• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii TKi3

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
322 8 1
Model stoi już u mnie na torze testowym i pierwsze wrażenia mieszane. Wersja cyfrowa dekodera Piko XP Sound to jednak pełna wersja niemiecka dźwięków (gwizdawki i zapowiedzi) więc gdyby ktoś z kolegów jeszcze się zastanawiał nad wyborem analog/dekoder/jaki dekoder - to może warto to wiedzieć. Bo ja wiedząc to brałbym jednak ESU... Instrukcji polskiej też nie uświadczy...

Reakcje
68 14 0
Model stoi już u mnie na torze testowym i pierwsze wrażenia mieszane. Wersja cyfrowa dekodera Piko XP Sound to jednak pełna wersja niemiecka dźwięków (gwizdawki i zapowiedzi) więc gdyby ktoś z kolegów jeszcze się zastanawiał nad wyborem analog/dekoder/jaki dekoder - to może warto to wiedzieć. Bo ja wiedząc to brałbym jednak ESU... Instrukcji polskiej też nie uświadczy...
Niemieckie dźwięki były do przewidzenia, było już tak w Pm2.
Piko zazwyczaj olewa temat polskich dźwięków w parowozach PKP (oprócz tkt48)

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
1.141 48 0
Ponieważ Kolega Waskotorowiec pytał w innym wątku...
Dziękuję Kolegom Remaj i Mormegil. Interesują mnie właściwości jezdne ...
...odpowiem tutaj.

• Szybkość - minimalną prędkość jaką osiągam w analogu (o taki model Kolega zapytał) to 6 mm/s.
  • Łuki - bez problemu przechodzi eksperyment z jazdą po łukach o promieniu 300 mm.
  • Odbiór prądu - przez rozjazdy PIKO A-gleis przechodzi płynnie mimo obecnego w nich plastiku (no, ale lokomotywa PIKO powinna po tych torach jeździć). Poza tym mam wyłącznie rozjazdy z polaryzacją dziobów, więc nie mam przerw w dostawie prądu.
  • Wybieg - Jadąc na otwartej przepustnicy (12V DC) po zaniku prądu wybiega ~350mm.

Pozdrawiam,

dec87

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
381 5 0
Czy wasze TKi3 z oryginalnym dekoderem PIKO po postawieniu na tory i przy wyłączonych wszystkich funkcjach też tak cicho bzyczą? Pierwszy raz tak mi się przytrafiło i jest to dziwne zachowanie. Przy jeździe zaczyna być słychać wiadomo silnik, a dźwięk bzyczenia nie ustaje.

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
322 8 1
Witam,
niewiele się tu dzieje, chyba niewielu ma już ten model, albo nie wielu się chwali...
Koledzy - czy ktoś ma jakiś pomysł na wymianę tych paskudnych sprzęgów na coś w stylu Weinerta - hak bez oczka? Nie wiem czemu ale właśnie w tym modelu drażnią mnie one niemiłosiernie, są ogromne w stosunku do całego modelu który jest dość niewielkich rozmiarów.
Myślałem że w katalogu Weinerta znajdę coś na zasadzie haka (jak np. 8641) ale wolałbym żeby wtykał się w standardowe gniazdo NEM, poza tym weinert ma haki gdzie zaczep się obniża w stosunku do punktu mocowania, tu już nie ma na to miejsca, więc coś musiałoby być równoległego.
Może coś takiego już jest, a ja po prostu nie wiem?
Jak nic się nie znajdzie to się zacznę bawić w "ślusartystykę" i coś sobie wygnę z drutów, prętów ale może to będzie wynajdywanie koła na nowo, więc po co jeśli problem już ktoś rozwiązał?

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
1.141 48 0
(...) Jak nic się nie znajdzie to się zacznę bawić w "ślusartystykę" i coś sobie wygnę z drutów, prętów ale może to będzie wynajdywanie koła na nowo, więc po co jeśli problem już ktoś rozwiązał?
Życzę powodzenia w metaloplastyce. Gdyby jednak Kolega przeprosił się z mocowaniem sprzęgu do czołownicy, to dodam, że model TKi3 jest na tyle krótki, że pracuje poprawnie z takim sztywnymi sprzęgami nawet na wymagających łukach.

