...
czy logo DEC na modelu cysterny w białym malowaniu jest prawidłowo odwzorowane? @Krzysztof Koj - co Pan o tym sądzi? Powinno mieć 6 pasów czy jednak 5?
Odnośnie ilości pasów, jak szukałem zdjęć do patynowania swoich wagonów udało mi się parę odnaleźć. Wszędzie jest po 5 pasów przy logo.
Faktycznie jest to dość ciekawe, bo 5 pasów było przede wszystkim na białych cysternach, choć na bordowych też się zdarzały. Z tego wynika, że PIKO z tym 6 pasem zaszalało
Ponieważ Kolega Krzysztof Koj nie wypowiedział się w tym temacie, to pozwolę sobie zamieścić tutaj swoje spostrzeżenia.
Jeśli oznakowanie modelu było wzorowane na zdjęciu Kolegi Ryszarda Boduszka, zamieszczonym w prospekcie z nowościami Piko na bieżący rok, to sprawa jest jasna, w modelu mamy błąd. Niestety nie sposób jednoznacznie stwierdzić, czy widoczny na zdjęciu wagon ma ten sam numer, który jest na modelu, choć wydaje się, że tak właśnie jest. Bo jeśli nie, to wcale nie musi to być błąd. Przeglądając ostatnio swoje archiwum, "na szybko" znalazłem kilkanaście zdjęć białych cystern i choć na większości logo "dec" miało pięć pasów, to jednak znalazłem również takie dwie fotki:
Widać z tego, że także na białych cysternach były stosowane loga z pięcioma i sześcioma paskami, więc nawet jeśli model posiada niewłaściwe, to nie jest to rażący błąd.