Zacznę tutaj, a potem przeniosę link do tego posta do pierwszego posta w wątku (link przeniesiony).
Zrobiłem takie małe zestawienie wydań polskiego taboru w arkuszu wraz z zerami dla lat, kiedy nie wyszło nic. Lekkie zakrzywienie czasoprzestrzeni, bo np. zestaw 12 talbotów Flesia liczę jako jedno wydanie. W zestawieniu jest tylko jeden pojazd zarejestrowany jako "nie PKP", tj. lokomotywa PKP Cargo Hobbytrain (Siemens ES 64 F4). Nie ma węglarek Tankwagon, tak jak i nie ma żadnych wagonów DEC/KVG Trixa (zarejstrowane w Niemczech). Nie ma także żadnych wydań KiskuN-a, którego traktuję jako manufakturę nieco większą od Matu. Dla pojazdów fabrycznych w malowaniu związanym z Polską (np. BWE DB od Flesia czy wspomnianych DEC/KVG) postaram się zrobić kolejne zestawienie. Myślę o rozszerzeniu tabeli o np. numery inwentarzowe poszczególnych jednostek taborowych, ale to później. Jakby co, piszcie tutaj czy na priv, co można by było dorobić. Jak ktoś ma podobne zestawienie albo jego elementy, to w excelu mogę przyjąć i te uzupełnić.
KLIK - ZESTAWIENIE
Jak widać, temat ruszył w 2005 po wydaniu cystern Trixa. Od 2011 roku nie było roku bez polskiego wagonu lub lokomotywy. Póki co 2026 szykuje się jako pierwszy. Może łącznie nie wyszło tego super dużo (TT to nie jest), ale ileś składów (szczególnie w VI epoce) da radę zestawić.