Znakomita jakość fotografii z fejsa. Przed kolorowaniem autor musiał mieć oryginalne zdjęcie w bardzo dobrej rozdzielczości, przyznam, że do takiego nigdy nie dotarłem. Pełen szacun.
Wracając do tematu kolorystyki ostoi parowozów Pm36 i Pt31:
Nie można traktować malatury modeli tych parowozów i kolorowanych pocztówek jak źródło wiedzy objawionej.
Modele wysłane do USA nie pojechały tam na konkurs modeli kolejowych, na którym sprawdza się zgodność z oryginałem, tylko w celach marketingowych. Dlatego otulinę Pm36 pomalowano na kolor srebrny, na który w realu ta lokomotywa nigdy nie była malowana. Taką barwę widać znakomicie na kolorowych fotografiach modelu, prezentowanych w początkowych wpisach do tego wątku. Z tego powodu czarna ostoja nie może być wybiórczo traktowana jako pewnik, no bo taka jest na modelu. Trzeba być konsekwentnym - albo i jedno i drugie to fałsz albo prawda.
Pt31-4 na pocztówce to kolorowana fotografia, zresztą dość nieudolnie. Trzeba dużej wyobraźni, żeby zieleń kotła, budki i tendra nazwać barwą oliwkowozieloną, a tak były malowane parowozy osobowe i pospieszne z Fabloku, co nigdy nie było negowane w żadnej literaturze. Kątowniki na krawędziach pomostu we wszystkich przedwojennych parowozach PKP były malowane na czerwono a nie na zielono, podwozia za wyjątkiem pierwszych parowozów towarowych z lat 20. również. Gdyby grafik pokolorował ostoję na czerwono to zagubiłyby mu się na jej tle czerwone szprychy. Po wojnie PKP przyjęły "fablokowski" schemat malowania dla parowozów Pt47, TKt48 i Ol49. Co wyrabiały potem z fabryczną malaturą poszczególne ZNTK i parowozownie to inny temat...
Załączam fragment fotografii fabrycznej Pt31-1 z dobrze oświetlonym fragmentem ostoi i zestawów kołowych. Trzeba nadmienić, że pierwsze trzy Pt31 miały czerwone obrzeża kół, dopiero w następnych były one białe. Być może czegoś nie dostrzegam, ale jak dla mnie, to ostojnica i zestawy kołowe są tego samego koloru. Oprócz tego na czarnej ostojnicy nie odcinałyby się tak wyraźnie cienie od śrub i ciemne wnętrza wykrojów.
Zobacz załącznik 993098