• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polskie, kolejowe nabrzeża portowe - dawniej i dziś

Gerson

Znany użytkownik
Reakcje
1.606 26 0
Pierwsze zdjęcie wykonano w 1940 roku (informacja pojawia się w linku).
Drugie podejrzewam, że wykonano w okresie międzywojennym, na pewno po 1935 roku (data wybudowania elewatora Ewa).
Tory na drugim zdjęciu (w tle, za rzeką) - znajdują się w porcie (obecnie SPD31).

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
635 3 1
Masz może jakąś fotkę jak koleją dowozi się elementy większe gabarytowo do produkowanych statków?
Przepraszam, ale jakie elementy... do jakich "produkowanych statków":)???
Czy w Stoczni Gdynia S.A. buduje się cokolwiek, czy też, jak gdzie indziej, wyprzedaje się jeszcze resztki majątku trwałego ? Być może jestem w błędzie, ale wydaje mi się, że od 2008 lub 2009 roku nie zbudowano tam niczego.
Proponuję "zejść na ziemię", oczywiście "po trapie, z nowego niezbudowanego statku"...

Ostatnio edytowane:

JacekGG

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Przepraszam, ale jakie elementy... do jakich "produkowanych statków":)???
Czy w Stoczni Gdynia S.A. buduje się cokolwiek, czy też, jak gdzie indziej, wyprzedaje się jeszcze resztki majątku trwałego ? Być może jestem w błędzie, ale wydaje mi się, że od 2008 lub 2009 roku nie zbudowano tam niczego.
Proponuję "zejść na ziemię", oczywiście "po trapie, z nowego niezbudowanego statku"...
To co zostało po Polskich stoczniach to ja wiem. (i drażni mnie to jak zmarnowano ich potencjał)
Chodziło mi raczej jakiekolwiek zdjęcie w temacie. Nie musi być akurat ta stocznia i obecne czasy.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.586 64 3
Czy te wagony kubłowe widoczne na panoramie są używane do transportu żwiru?
Na czwartej panoramie widać żółty dzwig to dzwig kolejowy dzy drogowy?
może to ktoś widział z bliska
Przez jakiś czas w wagonach kubłowych do Gliwic przychodził tłuczeń (z Dolnego Śląska), który w porcie przeładowywano na hoppery dozatory i szutrówki. Żwir także czasami przychodził w kubłach. Oba zdjęcia już sa historyczne bo tych żurawi na środkowym nabrzeżu już nie ma a w tym miejscu znajduje się terminal kontenerowy a do przeładunku używa sie "kalmarów"

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.586 64 3
A tutaj kilka moich zdjęć z Portu w Gliwicach wykonane 2007 08 18. Pracowałem wtedy na przetoku na lokomotywie SM42 438
HPIM0332.JPG
HPIM0333.JPG
HPIM0335.JPG
HPIM0338.JPG
HPIM0339.JPG
HPIM0342.JPG
HPIM0350.JPG

Jeszcze zapomniałem dodać że na tym nabrzezu gdzie "parkują" pchacze jest dzisiaj terminal kontenerowy

Ostatnio edytowane: