• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Plan makiety H0 Piko A Gleis

P

Paweł Piotr

Gość
Pomysł z bocznicą dobry - projekt graficzny fatalny. Na tory A i B bocznicy wagony muszą być wepchnięte przez lokomotywę manewrową, ten skład powinien się zmieścić na żeberku oznaczonym kolorem czerwonym. Zrobiłeś plan posługując się określonym asortymentem torowym - odpowiedz sobie na pytanie: jaka jest długość tego żeberka i co się na nim zmieści?....

Załączniki

OP
OP
M

marcin_sobota

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam

Wzialem sobie Twoje uwagi do serca

o to nowy plan tego obszaru

teraz lepiej, a moze mozna to jakos fajniej rozwiazac co bedzie mialo wiecej wspolnego z rzeczywistoscia....

dzieki

pozdrawiam

spex

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
Nie potrzebne połączyłeś bocznice A z stacją.
A jak by w wcześniejsze wersji zwrotnice 55225 podpiął do bocznego wejścia wcześniejszej 55221; Wtedy tor wyciągowy (z małym zakrętem) mógł by iść tam gdzie teraz stawiłeś zbiornik paliwa(?).

Tylko wtedy musisz zamontować zamiast 55221, 55220

OP
OP
M

marcin_sobota

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam

nareszcie nastal TEN dzien....

Budowe makiety uwazam za rozpoczeta ;-)))

jak w poprzednich watkach makieta ma rozmiar 300x150 i zlozona jest jakby z dwoch modulow 150x150. plyta OSB 15mm, usztywnienie listwami 19x44 plus nogi IKEA ( z biura wzialem bo lezaly w piwnicy a tak sie tu bardzo przydaly ;-))) )

i teraz Highlight !!! zona zgodzila sie na to zeby makieta stala w salonie, hehehe. wprawdzie salon duzy bo prawie 40 metrow ale juz nigdy nie bedzie wygladal tak samo... ;-))

ale fakt poza salonem miejsca duzo nie ma wiec to bylo jedyne miejsce na taka makiete.

ponizej pierwsze foty. Teraz relacje beda systematyczne. Trzymajcie kciuki i prosze o opinie.

P.S. Bardzo prosze przeniesc temat do dzialu RELACJE i prosze o zmiane tematu na "Makieta Sobociaka"

OP
OP
M

marcin_sobota

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam ponownie,

praca trwa (ukladanie torow- jak widac na zdjeciu)

zostaly mi pojedyncze tory do kupienia i zaczne je malowac.

zmniejszylem wysokosc maksymalna poziomu na 10 cm. bylo 12. troche moze za duzo.

i jeszcze jedno zdjecie dla lepszego pogladu obecnego stanu budowy.

pozdrawiam

marcin

OP
OP
M

marcin_sobota

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Heja

wstawiam wstawiam , ale na razie chce ulozyc calosc i obrysowac gdzie leza tory i potem przykleic korek ale do tego potrzebna mi bedzie ostatnia przesylka pocztowa ktora dojdzie w tym tygodniu.
potem podniose calosc na odpowiednia wysokosc i bede kladl korek. jedyne co mnie jeszcze kusi to polozenie po calosci jeszcze warstwy styropianiu zebym na poziomie 0 tez mogl rzezbic troche teren. jakis strumyk i mostek na tory.

stosujecie cos takiego?

pozdro

marcin

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
marcin_sobota napisał(a):
jedyne co mnie jeszcze kusi to położenie po całości jeszcze warstwy styropianu żebym na poziomie 0 tez mógł rzeźbić trochę teren. Jakiś strumyk i mostek na tory. Stosujecie coś takiego?
Materiał upierdliwy w obróbce, ale jest stosowany przez większość. 8)

OP
OP
M

marcin_sobota

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam

o to kolejny postep prac.

Korek przyklejony i na nim polozone tory.

dzis sprobuje zrobic korek pod pierwszymi lukami.

wciaz brakuje mi kilku torow bo handlarz z okolicy sie przeprowadza i juz nie mial calego asortymentu. a szkoda. bo bym zamknal wszystkie kola.

pozdrawiam

Marcin

Załączniki

A

Adam-H0

Gość
Taka kolezenska rada nie zapomnij o miejscu na podlaczenie napedow zwrotnic - jak wszystko poprzyklejasz moze byc przykra robota ;)
tak postep prac imponujacy ;)

OP
OP
M

marcin_sobota

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Hej

no wiem, ale najpierw chce podkleic wszedzie korek i potem zaczac elektryke. mam napedy podzwrotnicowe juz i potem jeszcze zasilanie do makiety trzeba zrobic. jedyne nad czym sie jeszcze zastanawiam to ten Anglik i jego podlaczenie. Bylo juz w temacie wyzej , bo tam robi mi sie petla. sterowanie Digital. spojrz prosze . Wypowiedz z 12 marca. Uzytkownik "Stare tory"

i jeszcze jedno pytanie. Malujecie tory po przyklejeniu do korka czy przed czyli na moim etapie wlasnie teraz??

Pozdro

Marcin

OP
OP
M

marcin_sobota

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Witam ponownie,

troche postepow dzis nastapilo,

zeby dociac flexy musialem wszystko ustawic na docelowej wysokosci. zabawa ze styropianem. juz wiem ze tej metody nie zastosuje dla ostatecznego mocowania torow. bede klocki drewniane stosowal. pytanie tylko co miedzy nimi. bo przeciez nie dal drewna na calej dlugosci podjazdu.
trzeba jakos usztywnic tory. macie jakies patenty dobre , jak robicie?

i jeszcze dwa zdjecia z dnia dzisiejszego..

pozdro

Załączniki

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
na podjazdy to można zastosować dość cienką sklejkę (nie za cienką ale i nie za grubą, aby się dobrze gięła) lub dyktę.

Ligus

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam no projekty makiety muszę przyznać są świetne :D Mam pytanie dotyczące modeli 3d tych makiet czy to jest jakiś specjalny program w którym można budować makiety??? Jeśli tak to prosił bym o podanie nazwy tego programu. Puki co to mam zamiar robić z w ogóle nie firmowej kolejki elektryczną SM 42 :D czym muszę się pochwalić