• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Polskie latarnie polskich producentów - przegląd

Reakcje
0 0 0
TT88 napisał(a):
Wystarczy wywiercić otwór o średnicy 1mm i w to miejsce dopasować lub wkleić mikro żaróweczkę o średnicy również 1mm i długości niecałych 3mm. Wymiary żaróweczki są takie, że niemal zgodne ze skalą. Pod spodem kilka zdjęć.
Gdzie koledze udało się zdobyć takie mikro żarówki :shock:

Załączniki

TT88

Aktywny użytkownik
Reakcje
36 0 0
strzelec napisał(a):
Gdzie koledze udało się zdobyć takie mikro żarówki :shock:
Wyciągnięte ze starych zegarków elektronicznych :D Żaróweczki stosowane były do podświetlania wyświetlacza. Naciskało się z boku magiczny przycisk i w ciemnościach było widać godzinę :p Takie żaróweczki można znaleźć u zegarmistrzów i to za darmo. 8)

misiek57

Aktywny użytkownik
Reakcje
328 2 2
TT88 napisał(a):
Wyciągnięte ze starych zegarków elektronicznych :D Żaróweczki stosowane były do podświetlania wyświetlacza. Naciskało się z boku magiczny przycisk i w ciemnościach było widać godzinę :p Takie żaróweczki można znaleźć u zegarmistrzów i to za darmo. 8)
Tak mnie zaintrygowałeś tym pomysłem, że poszedłem dziś do jednego z najstarszych zegarmistrzów w Kaliszu. I o dziwo wygrzebał dla mnie, aż 15szt. :shock: Będzie się czym rządzić :D

Załączniki

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Minikol

Kontynuując temat zaczęty przez kolegę bstok70, pozwolę sobie zaprezentować jeszcze jednego polskiego producenta oświetlenia, a tutaj pominiętego z racji nie Polskich opraw. Wszyscy starzy bywalcy Allegro na pewno szybko rozpoznają produkt prezentowany na zdjęciach. Na Allegro jest on rozprowadzany, albo przez pośrednika, albo bezpośrednio przez producenta. Jest to jednak mało istotne, każdy handluje jak potrafi. Najważniejsze, aby dotrzeć do potencjalnego klienta. Wzornictwo lamp przypomina wyroby wczesnych Piko. Wysokości mieszczą się mniej więcej w granicach H0, reszta niestety grubo przeskalowana. Produkt solidnie wykonany z rurek mosiężnych i estetycznie pomalowany. Ma swoich zwolenników w śród mnie wymagających klientów, pozostając tym samy na poziomie typowej zabawki.
Do prezentacji wybrałem dwie wersje: pojedynczą i podwójną mogące mieć teoretycznie zastosowanie jako uliczne lub peronowe.

Wrażenia estetyczne – 4 ( za przeskalowanie )
Awaryjność – 4 ( krótka żywotność żarówek )
Łatwość montażu - 6

Załączniki

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.503 34 1
Witam :D . Potrzebne są 2 lub 3 mikrootwory (dwa na mocowanie i jeden ewentualnie na wprowadzenie przewodu na wewnętrzną stronę ściany). Przewód jest długi więc starczy i na poprowadzenie pod makietą jak i po wewnętrznej stronie ściany (tak było u mnie). Tam wcześniej jest zdjęcie naściennej i KLUBY i OMKII.

