• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii TKi3

Fisz

Aktywny użytkownik
H0e
GGM
Reakcje
106 1 0
Podziękował obu kolegom. W zasadzie wyjdzie na to, że model jest przygotowany do jazdy dziennej :D a co do świateł manewrowych - czytając pinout gniazda w teorii chyba da się uzyskać manewrowe.

Fisz

Aktywny użytkownik
H0e
GGM
Reakcje
106 1 0
Domyślam się, co to jest "pinout" :mad:, ale nie domyślam się, jak można uzyskać światła manewrowe. Zdradzi kolega @Fisz swój pomysł?
Pomysłu nie zdradzę, bo nie mam nawet możliwości zabawy w dekoderze.
A "pinout"? To z j. angielskiego, wśród elektroników bardzo popularne określenie na "rozmieszczenie wyjść (pinów) układu (np. scalonego, albo całej płytki)". Brzmi prosto i krótko.
Ot, polecam sobie sprawdzić "plux16 pinout". Wyskoczy niechybnie mnóstwo rysunków z układem pinów, w tym funkcyjnych dla gniazda plux16 :)

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.951 176 19
Dla mnie wcale nie jest to jednoznaczne, bo powtórzę: w opisie Ty2 Roco była taka sama informacja.

Zobacz załącznik 1152036
To że inny producent podał błędną informację w opisie swojego modelu nie oznacza przecież, że taki sam błąd popełni firma PIKO, ale rozumiem analogię.
Rozumiem, że kolega @Remaj12 w przeciwieństwie do większości z nas, widział już model na żywo i w dodatku widział go rozłożony tak, że widoczne było gniazdo dekodera. Jeżeli faktycznie tak jest, jak pisze Kolega, to będę długo myślał nad ew. kupnem tego modelu.
Nie widziałem i nie muszę mieć modelu przed sobą, aby potwierdzić ze 100% pewnością, że tak jest lub nie. Gwarantuję Panu, że w modelu jest gniazdo ze złączem PluX16, w związku z czym niestety nie założy Pan dekodera ze złączem PluX22 do tego modelu.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.137 657 30
Pomysłu nie zdradzę, bo nie mam nawet możliwości zabawy w dekoderze.
A "pinout"? To z j. angielskiego, wśród elektroników bardzo popularne określenie na "rozmieszczenie wyjść (pinów) układu (np. scalonego, albo całej płytki)".
Domyśliłem się, co to jest "pinout" i nie musi mi tego kolega @Fisz tłumaczyć, ale z zasady jestem wrogiem używania takiego żargonu w przestrzeni publicznej (a taką jest forum). Już samo słowo "pin" wystarczy (sam go używam, bo niestety, nie ma niczego lepszego). Szkoda, że kolega @Fisz nie chce się podzielić swoim pomysłem na światła manewrowe tylko dlatego, że sam nie ma możliwości wykorzystania tego pomysłu... :(
inny producent podał błędną informację w opisie swojego modelu
A na jakiej podstawie twierdzi kolega @Remaj12, że "inny producent", tzn. Roco, podał błędną informację? Informacja jest jak najbardziej prawidłowa. W modelu Ty2 jest gniazdo 22-pinowe, ale złącze elektryczne jest PluX16 ("Elektrische Schnittstelle für Triebfahrzeuge PluX16") i nie jest to błąd:

Ty2 (1).jpg

Ty2 (2).jpg

Miałem nadzieję, że podobnie będzie w TKi3 Piko. W opisie jest użyte stwierdzenie "Digitale Schnittstelle: NEM 658 PluX16", co jeszcze nie oznacza, jakie jest fizycznie gniazdo. Ale skoro kolega @Remaj12 z taką stanowczością twierdzi, że nie, to tym bardziej muszę pomyśleć, czy warto ten model kupić. Dla mnie możliwość zastosowania dekodera takiego, jaki mnie (a nie producentowi modelu) odpowiada jest jednak dość istotna. Nawiasem mówiąc, nie pierwszy raz kolega @Remaj12 wie coś, czego zwykły śmiertelnik wiedzieć nie ma możliwości, ale twierdzi, że żadnych związków z firmą Piko nie ma. :niepewny:

