• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polskie pociągi pancerne i artyleria kolejowa po 1945

EEDDII

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Pociągi SOK: Pociąg Nr.2 „Grom”

Niestety tak jak inne powojenne pociągi pancerne, pociągi SOK nie są dobrze opisane…

Wedle J. Magnuskiego Pociąg Nr. 2 został sformowany już w październiku 1945 w Warszawie, i patrolował okolice Sanoka na liniach Sanok - Ustianowo i Sanok - Łupków.

Co do składu pociągu, Janusz Magnuski opisał ze składał się z Parowozu opancerzonego Tw1, trzech wagonów dwu osiowych, platformami kontrolnymi (na jednej z nich ustawiono armatę polową), oraz możliwie, wagon 870026. (Czteroosiowy wagon radziecki przerobiony na niemiecki standard BP44 który teraz stoi na stacji muzeum i rdzewieje)

W książce Magnuskiego jest też rysunek pokazujący profil pociągu, lecz jest on dość.. eh…podejrzany.
Lokomotywa wygląda bardziej na Niemiecką BR57 (standardowa pancerna lokomotywa Niemieckich pociągów pancernych BP42/44 budowana na bazie lokomotywy BR52, czyli Ty2/42) co jest całkiem możliwe, jednak wagony nie wyglądają jak żadne wagony niemieckie lub radzieckie, i nawet niezbyt realistycznie.
Zobacz załącznik 786828

Nigdy nie widziałem zdjęcia tych wagonów, dopóki ktoś na net wrzucił zdjęcie plakatu pamiątkowego gdzie figuruje malunek pociągu, i gdzie pociąg wygląda tak jak rysunek Magnuskiego! …tylko że ten malunek też wygląda tak jak by ktoś przekazywał wygląd pociągu przez telefon lub był bardzo kreatywny w malowaniu.

Zobacz załącznik 786829

Na necie znalazłem parę zdjęć które pokazują faktyczny wygląd.

Najpierw zdjęcie pokazujące platformę z armatą (Radziecka armata przeciwpancerna 45mm M-42) razem z bardzo nie zadowoloną publicznością. Co ciekawe jest wagon za nimi, który wygląda na po-niemiecki wagon BP42/44. Nie jest to wagon 870026 bo ten ma płaski dach, a ten na zdjęciu, spadowy. Jaki wagon z nielicznych niemieckich przebudowań „polowych” jest nie do określenia.
Zobacz załącznik 786830

Ten sam (?) wagon jest też na tym oto zdjęciu o dość kiepskiej jakości. Można dojrzeć wieże, dach wagonu, oraz lornetkę okopową.
Zobacz załącznik 786831

Jest też takie zdjęcie z załogą pociągu na tle wagonu improwizowanego (widać wycięcia płyt pancernych) Wiem że jest to załoga Groma, bo… pies jest ten sam co na plakacie pamiątkowym. :)

Zobacz załącznik 786832

I więc tyle mam. Czy ktoś ma więcej informacji?

Mi się wydaje (choć jest to tylko na podstawie tych zdjęć i plakatu) że Grom miał na składzie poniemieckie wagony BP42/44 z przebudowanych wagonów sowieckich. Wygląd ogólny wagonów z niskimi bocznymi drzwiami wejściowymi, dziurami do strzelania, pancerz na sprzęgłach (?), i co wygląda na anteny na dachu (typowy niemiecki wygląd) przypomina BP42/44 ale tylko jeżeli się uważa teorie o przekazaniu informacji o wyglądzie pociągu przez telefon jako dobry towar.

Tak jak na stronie Derely, są też wątki na stronie ioh.pl oraz na vkontakcie:
https://forum.ioh.pl/viewtopic.php?p=160045
https://vk.com/topic-67960505_30903932
Dzień dobry.

Oto ZAŁOGA POCIAGU PANCERNEGO "GROM ":

D-CA POC.PANC.POR. TOMALAK E.
Z-CA D.S.POL.-WYCH.CHOR. GÓRNIAK J.

SZEF.POC.PLUT. HARECLAK J.
SZEF.KANCEL.STR. DZIENISZ J.

ZBROJMISTRZSTR DZIEDZIC MIECZYSŁAW
REF.FINANS.STR. BERNAS D.
MUNDUR.ST.STRZ. BARCZYŃSKI E.

ST.STRZ. ŁAPUSZYŃSKI J.
ST.STRZ. NAREJKO S.
KPR. RYNKIEWICZ CZ.
KPR. JASNOWSKI Z.
STR. SZENBORN Z.
STR. BARANOWSKI P.
STR. KOCOT M.
STR. DĄBSKI T.
STR. SCHULZ Z.
STR. DERKOWSKI M.
STR. ŁOCISZ J.
STR. SAGANOWSKI K.
STR.MED. (ŁEWSKI)? E.
STR. GECEWICZ J.
STR. WISNIEWSKI E. (możliwe , że WIŚNIEWSKI)
STR. WITKOWSKI WŁ.
STR. STANISŁAWSKI L.
KPR. SZYDLIK ST.
KPR. NAGI J.
ST. STRZ. MENET M.
STRZ. SADOWSKI AL.
STR.KRASNICKI FR. ( możliwe , że KRASNICKI)
STR. SIKORSKI M.
STR. MĄCZKOWSKI W.
STR. CHEJNOWSKI K.
STR. PRZYBYLSKI H.
STR. BURZYŃSKI ST.
STR. CHOJNACKI M.
STR. DONIEC J.
STR.GŁABA J.
STR. DZIERZAK J. (możliwe , że DZIERŻAK)
STR. MAJ ST.
STR. DĘBSKI K.
STR. MALSKI J.

PIES DIANA

Dane pochodzą ze zdięcia , jest powyżej. Mam takie samo odziedziczone po Dziadziu Mieczysławie Dziedzic.
Może ktoś odnajdzie wśród tych nazwisk kogoś z rodziny i dołoży cegiełkę informacji?