• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pojedyncze wagony piętrowe 2 klasy typu "Görlitz 88" na PKP, serii Bdhpun, Bdhpumn, Bmnopux

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.681 60 3

escobar

Znany użytkownik
Reakcje
245 7 0
Czyli na filmie naliczyłem 8 wagonów do kasacji :( Plus jeden czy dwa z Leszna po pożarze. Ciekawe czy szybciej skasują wszystkie wagony piętrowe czy skasują same Polregio bo z informacji prasowych wynika że nie kupują z KPO nowego taboru. Dodatkowo chyba kilka SP32, SU45, SP42, SM42. Cała "szopa" w Krzyżu jest likwidowana

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.447 85 12
Czyli na filmie naliczyłem 8 wagonów do kasacji :( Plus jeden czy dwa z Leszna po pożarze. Ciekawe czy szybciej skasują wszystkie wagony piętrowe czy skasują same Polregio bo z informacji prasowych wynika że nie kupują z KPO nowego taboru. Dodatkowo chyba kilka SP32, SU45, SP42, SM42. Cała "szopa" w Krzyżu jest likwidowana
... "takie menagiery" rządzą / rządziły, to tak jest ... Ja rozumiem, planowe przeglady na poziomach, których np. Kruszewiec* nie zrobi można wykorzystać do jakichś modernizacji wnętrza, ale po kiego np. "EDelfa" jak to niektórzy nazywają robić?? Tu był kompletny proces homologacyjny jak na nowy pojazd, czyli koszty... Takie np. 100' ki w Kolejach Mazowieckich zrobione były w standardzie jaki panował jakieś 10-15 lat temu i tak zostanie, bo KMy skupiają się na wymianie taboru. A RegioPolo niestety przespało wiele możliwości i teraz zdziwienie**...
Jedynie szeregowych pracowników szkoda.

Pozdr,...

* ichni ZNTK, wykonujący bierzące przeglądy, niestety niepamiętam czy są zdolni zrobić P5 we własnym zakresie...
** tak,pamiętam, że ta firma już raz prawie splajtowała...

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.681 60 3
SP32-206 oraz 210 nie będą złomowane ktoś je kupił.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.718 128 11
To, że SP32 prowadziła skład już od Bydgoszczy, to moim zdaniem zbyt pochopnie wysunięta teza.
Sprawdziłem w dodatku 2c i obieg na bohunach (nr 5080) był dokładnie taki:

58433 8:27 Toruń → Piła 10:46
8534 11:46 Piła → Bydgoszcz 13:20
5825 15:42 Bydgoszcz → Krzyż 18:25

85424 20:22 Krzyż → Toruń 0:26

Co ciekawe w dodatek zapomnieli wpisać zmiany na lokomotywę spalinową i ujęta jest tylko EU07 z Torunia. Ale raczej do zmiany lokomotyw dochodziło w Pile.
Nie ma natomiast żadnych krótkich kółek Piła-Krzyż na tych wagonach.
Z kolei w Toruniu można wówczas było jeszcze spotkać wagony Bdhpun z Łodzi i z Poznania.

Inne obiegi z toruńskimi bohunami to:

5079 (Kutno-Toruń, Toruń-Bydgoszcz, Bydgoszcz-Łódź, Łódź-Toruń z EU07 z Torunia)
5082 (2 x Toruń-Iława-Toruń z ET21 z Torunia)
5083 (Toruń-Olsztyn, Olsztyn-Iława, Iława-Inowrocław, Ino-Olsztyn, Olsztyn-Toruń z EU07 Lok.Olsztyn)
5092 (Toruń-Ciechocinek i potem kółka Ciechocinek-Aleksandrów, a dwa dłuższe do Torunia część kursów z ET21 a część z ET22 z Torunia)
5093 (podobnie jak 5092, z tym, że robił mniej kursów i tylko z toruńską ET21)

Składy jeżdżące do Ciechocinka wyróżniało to, że miały po 3 a nie 4 wagony.
Czy ktoś ma dostęp to tych Dodatków? Szczególnie mnie interesuje ile "Bohunow" było w relacji zaznaczonej powdery ( zakładam ze wszystkie były z Torunia)