• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pm 36-2

OP
OP
tomek 05

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
No i obiecane foty armaturki w budce.Korki "strugane ręcznie z 4rech elementów,drzwi paleniska otwierane.Jeszcze wprowadze poprawki.To taki wstępny zarys.Nie mogę znaleźć nikogo do pomocy w wytrawkach.Chyba sie sam zabiore bo sie nie można nikogo doprosić :D
A bym zapomniał że to nie koniec,będzie wszystko co sie da odwzorować w tej skali i tymi technikami.Zawziołem sie,a co.Jak model to model.Jak skończe to DCC,dym i światło.Na warsztacie dla oddechu ostoja tendra.
Pozdrawiam.

Załączniki

KAROLeski

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
O ja... :!: :!: :!:
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Zawału dostałem :!: :!: :!:
Zarombiste wnętrze :!: :!: :!:
Czy model szykujesz tylko dla siebie czy będzie można go kupić :?:

OP
OP
tomek 05

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
KAROLeski napisał(a):
Czy model szykujesz tylko dla siebie czy będzie można go kupić :?:
Na razie dla siebie,ale jak będą chętni i dopracuje do perfekcji to czemu nie?
To co robie to mnie nie satysfakcjonuje.Już rozebrałem armature i poprawiam.Są błędy ale dzięki fotkom od Martela wprowadze poprawki.

OP
OP
tomek 05

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Plany miernej jakości,do zrobienia zabawki.Jakość taka jak "kolejek" PIKO bo i te czasy co powstały.Brakuje wymiarów i nic sie nie zgadza,zobacz np.zawory bezpieczeństwa.
Ciekawe czy sie gdzieś zachowały oryginalne plany?Może w Fabloku mają? Z tym sprzedawaniem to żartowałem.Robie dla siebie :D

keylan

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
niesamowita robota, piękne, zazdroszczę ci umiejętności, więcej fotek prosimy :) na martelu jakiś czas temu był Px ciekawe ile jest takich modeli robionych od podstaw?
Tomku a możesz zdradzić jakimi narzędziami dysponujesz w warsztacie i skąd masz plany?
pozdrawiam
Piotrek

OP
OP
tomek 05

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
maxeus napisał(a):
Wiesz co Tomku, skoro masz pewne obawy to polecam firmę Zabiko z ul.Lwowskiej, tu masz linka do strony:

http://pieczatki.krakow.pl/

Byłem tam ale :cry: tylko karton albo balsa.W metalu nie wycinają.Wiem że do metalu potrzeba tube o mocy min.1,5kW a ten co mają ma 750mW czy coś takiego.Na Matecznym tną blachy i tam sie udam bo dziś nie zdąrzyłem(korki)

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Zgadza się, w Zabiko metalu ciąć nie chcą.
Tną tak jak wspominałem na Wrocławskiej w Impakt, ale nie wiem czy dokładność ci będzie odpowiadać, aczkolwiek ja ciąłem grubą blachę więc może dlatego.
Ale i tak trzeba będzie toczyć, więc nie lepiej uderzyć w kierunku CNC?

Jak robiłeś kocioł?

A

Anonymous

Gość
keylan napisał(a):
niesamowita robota, piękne, zazdroszczę ci umiejętności, więcej fotek prosimy :)

na martelu jakiś czas temu był Px ciekawe ile jest takich modeli robionych od podstaw? Piotrek
Trza mieć i zdrowie, zapał i umiejętności. Trzymam kciuki.

Marcin Wojda pomyka ze swoim projektem Pe-ixa.

Oelka też powstała z niczego, Molendy, TOLOLOKO i kawałka mosiężnej rurki. :twisted:

Tolo

OP
OP
tomek 05

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dzięki TOLOLOKO za słowa otuchy.Trafi mnie bo nie moge rozgyźć tematu kół.RB model mnie olewa,a w Kraku nie moge znaleźć nikogo co by mi te koła wystrugał.Chyba wytrawie i zlutuje kanapke.Nikt nie kwapi sie do pomocy. :cry:

A

Anonymous

Gość
No przeca pisałem, ŻE MAMY W TOLOLOKO ZAPROJEKTOWANE KOŁA DO PM 36-1 i 2...
Potrzeba jeno czasu i pieniędzy :D , żeby to wyfrezować i wytoczyć!

To wszystko "pikuś". Schody zaczynają sie w momencie ustawiania całego układu kół wraz z drągami. I zapewniam, że nie będzie miło. Marcin Wojda już przez to z Pe ixem przechodził.
W zasadzie teraz prace nad nowym parowozem zaczynałbym od ostoi z kołami.
kocioł? Buda? Tender? :twisted:

Pozdro.
Tolo

OP
OP
tomek 05

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
TOLOLOKO to prosze na priv oferte ile te koła.Biore jak co.A robie reszte bo nie będe stał w miejscu.Jak ostoja z kołami będzie o sie tylko posadzi reszte i odjazd.
Przecieram szlaki,jest to prototyp i robie dla siebie,produkować nie będe bo mam inne źródło utrzymania i nie mam czasu sie tym zajmować,ale jak wypali Pm-ka to moge odstąpić do produkcji :roll:
Pozdrawiam.

A

Anonymous

Gość
... ostoję też mamy rozrysowaną w CAD... jakby co... :twisted:

No i całą masę zdjęć i planów z MK z Warszawy...
wszak pierwszym modelem z TOLOLOKO miała byc peema! - tylko, że bez talentów Zbigniewa projekt poszedł do półkę.

Tolo

A z ofertą na PW - to musi nastąpić pierwszy z opisanych wyżej przeze mnie czynników - CZAS. Ponadto oswajamy nową tokarkę CNC i z Japonii od Kyocery idą uchwyty i noże do skrawania.

K

Kpt.Nemo

Gość
tomek 05 napisał(a):
.Nikt nie kwapi sie do pomocy.

No no, młody człowieku więcej wiary ;)

Nie bezpośrednio ale zawsze, spróbuj na forum CNC

http://www.cnc.info.pl/

Rejestracja prosta jak drut, w dziale giełda lub praca, wielu ludzi ma tam swoje maszyny CNC, i świadczy usługi, poza tym oprócz bandy oszołomów jest tam kilku życzliwych userów.

OP
OP
tomek 05

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Wreszcie znalazłem laser CO2 1,5kW,dokładność 0.03mm szczelina 0.2mm,idealnie gładka powierzchnia cięcia,brak odkształceń!!! Koła będą ze stali nierdzewnej.Gość nie ma problemu z wykonaniem pomimo rozmiarów maszyny(stół roboczy 1500x3000mm)Wniosek:trzeba chcieć.
Widziałem co potrafi ta maszyna.Robi cuda.
(Facet w temacie, wycina coś dla PKP :D )
Myśle o wycięciu ze stali korb i wiązarów wraz z rozrządem.Będzie nie zniszczalne.
Wierzcie że sie to da zrobić.Widziałem co wycinają,i jak dokładnie!

Pozdrawiam