Pociągi SOK: Pociąg Nr.2 „Grom”
Niestety tak jak inne powojenne pociągi pancerne, pociągi SOK nie są dobrze opisane…
Wedle J. Magnuskiego Pociąg Nr. 2 został sformowany już w październiku 1945 w Warszawie, i patrolował okolice Sanoka na liniach Sanok - Ustianowo i Sanok - Łupków.
Co do składu pociągu, Janusz Magnuski opisał ze składał się z Parowozu opancerzonego Tw1, trzech wagonów dwu osiowych, platformami kontrolnymi (na jednej z nich ustawiono armatę polową), oraz możliwie, wagon 870026. (Czteroosiowy wagon radziecki przerobiony na niemiecki standard BP44 który teraz stoi na stacji muzeum i rdzewieje)
W książce Magnuskiego jest też rysunek pokazujący profil pociągu, lecz jest on dość.. eh…podejrzany.
Lokomotywa wygląda bardziej na Niemiecką BR57 (standardowa pancerna lokomotywa Niemieckich pociągów pancernych BP42/44 budowana na bazie lokomotywy BR52, czyli Ty2/42) co jest całkiem możliwe, jednak wagony nie wyglądają jak żadne wagony niemieckie lub radzieckie, i nawet niezbyt realistycznie.
Zobacz załącznik 786828
Nigdy nie widziałem zdjęcia tych wagonów, dopóki ktoś na net wrzucił zdjęcie plakatu pamiątkowego gdzie figuruje malunek pociągu, i gdzie pociąg wygląda tak jak rysunek Magnuskiego! …tylko że ten malunek też wygląda tak jak by ktoś przekazywał wygląd pociągu przez telefon lub był bardzo kreatywny w malowaniu.
Zobacz załącznik 786829
Na necie znalazłem parę zdjęć które pokazują faktyczny wygląd.
Najpierw zdjęcie pokazujące platformę z armatą (Radziecka armata przeciwpancerna 45mm M-42) razem z bardzo nie zadowoloną publicznością. Co ciekawe jest wagon za nimi, który wygląda na po-niemiecki wagon BP42/44. Nie jest to wagon 870026 bo ten ma płaski dach, a ten na zdjęciu, spadowy. Jaki wagon z nielicznych niemieckich przebudowań „polowych” jest nie do określenia.
Zobacz załącznik 786830
Ten sam (?) wagon jest też na tym oto zdjęciu o dość kiepskiej jakości. Można dojrzeć wieże, dach wagonu, oraz lornetkę okopową.
Zobacz załącznik 786831
Jest też takie zdjęcie z załogą pociągu na tle wagonu improwizowanego (widać wycięcia płyt pancernych) Wiem że jest to załoga Groma, bo… pies jest ten sam co na plakacie pamiątkowym.
Zobacz załącznik 786832
I więc tyle mam. Czy ktoś ma więcej informacji?
Mi się wydaje (choć jest to tylko na podstawie tych zdjęć i plakatu) że Grom miał na składzie poniemieckie wagony BP42/44 z przebudowanych wagonów sowieckich. Wygląd ogólny wagonów z niskimi bocznymi drzwiami wejściowymi, dziurami do strzelania, pancerz na sprzęgłach (?), i co wygląda na anteny na dachu (typowy niemiecki wygląd) przypomina BP42/44 ale tylko jeżeli się uważa teorie o przekazaniu informacji o wyglądzie pociągu przez telefon jako dobry towar.
Tak jak na stronie Derely, są też wątki na stronie ioh.pl oraz na vkontakcie:
https://forum.ioh.pl/viewtopic.php?p=160045
https://vk.com/topic-67960505_30903932