• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pm 36-2

A

Anonymous

Gość
Zapewne mozolnie wybijane ode spodu. Natrasowanie z podtrawienia i jazda.
Ładne.

Ja jednak czekam (trzymając kciuki) na kółka z lasera, drągi - wszystko działające na ostoi.

Tolo

OP
OP
tomek 05

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
tololoko napisał(a):
Zapewne mozolnie wybijane ode spodu. Natrasowanie z podtrawienia i jazda.
Ładne.

Ja jednak czekam (trzymając kciuki) na kółka z lasera, drągi - wszystko działające na ostoi.
Dokładnie tak.Koła będą na 100% sie kręcić.Wiązary i korby a i rozrząd też.Wiem o co chodzi w tym wszystkim.Myśle że ruszy od kopa.
Pozdrawiam

OP
OP
tomek 05

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Gbbsoft jak pisałem wcześniej wszystko jest robione ręcznie z blaszki mosiężnej 0,2mm,potem pilniki i dremelek.Część detali z blaszek trawionych z GPM.Wszystko lutowane zero kleju.Troche popaprane bo po 2x rozbierane w celu poprawek(to jest prototyp i powstaje głównie na podstawie zdjęć)Nie mam żadnych planów bo te co są dostępne mają mase błędów.Wszystko powstaje na bieżąco w głowie i metodą prób i błędów.
Pozdrawiam

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.745 15 0
Nadmiar cyny z lutowanych elementów bardzo dobrze się usuwa za pomocą mosiężnej szczoteczki, znaczy nie bele jakiej, bardzo dobre są takie w formie "pędzelków" -akcesoria PROXXON'a.
Coś koło 13 zł za 2 sztuki :D

OP
OP
tomek 05

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Mam pytanie - czy te koło nie ma przesuniętej przeciwwagi ?
Dokładnie :D Brawo za spostrzegawczość.To pierwsze jakie zeszło z maszyny i sie wkradł błąd.Przeciwwaga ma być o jedną szpryche przesunięta przeciwnie do ruchu wskazówek.Brakuje jeszcze takich nadlewek czy wzmocnień przy szprychach na obwodzie.Przy projektowaniu były ale frez był stożkowy i je wcieło :sad: Trzeba dać większy wymiar bo było 0.3mm.

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
218 1 0
Jak to było w jakimś filmie - "o jedną szprychę za daleko". :D
Tak na prawdę to przesunięcie musi być tak jak Tomek 05 pisze wyżej ciut mniejsze. Wynika to z wyważenia masy wirującej pochodzącej od wiązarów i korbowodu.
W Pm2 też to świetnie widać na osi napędowej.

chf

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Uśmiechnij się do firmy TOLOLOKO . Być może ci sprzeda koła. A tak po za tym porywasz się z motyką na słońce. Jeżeli nie jesteś wystarczająco zamożny to spróbuj na początek z jakimś łatwiejszym modelem. Nie mam zamiaru Cię zniechęcić ale wiem ile modeli wyrzucisz do kosza zanim będzie działać układ wiązarowy co jest największą bolączką modeli parowozów. Mimo wszystko życzę powodzenia w stworzeniu konkurencji wyżej wymienionej firmie.

A

Anonymous

Gość
krzychu12231 napisał(a):
Mam pytanie. Mam zamiar zbudować jeżdżcy model Ol49. Czy ktoś z was wie skąd mógłbym wziąć gotowe koła i wiązary które pasowałyby do tego modelu?
Porównaj średnicę, ilość szprych, kształt przeciwwag, itp, pomiędzy kołami Ol49 a Ok1 i sam sobie wyciągnij wnioski.
ps: napewno bedzie taniej niż koła ze srebra(Tolo itak pewnie wolał by sprzedać gotową oelke niż same koła)
Pozdrawiam

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Porównywałem już dawno. Średnice są identyczne, ilość szprych również. Przeciwwagi różnią się bardzo niewiele, prawie niezauważalnie. Chciałem zastosować koła od Ok1, ale nigdzie nie moge ich dostać. Jeżeli wiesz to proszę o informację.