• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polskie pociagi pancerne w okresie 1918-1921

601W Eaaos

Nowy użytkownik
Reakcje
27 3 0
Uszkodzony wagon artyleryjski pociągu pancernego P.P.17 "Reduta Ordona" we wrześniu 1920 roku...
No ewidentnie rozbity na drzazgi. Skąd to zdjęcie. No i pech, że akurat to się zachowało. Bo chyba znamy tylko fotkę jeszcze jednego wagonu.
Fajne te "nowe" zdjęcia Śmiałego.
No i moja tradycyjna wątpliwość. Czy krótkie wagony artyleryjskie ex-węglarki Głowackiego i Huragana to te same?

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.279 2 0
Wiele fotografii polskich pociągów pancernych nie zachowało się do dzisiejszych czasów. Były także wykonywane fotografie zdobycznych pociągów pancernych: sowieckich, halickich, petlurowskich i to kolejny problem. Okradli nas z historii. Także w ramach reperacji wojennych strona niemiecka w lutym/ marcu 1920 r. przekazała stronie polskiej parowozy, tabor kolejowy oraz liczny tabor pancerny ze swoich pociągów pancernych z okresu I wojny. Takie wagony zostały włączone w skład kilku polskich pociągów pancernych, między innymi, po modernizacji; m.in. P.P.20 "Bartosz Głowacki" (08.1920 r.), d-ca, por. prof. Pigoń. Pociąg pancerny P.P.18 "Huragan" został zbudowany w WK w Nowym Sączu.
Odznaka polskiego, regularnego, szerokotorowego pociągu pancernego "Piłsudczyk-szeroki"- w istnienie którego nie wierzy wielu historyków. A pociąg pancerny istniał 10 miesięcy, a relacje z tej jednostki zostały zniszczone!

Załączniki

wicy

Znany użytkownik
Reakcje
658 1 3
A czy wpadło komuś w oko zdjęcie wagonu "betoniaka" ze składu Śmiałego - 1919??
W necie widziałem ze 2-3 zdjęcia, ale zawsze na 3 planie i żadnych detali zobaczyć nie można

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.279 2 0
Wicy,to wrzuć tą fotografię, bo do "Śmiałego" jest przynajmniej 100 fotek, ponieważ w tym pociągu pancernym było 3 fotografów oraz z tej jednostki został nakręcony także ruchomy film. Pisz o tym Wańkowicz, szwagier Małagowskich..

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.279 2 0
Pierwsza i druga fotografia to jest to samo ujęcie - P.P.2"Śmiały" z "wileńskim" wagonem artyleryjskim. Trzecie, jest to jedyna i unikalna fotografia, przestawia P.P.2 "Śmiały" z nie obfotografowanym, kolejnym wagonem artyleryjskim. Jest możliwe, że ta fotografia została wykonana nie w 1920 roku, lecz później np. w 1922 roku? Pytanie pozostaje otwarte-kiedy i gdzie został ten wagon zbudowany? Istniał taki pociąg pancerny o nazwie "Orzeł Biały", ale jak wyglądał to pomimo upływu 100 lat nadal
Wileński wagon art..jpg
nie wiemy...

wicy

Znany użytkownik
Reakcje
658 1 3
Ten niby betonowy artyleryjski Śmiały dostał 16.08.1921 (wg Magnuskiego, cytującego p.o. dowódcy pociągu). Rzeczywiście mógł być on już pomalowany w kamuflarz (tak podaje dowódca i wspomina o przyszłej konieczności przemalowania parowozu i wagonów ze starego składu).
Na foto z kamo (i moich 1 i 2) brak płyt pancernych między budą a działem, widocznych na poprzednich fotkach (moje foto 3). Być może płyty dodano nieco później.

Drugim dodanym wagonem artyleryjskim (oznaczanym jako Ike 662107) był platformowy. Jedyne zdjęcia jakie udało mi się zobaczyć to
pp_smialee.jpg IMG_20221119_090436.jpg.45c65da1790dd71df295724eb8bf0a93.jpg

Nie rozumiem jeszcze sposobu monatażu osłony działa i dlaczego na fotce 2 całe działo jest jakby wyjęte z okrągłej podstawy....

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.279 2 0
Ten drugi dodany wagon art. najpierw był w "Gromoboju"( 2 podobne wagony art.) i na rozkaz gen. Rozwadowskiego 1 wagon został przekazany do pociągu "Śmiały". Oficerowie z "Gromoboja" ponownie zestawili taki drugi wagon art. w Krakowie ( by były 2 wagony art.)...
Gromobój 6.jpg
Śmiały 20.jpg

wicy

Znany użytkownik
Reakcje
658 1 3
Ten drugi dodany wagon art. najpierw był w "Gromoboju"( 2 podobne wagony art.) i na rozkaz gen. Rozwadowskiego 1 wagon został przekazany do pociągu "Śmiały". Oficerowie z "Gromoboja" ponownie zestawili taki drugi wagon art. w Krakowie ( by były 2 wagony art.)...
Dzięki wielkie! Tym zdjeciem działa fortecznego załatwiłeś mi cały model ;) Teraz tylko siadać i rysować