Ja w swoim Fleischmannie użyłem nieco oszlifowanych sprzęgów PIKO:
0342.jpg

Pozdrawiam,

Maslo

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
PKMK
Producent
Reakcje
438 4 0
Chciałbym podziękować koledze za tego posta. Skłonił mnie w ostatniej chwili do zmiany mojej decyzji zakupu modelu z oryginalnym dekoderem dźwiękowym PIKO. Problemem było jednak coś jeszcze. Oferowane dźwięki przez sklepy w Polsce, nie odpowiadały w pełni a nawet w cale, wersji wykonania modelu. Dźwięk gwizdawki oraz co mnie najbardziej bolało w uszach, to wydech sprężarki powietrznej. Model ma wykonany wylot pary tuż przy kominie. Nie został wprowadzony do rury odlotowej. Przez co praca sprężarki powinna w modelu być bardzo głośna i charakterystyczna. Swoje uwagi przekazałem do @karol_mar, który w perfekcyjny sposób wprowadził poprawki w swoich oferowanych dekoderach dźwiękowych. Dzięki temu, model z dźwiękami od Karola, stanowi idealny zestaw.

A145

Użytkownik
Reakcje
28 1 0
Chciałbym podziękować koledze za tego posta. Skłonił mnie w ostatniej chwili do zmiany mojej decyzji zakupu modelu z oryginalnym dekoderem dźwiękowym PIKO. Problemem było jednak coś jeszcze. Oferowane dźwięki przez sklepy w Polsce, nie odpowiadały w pełni a nawet w cale, wersji wykonania modelu. Dźwięk gwizdawki oraz co mnie najbardziej bolało w uszach, to wydech sprężarki powietrznej. Model ma wykonany wylot pary tuż przy kominie. Nie został wprowadzony do rury odlotowej. Przez co praca sprężarki powinna w modelu być bardzo głośna i charakterystyczna. Swoje uwagi przekazałem do @karol_mar, który w perfekcyjny sposób wprowadził poprawki w swoich oferowanych dekoderach dźwiękowych. Dzięki temu, model z dźwiękami od Karola, stanowi idealny zestaw.
Witam,
potwierdzam dźwięki od @karol_mar super nie mówiąc już o jakości obsługi, terminowości itp. Ja dołożyłem do swojej garnki oraz sprzęgi automatyczne. Pozdrawiam Kolegów, wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Załączniki

Maciek Wójcik

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.301 158 15
Zakupiłem model TKi3 w wersji dźwiękowej. Wbrew temu, co napisał kolega @Remaj12:
Zarówno w modelu TKi3-210 jak i Pm2-21 oraz Pm2-14 są zapowiedzi w języku polskim (i nie tylko).
Niestety, dźwięki są niemieckie, jednak bardzo mnie zainteresował wpis w tabeli z funkcjami (Function assignments). Pod F13 kryje się coś pod nazwą „Language switch”. Czy ktoś bawił się tą opcją? W jaki sposób należy włączyć, chociażby polskie zapowiedzi?

Czy wasze TKi3 z oryginalnym dekoderem PIKO po postawieniu na tory i przy wyłączonych wszystkich funkcjach też tak cicho bzyczą? Pierwszy raz tak mi się przytrafiło i jest to dziwne zachowanie. Przy jeździe zaczyna być słychać wiadomo silnik, a dźwięk bzyczenia nie ustaje.
U mnie te „bzyczenie” występuje (sterowanie Roco MultiMAUS), ale po ponownym włączeniu funkcji z przycisku STOP, bzyczenie ustaje.

