• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Podziemna wąskotorowa kolej forteczna Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.432 85 12
Dzień dobry,

Dziękuję Kolegom za pomoc.
Na razie zdjęcia dokładnie takiej lokomotywy nie odnalazłem, ale nie poddaję się.

A co Koledzy sądzą o samych wagonikach - bo z jednej strony wyglądają na "samoróbki", ale widać na zdjęciach, że przynajmniej częściowo były nitowane (a pod koniec lat 30. XX wieku, kiedy to Międzyrzecki Rejon Umocniony powstawał, już powszechne było spawanie). Chyba, że to są łby śrub zamkowych lub czegoś podobnego...

Załączam rysunki wagonów ("Leichter Feldbahnwagen (alte form)" ze strony hfwagen.de), które mogły być "dawcami" podwozi dla tych wagonów osobowych.

Zobacz załącznik 978841 Zobacz załącznik 978842

Edit: Dokładam jeszcze moją prezentację z zeszłej soboty. Treści mało, bo przede wszystkim omawiałem obrazki. Ale mogą być dla Forumowiczów w pewnym sensie ciekawe, w części prezentacja stanowi kontynuację mojego referatu dołączonego na początku niniejszego wątku i częściowo koryguje jego tezy. Z góry przepraszam też, że musiałem nieco obniżyć jakość prezentacji, żeby się "zmieściła" (maksymalny rozmiar załącznika 2MB).

Edit2: W tzw. międzyczasie skorygowałem kilkukrotnie trochę literówek w tekście niniejszego wpisu. :)

Z poważaniem,
Maxxc
Niektóre elementy prezentacji znane, inne dość ciekawe.
Pomijając stanowiska dla karabinu na dworcach, to czy wiadomo coś o zagospodarowaniu dalszej części przestrzeni??

Pozdr,...

OP
OP
Maxxc

Maxxc

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
249 0 0
Dzień dobry,

Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Na wstępie ponownie podkreślę, nie jestem specjalistą od historii MRU, tylko inżynierem elektrotechnikiem, więc zawsze mogę się mylić. Stąd w poniższej wypowiedzi mogą się pojawić ewidentne błędy. :)

W temacie zagospodarowania dworców, to niestety duża część informacji w publikacjach to są tylko przypuszczenia. Należy też uwzględnić zmianę przeznaczenia podziemi - po roku 1939 obiekty bojowe zostały rozbrojone, ich wyposażenie (przynajmniej częściowo) zdemontowane, to samo zapewne dotknęło główną drogę ruchu (GDR) i sam system podziemny. Później (o ile dobrze pamiętam w roku 1944) na dużej części GDR została umiejscowiona fabryka części silników samolotowych. W każdym razie na GDR pojawiło się co najmniej kilkaset stanowisk z maszynami na cele fabryki, dodatkowe instalacje powietrzne i elektryczne, przebudowano niektóre pomieszczenia, co mocno zaciera ślady oryginalnych założeń.

Wracając do tematu, na dworcach ponad wszelką wątpliwość były umiejscowione:
- kilkumiejscowe ubikacje ze zbiornikami (nieczystości miały być odbierane przez specjalne wagony-cysterny) - na niektórych dworcach pozostały resztki wyposażenia, np. zbiorniki,
- centrale/łącznice telefoniczne (praktycznie na każdym dworcu przy GDR jest taka komora, często są zachowane sygnatury z odległościami od sąsiednich łącznic) - poszukam zdjęcia, może znajdę, to wstawię,
- komory z transformatorami SN/nn - tutaj pojawia się problem, bo takie komory mogły być przebudowane czy zmienione, gdy powstała fabryka podziemna (na potrzeby fabryki pojawiły się dodatkowe mocowania dla przewodów 3x380V, które biegły pod sufitem),
I więcej nie napiszę, bo za bardzo bym uciekł w teoretyzowanie.

W każdym razie do tej pory w systemie podziemnym nie znalazłem ani jednego miejsca, które na pewno byłoby miejscem ładowania lokomotyw czy też wymiany skrzyni bateryjnych. Nie znaczy, że takich miejsc nie było, może po prostu przyjąłem złe założenia.
Miejsce, które typowałem w roku 2013 (tzw. łaźnie przy dworcu F), miało mieć inne przeznaczenie (według uznanego badacza tajemnic MRU) - to znaczy być halą maszynowni(?) dla nie wybudowanego obiektu. Dodatkowo zostało przebudowane na potrzeby fabryki (na rzeczone ubikacje), więc muszę jeszcze raz rozważyć wszystko za/przeciw. Mam nadzieję w tym roku wybrać się, aby porobić trochę zdjęć - i nie ukrywam, że liczę na krytyczny głos Forumowiczów, którzy może zwrócą uwagę na to, co ja pominę.

