• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polskie pociagi pancerne w okresie 1918-1921

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.355 2 0

Załączniki

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.555 19 9
Nikt nie sięga po rzetelne publikacje, są przecież biblioteki [...] no i jest efekt...
"Szybki efekt małym kosztem" - ta maksyma towarzyszyła ludziom przez wieki. :( Przykładowo, niedawno odkrylismy z kolegą błąd w Przeglądzie Kolejowym Mechanicznym z 1964r. (rysunek 3W opisany jako 11W), który był powieleniem błędu z katalogu wagonów towarowych z roku 1960. ;)
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że takie błędy powtórzone 1000 razy staja się prawdą. :mad:

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.355 2 0
Pociąg pancerny "Wawel"został zbudowany w ośrodku krakowskim na przełomie grudnia 1918/stycznia 1919 roku. Nie w pełni ukończona jednostka (bez wagonów artyleryjskich) została wysłana w dniu 30 stycznia 1919 roku z Krakowa do Poznania, zgodnie z rozkazem gen. Rozwadowskiego. Dopiero w maju 1919 roku "Wawel" został przemianowany na "Danutę". Na tej fotografii jest uchwycony moment odjazdu pociągu "Wawel" do Poznania.

Załączniki

jacekk

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
503 18 0
Co jest napisane w internecie to jest "święte". Nikt nie sięga po rzetelne publikacje, są przecież biblioteki (...)
I tu na forum jest wielu takich. Niedawno jeden z takich po zwróceniu przeze mnie uwagi, że powiela błędy i pisze swoje teorie obrzucił mnie błotem i próbował i u moderatorów mnie zablokować.

A przy okazji pokazanego przez Ciebie zdjęcia z "modyfikowania" parowozu w zakładach Zieleniewskiego nie widziałeś zdjęć małego wagonu towarowego dla krakowskich tramwajów? Był w tym samym czasie wykonywany dla sąsiadującej przez ulicę firmy...