Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Oczywiście, że nr inwentarzowe były inne. Miałem na myśli raczej, że drugi wagon może np. nie mieć oznaczenia OPW, a inna data rewizji może klasyfikować go do innej epoki (IV, V, a, b lub c). Tak było np. w zestawach węglarek od Albert Modell (PMR Modele) - jeden wagon posiadał oznaczenie OPW, a drugi nie.
Ale zazwyczaj w takich setach modele oprócz detali konstrukcyjnych oraz różnic w opisach były osadzone mniej więcej w tym samym okresie (data przebytej naprawy rewizyjnej, średniej czy głównej). Bo jaki jest sens wydawać zestaw/set w którym modele nie pasują epokowo ?
I tym razem w przypadku wagonów typu 401K myślę, że będzie podobnie.
Wiecie może, czy planowane jest wydanie kolejnego modelu z szarym dachem? Albo, czy jest na to jakaś szansa? Jeśli temat był poruszany, to przepraszam - ostatnio nie jestem na bieżąco...
Na zdjęciu z tematu o nowościach 2024 widać publikację z katalogu PIKO (wagon serii Gags-tx). Jeśli będzie wydany ten wagon (i jakaś druga sztuka z innym numerem do SET-u), to szykuje się kolejne 2 sztuki z epoki IVc i rewizjami na lata 80-te XXw. , tym razem bez napisu ZBOŻE, ale z tymi żółtymi trójkątami na drzwiach.
Chodzi mi o TĄ fotkę.
Ostatnio widziałem taki wagon w Rybniku Towarowym, ale nie sądzę by jeszcze był w eksploatacji handlowej. Chociaż wyglądał wyjątkowo dobrze jak na "wymarły gatunek".
Ostatnio widziałem taki wagon w Rybniku Towarowym, ale nie sądzę by jeszcze był w eksploatacji handlowej. Chociaż wyglądał wyjątkowo dobrze jak na "wymarły gatunek".
Może uściślę moją obserwację ten wagon nie był w składzie pociągu lecz stał na torze bocznym. Nie miałem na tyle czasu żeby sprawdzić ważność rewizji. Podejrzewam że mogły być już nieważne. A wagon mógł być wykorzystany do innych celów lub oczekiwać decyzji co do swoich dalszych losów. Niemniej wagon wyglądał dość dobrze. Malowanie niebieskie trochę łaciate PKPC.