Szkoda Mateuszu @Maslo, że wcześniej tego nie napisałeś. Pewnie swój egzemplarz zakupiłbym u Karola…

Pozdrawiam!
M

Maslo

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
PKMK
Producent
Reakcje
438 4 0
Tu mała próbka moich dzwięków :
Fajne wypowiedzi. Ale co do dzwiekow pracy parowozu, to tutaj mocno cos nie pasuje. Mozna poszukac duzej ilosci materialow video z czynnym TKi3-87 na Youtube. Bedzie slychac roznice. Ale mnie osobiscie nie podoba sie dzwiek luznych przesuwkow po zamknieciu przepustnicy. Klika jakby mial zjezdzac prosto do warsztatu. Poza tym czestotliwosc klikania nie jest zsynchronizowana z ruchami wodzidla. Chyba ze to klikanie to luzne sztangi... w kazdym razie mocno przesadzone. Dodatkowo... sprezarka... slychac dosc glosna prace. To jest OK. Ale dla duzego wydatku powietrza, nie slychac innej czestotliwosci pracy sprezarki. A powinna pracowac duzo szybciej. przy popelnianiu przewodu. Wydmuchy tez zdaje sie, nie sa zsynchronizowane z odpowiednimi polozeniami tloka. Moim zdaniem, jak poprawi sie te kilka spraw, bedzie super!

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.237 663 30
Ostatecznie zdecydowałem się na TKt3 Piko i dziś odebrałem swój model. Ogólne wrażenie jest bardzo dobre, model jest wykonany starannie, detale wyglądają bardzo dobrze. Ponieważ z uporem maniaka trzymam się dekoderów ESU, kupiłem model w wersji analogowej. No i zaczęło się. Oczywiście pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem, było otwarcie modelu i obejrzenie złącza dekodera. Miejsca na dekoder na pierwszy rzut oka wydaje się sporo. Gniazdo jest 16-pinowe (PluX16), ale miejsca jest dość na PluX22. Jednak dekoder ESU LokSound 5, o wymiarach 30 x 15,5 mm, choć mieści się ma szerokość, jest o 1-2 mm za długi i zasłania jeden kontakt do głośnika. Ale nawet, gdyby dekoder był krótszy, pozostaje problem gniazda: rozwiązania teoretycznie są dwa: odciąć zbędne 6 nóżek dekodera, albo wywiercić w płytce modelu dodatkowe 6 otworów, tak by nóżki dekodera miały się gdzie schować. To drugie rozwiązanie byłoby lepsze, ale pytanie, co jest pod płytką modelu? Nie próbowałem odkręcać płytki, bo wymagałoby to odlutowania przewodów, a skoro LokSound 5 i tak jest za długi, to cała zabawa nie ma sensu. Można byłoby o czymś takim myśleć, gdyby zrezygnować z dźwięku i próbować zamontować krótszy dekoder LokPilot. Na ale ja chcę mieć dźwięk, więc szukamy dalej. ESU oferuje dwa mniejsze dekodery: LokSound Micro i Nano. Niestety, są one wyposażone w złącze Next18, a założenie ich do modelu ze złączem PluX16 wymaga zastosowania adaptera, który znacząco zwiększa grubość takiego zestawu. ESU podaje, że dekoder Nano ze złączem PluX16 ma grubość 6 mm, dla dekodera Micro takiej informacji nie znalazłem. Prowizoryczny pomiar w modelu Piko daje wynik ok. 6,5 mm odległości między płytką z gniazdem, a zdejmowaną płytką nad dekoderem (na pierwszym zdjęciu w prawym górnym rogu), więc jest nadzieja, że się zmieści. Tak wygląda otwarty model TKi3-210:

TKi3 (1).jpg

A tak wygląda położony w nim dekoder LokSound 5 PluX22 (oczywiście nie wetknięty w gniazdo):

TKi3 (2).jpg

Po obejrzeniu modelu stwierdziłem, że nie ma sensu próbować zamontowania głośnika ESU: kocioł jest metalowy i bez frezowania nie ma szans na umieszczenie głośnika w dymnicy. Tak więc pewnie będę musiał dokupić głośnik Piko i umieścić go w miejscu przewidzianym na to przez producenta.

A na koniec zagadka: czy TKi3 miały dwie gwizdawki? Bo model ma dwie, na dachu budki i na kotle między zaworem bezpieczeństwa a piasecznicą:

TKi3 (3).jpg