Zdjęcie lokomotywy kopalnianej/dołowej, które tu w wątku zamieściłem, świadczy o eksploatowaniu lokomotyw akumulatorowych w pewnym okresie istnienia MRU, tak więc nie mogę przyjąć, że jeździły tylko małe Diesle.

Może coś mi się uda ustalić ciekawego w temacie, a jeżeli tylko będzie zainteresowanie Forumowiczów, to z chęcią się podzielę.

Przy okazji - proszę pytać, krytykować, nikt nie jest nieomylny. Sam w tym roku obaliłem kilka swoich tez z 2013 roku. Cóż, uczymy się całe życie, a i tak wszystkiego nie da się ogarnąć.

Z poważaniem,
Maxxc

OP
OP
Maxxc

Maxxc

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
249 0 0
Dobry wieczór,

Ech, w tym filmie fragmenty z podziemi to eksperymentalna grupa warowna, wybudowana w Hillersleben. No ale na cele propagandy się nadawała, kto miał wiedzieć, że to w rzeczywistości wygląda inaczej. Dla mnie na pierwszy rzut oka widać inne prowadzenie kabli w tunelach, inne profile tuneli. :)

Z mojej strony trzy zdjęcia - komory centralki telefonicznej* na jednej z podziemnych stacji i oryginalne opisy z długościami kabli do kolejnych komór tego typu w innych lokalizacjach. Co ciekawe, nad napisami wykonanymi farbą (HK i HL1) widać napis kredą. Napisy kredą/ołówkiem można jeszcze w różnych miejscach systemu podziemnego (i w samodzielnych obiektach też, ale nie o tym tutaj mowa) napotkać, były to opisy dokonywane przez budowniczych - typu "La", czyli miejsce na lampę, czy linie z opisami 220V, 2x24V (to chyba nie wymaga tłumaczenia).

P1050297x.jpg P1050298x.jpg P1050299x.jpg

Z poważaniem,
Maxxc

EDIT: * Może właściwsza nazwa to "komora łączności", bo do końca nie wiadomo, co tam było zabudowane. Złącza, wzmacniaki, centrala telefoniczna, zasilanie systemu łączności?

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.447 159 86
Dwie lokomotywy 'Aku', kilka wagonów osobowych... Ciekawe...

Na oficjalnej stronie MRU nie ma żadnej wzmianki.

Zastanawia mnie fakt ze na trasie 600m nie ma żadnej mijanki. Czyżby ten odcinek obsługiwał (w czasie II WŚ) tylko jeden skład? Lub dwa - i wtedy ten drugi stał jako zapas na stacji końcowej.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Maxxc

Maxxc

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
249 0 0
Dzień dobry,

W maju 2023 roku miałem okazję widzieć ten skład i nim jechać. Z tego, co mi wiadomo (rozmawiałem na ten temat z Dyrektorem Muzeum w Pniewie), trwały wtedy intensywne działania w kwestii "papierów", aby dopuścić ten skład do przewożenia turystów. Zapewne ten proces trwa i dlatego jeszcze nie ma wzmianki w temacie. Cóż, jako prekursor uruchamiania kolejki podziemnej na MRU, bardzo się cieszę, że podstawy, które stworzyłem, są kontynuowane. :)
Przewozy pasażerów miałyby się odbywać między "dworcami" podziemnymi "G" oraz "H" (na których były mijanki i odejścia do kolejnych grup warownych). Ten też odcinek pokazany jest na filmie.
Kol. @daromaro - temat podziemnej kolei zaopatrzeniowej jest dość skomplikowany. Zasadniczo w teorii (wedle źródeł z niemieckich archiwów) 8 godzin w ciągu nocy kolejka miała rozwozić zaopatrzenie do grup warownych i obiektów. Natomiast czasie wojny system podziemny został częściowo przekształcony do zadań podziemnej fabryki. Stąd też użytkowanie kolejki podziemnej miało potem zupełnie inny charakter.

Z poważaniem,
Maxxc

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
460 69 1
A ja mam propozycje by odejść od skali H0 i zrobić to w skali typowo wojskowej czyi 1:35. W 1:35 jest dużo akcesoriów do budowy makiety. Gdyby w tej dioramie jaskinię z Niemcami zastąpić tunelem MRU wraz z torem?
Konkurs wygrany?

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.447 159 86
Już bliżej skali 1/87 jest 1/72 (też "wojskowa") a 1/35 była by atrakcyjniejsza ze względu na wielkość.
Szerokość toru:
600mm/72 = 8,33 (materiał torowy 9,0mm H0e)
600mm/35 = 17,14mm (materiał torowy H0)
Dla H0 można się zastanowić czy szyna (wysokość) 2,1mm czy 2,5mm.
Wszystko 'przykryte' betonem więc łatwo można dopasować rozstaw szyn.

