcie łotewskiego pociągu pancernego w 1919 roku (jednak konstrukcji niemieckiej). Znalazłem takie dwa zdjęcia, ale opis w języku angielskim jest chyba błędny - nie niemiecki pociąg pancerny ale łotewski - mogę się mylić. Proszę o Wasze opinie w tej sprawie. Zwróćcie także uwagę na flagę...
Dzień dobry po dłuższej przerwie.
O ile pamiętam w nadbałtyce działały jakieś niemieckie oddziały ochotnicze, wiec ten skład mógł mieć niemiecką załogę.
[DOUBLEPOST=1475327723][/DOUBLEPOST] Jak dla mnie siedzący drugi od lewej- oficer to na 100% Anglik. Część mundurów i czapek też wygląda mi na brytyjskie i do tego Lewis. Więc przypuszczam, że są to jakieś antybolszewickie oddziały pod brytyjską kontrolą - nadbałtyka, albo Murmańsk czy Archangielsk ?? Podobnie zdjęcie z 2016.10.01.