Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Warszawski pociąg pancerny P.P.11 "Poznańczyk" w marcu 1919 roku w rejonie Rawy Ruskiej, wspólnie z innymi warszawskimi: P.P.13 "Boruta" i P.P.14 "Zagończyk"...
Niewiedza pewnego Autora jest straszna. Od dawna staram się prezentować i wyjaśniać temat polskich pociągów pancernych. Jednak nie do wszystkich ta wiedza trafia-przykład publikuję. Kto nie wie jaki to polski pociąg pancerny? Napiszę w razie czego...
Deformacja fotografii - to nie ja. I kolejna bzdura, ta fotografia została wykonana we wrześniu 1920 roku w WK w Nowym Sączu i przedstawia jeden z wagonów artyleryjskich pociągu pancernego P.P.25 "Stefan Czarniecki" .....
Dla zabawy spróbowałem trochę rozciągnąć ten "improwizowany pociąg pancerny". Od razu dodam, że nie mam pojęcia o pociągach pancernych i nie wiem, który to jest. Podziwiam zaangażowanie kolegi @kamo115 i jego wiedzę na ten temat, ale te sprawy pozostają całkowicie poza zakresem moich zainteresowań.
Ale od dawna jest ta fotka poprawnie opisana. Jednostka otrzymała nazwę "Rozwadowczyk"(na cześć gen. Rozwadowskiego). W czerwcu 1919 r. rozkazem Sztabu Głównego WP zmieniono nazwę z "Rozwadowczyka" na "Wilk", na cześć poległego, pierwszego dowódcy pociągu pancernego P.P.1 "Piłsudczyk" kapitana Wyrwińskiego ps."Wilk" https://pl.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Wilk-Wyrwiński
Myślę, że miłośnicy polskich pociągów pancernych rozpoznają ten wagon, należący do jednego z polskich pociągów pancernych. Autor podpisu pod tą fotką nie wiedział z jakiego pochodzi pociągu...