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
misiek57 napisał(a):
Znalezione w sieci 8)
http://omkia.eu/kat/katalog.swf nowa propozycja – katalog strona 18 i 19
Za radą miśka57 zajrzałem pod wskazany adres i wyciągnąłem ze strony zdjęcie najnowszego produktu OMKI do analizy ( mam nadzieję, że producenci nie wezmą mi tego za złe ). Otóż przeglądając fotkę zaintrygowały mnie dwa szczegóły. I tak jak to pisał kolega bstok70 „ panowie czapki z głów” muszę faktycznie ściągnąć czapeczkę. OMKIA naprawdę się postarała, chodzi mi tu o szczegółowość modelu w sensie produktu finalnego. W modelu została odwzorowana ku mojemu zdziwieniu :shock: taka pierdoła ja obudowa bezpiecznika między lampą, a przewodem oraz bardzo istotny szczegół wprowadzenie przewodu zasilającego do rury wkopywanej w raz ze słupem do ziemi. Brawo, im więcej szczegółów tym model wierniej odwzorowuje rzeczywistość. Nawiązując do tego stwierdzenia, mam taką malutką poradę do producenta. Aby w trosce o szczegółowość, spróbował jeszcze zabarwić na czarno przewód wychodzący z oprawy oraz rozważył dodatkowo wariant montażu wysięgników od czoła słupa, który również jest popularny jak ten boczny. 8)

Pod spodem mojego postu pozwoliłem sobie zamieścić fotki ze szczegółami w realu i na modelu.

Załączniki

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
854 77 5
Ja osobiście myślałem, by zamówić akurat inne mocowanie, od góry za pomocą C-ownika, ale te od czoła jest również interesujące. Akurat takiego nie widziałem w realu, ale po prostu nie zwracałem na to uwagi.

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
benek napisał(a):
Jeszcze zdarzało się takie mocowanie :D
Do bani! :x Dla mnie jako starego energetyka, zawsze najlepiej będą się prezentowały lampy zamontowane od czoła żerdzi. Tak jak na zdjęciu miska57, ewentualnie jeszcze przemysłówka do oświetlania większych powierzchni jak poniżej 8)

Załączniki

misiek57

Aktywny użytkownik
Reakcje
328 2 2
zbych napisał(a):
benek napisał(a):
Jeszcze zdarzało się takie mocowanie :D
Do bani! :x Dla mnie jako starego energetyka, zawsze najlepiej będą się prezentowały lampy zamontowane od czoła żerdzi. Tak jak na zdjęciu miska57, ewentualnie jeszcze przemysłówka do oświetlania większych powierzchni jak poniżej 8)
O właśnie :D Mnie się marzy i tu ukłon w stronę OMKI jeśli nas czytają, aby w swojej produkcji uwzględnili ten wariant. :D

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Zbyszek napisał(a):
zbych! Jako stary energetyk, może mi pomożesz i powiesz jaki to rodzaj oprawy?
To tak odchodząc od tematu....
Jest to prawdopodobnie Niemiecki Schüssel z okresu między wojennego zwany żartobliwie w tłumaczeniu na Polski ( miska, półmisek ), który przywędrował do Polski w 1930 i stał się pierwowzorem tak zwanego Chińskiego Kapelusza. Znanego w Polsce jako OBs i produkowanego od roku 1950 jako już nasz produkt. 8)
Fotka OBs

Załączniki

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
854 77 5
Tak też myślałem, że to jakaś poniemiecka pozostałość. Kojarzy mi się bardzo z lampami z oświęcimskiego obozu :|
Ale wracając do tematu, to tę polską oprawę robi Zbigniew Kluba i to jest akcent by wrócić do właściwego wątku. :)

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Zbyszek napisał(a):
zbych! Jako stary energetyk, może mi pomożesz i powiesz jaki to rodzaj oprawy?
Zbyszku jeszcze raz wziąłem na tapetę twoje zdjęcie. Nie dawały mi spokoju dwa czarne punkty, które po dużym powiększeniu foty okazały się śrubami, być może mocowały siatkę. Jeśli tak, to może się okazać że jest to lampa OZż produkowana w latach 60-tych, spotykana na terenach przemysłowych i zakładach produkcyjnych. 8) Pod spodem analiza Twojej fotki i kompletna OZż tak jak wyglądała.
Zbyszek napisał(a):
Ale wracając do tematu, to tę polską oprawę robi Zbigniew Kluba i to jest akcent by wrócić do właściwego wątku. :)
Faktycznie Kluba robi tę oprawkę, ale niestety sposób montażu na słupach jest w typowo Niemieckim stylu. 8)

Załączniki