TU jest artykuł wraz z szerszym opisem, że w 2003 roku już działała.

Ostatnio edytowane:

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
460 69 1
Tak 1/35 jest bardziej atrakcyjna, bo więcej można zrobić szczegółów. Jak widać nawet szyny łatwiej kupić. Pytanie jakiej są wysokości w oryginale i czy jest dokumentacja przekroju tunelu?

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.447 159 86
W pdf'ach @Maxxc zamieścił kilka rysunków. Są przekroje tuneli, plany torowiska stacji. Są też rysunki przekrojowe szyn.
20240205_184035.jpg

Źródło: MCierniewski Pniewo 2023.pdf (str.10/26).

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Maxxc

Maxxc

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
249 0 0
Dobry wieczór,

Przesyłam rysunek przywołany przez Kol. @daromaro - nieco czytelniejszy. Cóż, kompresja mocno obniżyła jakość, ale nie mogłem inaczej zamieścić całej prezentacji, ze względu na rozmiar plików.
Jeżeli jest zapotrzebowanie na pozostałe rysunki, które przedstawiłem w referatach - proszę pisać, zamieszczę.
Źródło rysunku: Bundesarchiv-Militaerarchiv Freiburg im Breisgau, Richtlinien fuer Hohlgangsgestaltung, Anlage
zu: In Fest III/Nr. 03100/398, sygn. RH 11-III/107, Bl. 38.

Z poważaniem,
Maxxc

Załączniki

Harry Potter

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
3.432 85 12
Jeśli miała by być to diorama totalnie statyczna, to każda skala może być dobra ( choć akcesoria typu personel może być też decydujący przy wyborze)...
Ale z napędami do loków to pojawia się lekkie ograniczenie.
Czas pokarze komu co z tego wyjdzie...

Pozdr,...

OP
OP
Maxxc

Maxxc

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
249 0 0
Dzień dobry,

W temacie ewentualnej dioramy - chciałem przedstawić, jak powinien wyglądać jeden z "dworców" podziemnych ("Nord" - czyli sama mijanka, później myślałem nad większym), zakładałem też ruch taboru.
"Jak powinien wyglądać" - gdyż nigdzie w rzeczywistości nie wykonano podziału "dworców" na dwie kondygnacje, a torowisko kolejki podziemnej było upraszczane (brak odejść ze zwrotnicami do obiektów, położone tylko torowisko "na przelot") i szybko wykańczane - już w trakcie wojny (czyli podczas wykorzystania podziemi na fabrykę zbrojeniową).
Przy czym - z racji, iż wątek ten został przeniesiony już dawno temu do "prawdziwej kolei", chciałbym zaproponować, że gdy podejmę konkretne decyzje w kwestii dioramy - utworzę nowy wątek w innym dziale forum, w odpowiedniej skali. Tu natomiast dam odniesienie.
Pozostawmy tutaj jedynie kwestie dotyczące "realiów", zgodnie z tematyką działu.

Jednocześnie załączam kolejne strony, ukazujące, jak dokładnie Niemcy mieli opracowane wiele kwestii w założeniach - tu "standardowe" konstrukcje odgałęzień do obiektów podziemnych - dla różnych promieni łuków oraz "standardowe" połączenie dwóch torów - stosowane na "dworcach".
Źródło: Bundesarchiv-Militaerarchiv Freiburg im Breisgau, Richtlinien fuer Hohlgangsgestaltung, Anlage zu: In Fest III/Nr. 03100/398, sygn. RH 11-III/107, Bl. 38.

Z poważaniem,
Maxxc

Załączniki

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
460 69 1
Pytanie czy taki zestaw jak Busch 12020 spełni swoją rolę. Temat makiety, budowa dworca czyli plac budowy i wąskotorówka. Przy skali H0 ten rowek szyny musi być szeroki jeśli ma to działać.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.447 159 86
Co do skali 1:72 był kiedyś taki zestaw "1/72 KORA FELDBAHN RAILWAY TRANSPORTER V-2 ROCKET" .
Ten zestaw nic nie da. Większość to rakieta Aggregat 4 (V2) i wózek transportowy do niej. A lokomotywa jest spalinowa a tu musi być elektryczna. No i cena - cirka 300PLN.

Off top
To już szybciej do wykorzystania przy budowie fabryki Mittelwerk z obozem koncentracyjnym DORA. Tylko nie wiem czy tam była kolej podziemna.

Ostatnio edytowane: