• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii TKt48

garou

Znany użytkownik
Reakcje
6.002 483 99

garou

Znany użytkownik
Reakcje
6.002 483 99
Wiarygodne. To strona/sklep Remka, naszego @Remaj12 :gwizd:

A wiecie, że ten konkretny numer 84, wyglądał kiedyś ciut inaczej? :podstepny:
TKt48-84 z MD Sucha Beskidzka
Kalwaria 1968
Z aukcji

Zobacz załącznik 1167556

Zobacz załącznik 1167559

Zobacz załącznik 1167557
Zapewne. Do numeru 93 bodajże zbieralnik pary czy jak się to nazywa miał kanciastą obudowę. W toku eksploatacji podmieniano kotły z innych numerów (wyższych). Taka sytuacja pewnie i tu miała miejsce, podobne jak w Skarżyskiej TKt48-71 której zdjęcia są w książce o TKt48 z takim kołpakiem jak na zdjęciu wyżej z 1974 roku, i z lat 80-tych z innym kotłem /chyba z numeru 138 albo 168/ nie pamiętam. Fakt podmiany kotłów pozwala firmie PiKO wydać kilka parowozów z niższą numeracją i będzie to zgodne z rzeczywistością o ile przyjmie się daty rewizji odpowiednie.

Wspomniana książka jest świetnym źródłem wiedzy. Są tam m.in. informacje o tym jaka maszyna miała podmieniony kocioł i kiedy.

Ostatnio edytowane:

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.102 102 3
Nie wiem na ile to wiarygodne ale użytkownik facebook’a o nazwie Piernikowa Mini Kolej takie coś opublikował:

Kolejna TKt48 PIKO:

Zobacz załącznik 1167554

Zobacz załącznik 1167555

Dla mnie super malowanie, typowe dla lat 80-tych XXw. I czarny kocioł :love:

https://www.facebook.com/share/1CUTBLBfNh/?mibextid=wwXIfr
Polecam zapoznanie się ze zdjęciami międzyrzeckich tekatek z drugiej połowy lat 80-tych w książkach:
1. Brodowski D. Parowozy.
2. Brodowski D. Wiśniewski K. Żmuda A. Wolna Droga.
3. Stankiewicz R. TKt48 Lokomotywa towarowa do pociągów osobowych.
4. Wiśniewski K. i inni Koleje dawniej i dziś, numery czasopisma 1/2004 i 2/2004.

Dopiero wtedy można się zorientować co można było zrobić, a jak okropny parowóz zafunduje nam Piko i przyznam, że jestem tym zaskoczony ponieważ na prawdę jest z czego wybierać.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
6.010 176 19
Polecam zapoznanie się ze zdjęciami międzyrzeckich tekatek z drugiej połowy lat 80-tych w książkach:
4. Wiśniewski K. i inni Koleje dawniej i dziś, numery czasopisma 1/2004 i 2/2004.

Dopiero wtedy można się zorientować co można było zrobić, a jak okropny parowóz zafunduje nam Piko i przyznam, że jestem tym zaskoczony ponieważ na prawdę jest z czego wybierać.
Skoro jest tyle materiałów, na podstawie których można opracować model, to może zamiast narzekać na forum, warto byłoby to zebrać i wysłać do PIKO, aby otrzymać model wymarzonej maszyny?

Dodatkowo fotografia TKt48-84 z końca eksploatacji:

- źródło: ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=40189
- autor: Graeme Salt
- opis: "1989-03-14 - Binino - TKt48-84 z pociągiem 44626 rel. Międzychód - Szamotuły."

1989.03.14. - Binino - TKt48-84 z poc. os. nr 44626 rel. Międzychód - Szamotuły, fot. Graem...jpg

Ostatnio edytowane:

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.361 58 2
Od wielu lat śledzę na bieżąco również niemiecko-języczne fora modelarskie - błędy, niedociągnięcia, uchybienia, wady (jakkolwiek to nazwać) są powszechną bolączką modelarzy. Nie jesteśmy tu w niczym wyjątkiem :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.987 72 5
Czy jest szansa na Tekatkę z Kłodzka? Czy raczej trzeba będzie się obejść smakiem lub przemalowywać przydział ?

I jeszcze jedno pytanie: Czy ta z Międzyrzecza może "udawać" kłodzką, czy kłodzka cała czarna była ?
Nie znam się, więc się pytam.

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.102 102 3
Skoro jest tyle materiałów, na podstawie których można opracować model, to może zamiast narzekać na forum, warto byłoby to zebrać i wysłać do PIKO, aby otrzymać model wymarzonej maszyny?

Dodatkowo fotografia TKt48-84 z końca eksploatacji:

- źródło: ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=40189
- autor: Graeme Salt
- opis: "1989-03-14 - Binino - TKt48-84 z pociągiem 44626 rel. Międzychód - Szamotuły."

Zobacz załącznik 1167585
Na podstawie moich prób, które poczyniłem kilka razy ograniczam się do oceny i zakupów.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
6.010 176 19
Narobić się za darmo, a potem dostać unikalną możliwość zakupu modelu?
Kto powiedział, że za darmo? Poza tym, jeśli komuś zależy, aby powstał model jego wymarzonej lokomotywy, a producent nie mając dostępu do materiałów opracuje inny, uważany za "okropny", to nawet gdyby producent miał się nie odwdzięczyć (w co nie wierzę), to chyba jednak warto zadbać o swój własny interes, prawda? Co mi po tym, że zostanie wyprodukowany model, który mi się nie podoba, skoro mogę zrobić coś, aby powstał taki, o którym marzę? Ludzie, co z Wami? W Niemczech to jest normalne, że pasjonaci podsyłają materiały i dzięki temu powstają takie modele, na które czekają. Producent nie dysponuje nieograniczonymi zasobami dokumentacji, na podstawie której może opracowywać modele dowolnych maszyn. TKt48-84 została wybrana, bo były do niej dobre materiały. Miała być TKt48-191, ale po dyskusji o kolorach TKt48-93 zrezygnowano z niej, bo znowu byłoby to samo...

Lajon

Nowy użytkownik
Reakcje
25 0 0
Czy okropny, czy ładny parowóz to chyba kwestia indywidualna. Uważam, że ciekawe jest podejście PIKO, aby stopniowo wypuszczać różne malowania Tekatek z różnych okresów ich eksploatacji i przydziałów. Tak, jak ktoś już wcześniej zwrócił uwagę - sposobów malowania tej serii parowozów w okresie ich użytkowania było mnóstwo. Z resztą, PIKO wprowadziło ten model do sprzedaży od całkiem niedawna, a w sklepach już są / dopiero będą parowozy z okresu epoki: III / IV / IVc. Myślę (i mam nadzieję), że jeszcze trochę czasu minie, a na rynku modelarskim będzie do wyboru cała gama tych modeli w różnych formach i malowaniach.
Przy okazji, w internecie, na facebooku jest dostępne zdjęcie parowozu TKt48-84 z czasów służby w MDp Międzyrzecz i prawdopodobnie w malowaniu, jakie zaprezentowano na wizualizacji kilka postów wyżej (ciekawym elementem jest biały orzeł na czerwonym tle, umieszczony na drzwiach dymnicy):

https://www.facebook.com/ZKrawedziP...46YqhfqebQSqqPhGYHCzHU4xSPH28sG1m3AqkmFawzo2l

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.102 102 3
Kto powiedział, że za darmo? Poza tym, jeśli komuś zależy, aby powstał model jego wymarzonej lokomotywy, a producent nie mając dostępu do materiałów opracuje inny, uważany za "okropny", to nawet gdyby producent miał się nie odwdzięczyć (w co nie wierzę), to chyba jednak warto zadbać o swój własny interes, prawda? Co mi po tym, że zostanie wyprodukowany model, który mi się nie podoba, skoro mogę zrobić coś, aby powstał taki, o którym marzę? Ludzie, co z Wami? W Niemczech to jest normalne, że pasjonaci podsyłają materiały i dzięki temu powstają takie modele, na które czekają. Producent nie dysponuje nieograniczonymi zasobami dokumentacji, na podstawie której może opracowywać modele dowolnych maszyn. TKt48-84 została wybrana, bo były do niej dobre materiały. Miała być TKt48-191, ale po dyskusji o kolorach TKt48-93 zrezygnowano z niej, bo znowu byłoby to samo...
PIKO Spielwaren GmbH nie jest instytucją kultury.
Dlaczego mam całkowicie za darmo przekazywać swoje materiały i wiedzę, które samodzielnie zdobywałem setkami poświęconych godzin i tysiącami wydanych złotych, spółce prawa handlowego?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
6.002 483 99
.
Wszystko to mam :) Ale dzięki za info. Może ktoś skorzysta. Pisząc o książce o TKt48 pisałem o 3-iej pozycji.
Narobić się za darmo, a potem dostać unikalną możliwość zakupu modelu?
To trzeba by wcześniej z nimi ustalić, czy dadzą takiej osobie jakiś rabat potem :) Robo kiedyś robił akcję z Ryflakami.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.361 58 2
PIKO Spielwaren GmbH nie jest instytucją kultury.
Dlaczego mam całkowicie za darmo przekazywać swoje materiały i wiedzę, które samodzielnie zdobywałem setkami poświęconych godzin i tysiącami wydanych złotych, spółce prawa handlowego?
A próbował Kolega zaproponować Piko tę wiedzę za opłatą?
Wątpię by bez tego ktokolwiek w Piko wiedział o Kolegi istnieniu, a co dopiero o Kolegi wiedzy.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
6.002 483 99

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
6.010 176 19
Ostatnio edytowane: