• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polska w skali 1:160 - modele oryginalne, konwersje itp. ;-)

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
572 10 0
Koledzy eNkowcy. Czy jest gdzieś jakiś spis/wykaz modeli PKP w waszej skali, powiedzmy firmowych modeli. Jakiś katalog internetowy.
Nie ma mam eNki, tylko TeTetkę, ale lubię sobie czasem inne skale pooglądać.
Dziękuję z góry za informacje.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.686 24 0
Zacznę tutaj, a potem przeniosę link do tego posta do pierwszego posta w wątku (link przeniesiony).

Zrobiłem takie małe zestawienie wydań polskiego taboru w arkuszu wraz z zerami dla lat, kiedy nie wyszło nic. Lekkie zakrzywienie czasoprzestrzeni, bo np. zestaw 12 talbotów Flesia liczę jako jedno wydanie. W zestawieniu jest tylko jeden pojazd zarejestrowany jako "nie PKP", tj. lokomotywa PKP Cargo Hobbytrain (Siemens ES 64 F4). Nie ma węglarek Tankwagon, tak jak i nie ma żadnych wagonów DEC/KVG Trixa (zarejstrowane w Niemczech). Nie ma także żadnych wydań KiskuN-a, którego traktuję jako manufakturę nieco większą od Matu. Dla pojazdów fabrycznych w malowaniu związanym z Polską (np. BWE DB od Flesia czy wspomnianych DEC/KVG) postaram się zrobić kolejne zestawienie. Myślę o rozszerzeniu tabeli o np. numery inwentarzowe poszczególnych jednostek taborowych, ale to później. Jakby co, piszcie tutaj czy na priv, co można by było dorobić. Jak ktoś ma podobne zestawienie albo jego elementy, to w excelu mogę przyjąć i te uzupełnić.

KLIK - ZESTAWIENIE

Jak widać, temat ruszył w 2005 po wydaniu cystern Trixa. Od 2011 roku nie było roku bez polskiego wagonu lub lokomotywy. Póki co 2026 szykuje się jako pierwszy. Może łącznie nie wyszło tego super dużo (TT to nie jest), ale ileś składów (szczególnie w VI epoce) da radę zestawić.

micrus

Aktywny użytkownik
Reakcje
168 0 0
Zacznę tutaj, a potem przeniosę link do tego posta do pierwszego posta w wątku.

Zrobiłem takie małe zestawienie wydań polskiego taboru w arkuszu wraz z zerami dla lat, kiedy nie wyszło nic. Lekkie zakrzywienie czasoprzestrzeni, bo np. zestaw 12 talbotów Flesia liczę jako jedno wydanie. W zestawieniu jest tylko jeden pojazd zarejestrowany jako "nie PKP", tj. lokomotywa PKP Cargo Hobbytrain (Siemens ES 64 F4). Nie ma węglarek Tankwagon, tak jak i nie ma żadnych wagonów DEC/KVG Trixa (zarejstrowane w Niemczech). Nie ma także żadnych wydań KiskuN-a, którego traktuję jako manufakturę nieco większą od Matu. Dla pojazdów fabrycznych w malowaniu związanym z Polską (np. BWE DB od Flesia czy wspomnianych DEC/KVG) postaram się zrobić kolejne zestawienie. Myślę o rozszerzeniu tabeli o np. numery inwentarzowe poszczególnych jednostek taborowych, ale to później. Jakby co, piszcie tutaj czy na priv, co można by było dorobić. Jak ktoś ma podobne zestawienie albo jego elementy, to w excelu mogę przyjąć i te uzupełnić.

KLIK - ZESTAWIENIE

Jak widać, temat ruszył w 2005 po wydaniu cystern Trixa. Od 2011 roku nie było roku bez polskiego wagonu lub lokomotywy. Póki co 2026 szykuje się jako pierwszy. Może łącznie nie wyszło tego super dużo (TT to nie jest), ale ileś składów (szczególnie w VI epoce) da radę zestawić.

kawał dobrej roboty (y)

szacun ;)

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.509 85 12
Zacznę tutaj, a potem przeniosę link do tego posta do pierwszego posta w wątku (link przeniesiony).

KLIK - ZESTAWIENIE

Kato wydało coś polskiego w zeszłym roku??
Przeoczyłem coś??

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.686 24 0

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.686 24 0
W arkuszu wolę jednak linki, bo i miejsca na dysku nie mam najwięcej, a konto prywatne...
Rozbudowę arkusza wolałbym jednak w kierunku danych.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.686 24 0
Post techniczny, później go połączę z poprzednim.

Uzupełniłem listę o linki do spurweite-n. Poprawiłem dwa numery produktu i dopisałem informacje w uwagach, gdzie zauważyłem to za konieczne.

KLIK - ZESTAWIENIE POLSKIEGO TABORU W N