• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Plan makiety domowej

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.421 680 30
Układ zwrotnic Zw2,3 docelowo będzie przesunięty bardziej w lewo
No i właśnie dokładne położenie rozjazdów 2 i 3 ma znaczenie dla ustawienia semafora wyjazdowego przy torze głównym zasadniczym. Moim zdaniem lepiej byłoby zostawić te rozjazdy tam, gdzie są na układzie próbnym, tzn. mniej więcej w 1/3 długości toru głównego. Sygnalizatory ustawiłem na planie zrobionym ze zdjęcia układu próbnego. Rozjazdy 2 i 3 przesunąłem trochę w lewo, ale nie do początku łuku, bo tak zrozumiałem intencję kolegi @vloso. W takim wypadku zwrotnice rozjazdów 2 i 3 powinny być zamknięte w położeniu na wprost przy wszystkich przebiegach wjazdowych oraz przy przebiegach wyjazdowych w lewą stronę. Na rysunku naniosłem oznaczenia sygnalizatorów oraz numery torów, zwrotnic i wykolejnic. Zasadniczo numeracja rozjazdu i wykolejnicy na bocznicy powinna być osobna, zaczynająca się od 1, ale pozostawiłem oznaczenia oryginalne. Ze względu na założenie, że na stacji są urządzenia srk mechaniczne, nie przewidziałem rezerwy oznaczeń semaforów na ew. rozbudowę stacji. Wykolejnica 1 powinna być podwójna, na szynach łączących rozjazdu 5, ponieważ wykolejnica musi być poza ukresem ochranianego rozjazdu 4. Można ew. zrobić wstawkę toru między rozjazdami 4 i 5 i tam umieścić wykolejnicę pojedynczą pamiętając, że wykolejnica musi być umieszczona przed ukresem rozjazdu 4 i tak, by ew. wykolejony tabor nie wszedł w skrajnię toru 2. Na semaforach wyjazdowych nie przewidziałem wyświetlania sygnału manewrowego, ponieważ w urządzeniach mechanicznych zasadniczo nie stosuje się przebiegów manewrowych.

makieta vloso 1.jpg