Fisz

Aktywny użytkownik
H0e
GGM
Reakcje
106 1 0
1. Nie zdradzę tego sposobu, bo go nie znam. Z wielu różnych mikrokontrolerów i układów akurat te w dekoderach są mi nieznane i nie zamierzam podawać czegoś, co jest niesprawdzone i może być wręcz szkodliwe. Na własną odpowiedzialność sprawdziłbym to, ale póki co z oczywistego względu nie mam takiej możliwości.
2. Wytłumaczyłem termin pinout tylko dlatego, że uznałem, iż może to być w jakikolwiek sposób pomocne. To, czy ktoś chce czy nie chce go używać średnio mnie obchodzi. Przy swoich projektach hobbystycznych spotykam się z nim niemal ciągle i wszędzie, niezależnie od języka i miejsca, w którym aktualnie szukam bądź przekazuję informacje.
3. Insynuacji, że nie dzielę się jakimiś informacjami dla własnego zysku czy czort wie czego sobie nie życzę. Od ręki podałem choćby gotowy kod do mikrokontrolera dla płytki oświetleniowej wagonu. Jeśli zmontuję lepszy bądź bardziej rozbudowany, również się nim podzielę. Nie zarabiam na tym i nie zamierzam, traktuję to jako hobby i zabawę.

Aaa. Nie interesuje mnie z kim bądź jakie kolega @Remaj12 ma powiązania, za to szczerze wdzięczny jestem za to, że w przeciwieństwie do kilku innych ludzi trudniących się opychaniem dekoderów siadł ze mną na Modelomanii i rozebrał na czynniki pierwsze programowanie i mapowanie dekoderów (tu pikowskich) bez wręcz nachalnej reklamy i rzucania błotem w konkurencję - tak, przerabiałem coś takiego. Miałem z tym do czynienia pierwszy raz i świetnie wyszedł pokaz roboty przy deku. Tak więc podziękował za pomoc z trumną i siódemką.

No i na koniec, niech ktoś tu posprząta. Byłbym wdzięczny.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.137 657 30
Nie zdradzę tego sposobu, bo go nie znam.
No to jak rozumieć stwierdzenie:
w teorii chyba da się uzyskać manewrowe
Zrozumiałem, że kolega @Fisz ma jakiś pomysł jak to zrobić. Ale jeżeli nie, to nie ma sprawy.
Insynuacji, że nie dzielę się jakimiś informacjami dla własnego zysku czy czort wie czego sobie nie życzę.
A kto napisał, że kolega @Fisz nie dzieli się informacjami dla własnego zysku? Powiedzieć, że to, co napisałem wcześniej, to "insynuacja, że Kolega nie dzieli się jakimiś informacjami dla własnego zysku" jest grubym nadużyciem.
Nie "W" tylko "A", więc nie moc a obciążenie. A gdzie silnik ma wyjście?
Fakt, chodzi o maksymalny prąd 0,75 A, a nie moc 0,75 W - moja pomyłka. Zwykły dekoder LokSound 5 do modeli H0 ma możliwość poboru prądu do 1,5 A. Nigdy nie mierzyłem poboru prądu przez silnik modelu, ale jeżeli ESU poleca do H0 dekodery o większym prądzie dopuszczalnym, a te mniejsze (nano i micro) tylko do modeli TT i N, to chyba z czegoś to wynika. Faktem jest, że TKi3 to mały parowóz i raczej w realu nie ciągnął składu 20 czy 30 4-osiowych wagonów, więc może te 0,75 A wystarczy. No i nie pisałem o "wyjściu silnika", tylko o "wyjściu do silnika", co zresztą kolega @grosiszcze sam zacytował. Chodziło oczywiście o wyjście dekodera do zasilania silnika. Więc nie rozumiem tej kpiny. pomijając fakt, że jest to nieeleganckie.

PS No jasne, wyrazy "uznania" dostałem od swoich największych "fanów". :p O ile rozumiem czystą złośliwość kolegi @robertmuszka (nie pierwszy raz), o tyle "nudne" za przyznanie się do błędu w jednej sprawie i ripostę w drugiej sprawie uznaję za małą impertynencję.

Ostatnio edytowane:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.951 176 19
A na jakiej podstawie twierdzi kolega @Remaj12, że "inny producent", tzn. Roco, podał błędną informację? Informacja jest jak najbardziej prawidłowa. W modelu Ty2 jest gniazdo 22-pinowe, ale złącze elektryczne jest PluX16 ("Elektrische Schnittstelle für Triebfahrzeuge PluX16") i nie jest to błąd:
Chodzi mi o to, że o ile Roco poinformowało, że dekoder jest ze złączem PluX16, o tyle powinno poinformować, że gniazdo dekodera jest ze złączem PluX22 - to że wykorzystywane są tylko piny złącza PluX16 (dobrze, że producent podaje taką rozpiskę w instrukcji), nie oznacza, że fizycznie nie ma tam 21 pinów złącza PluX22 i stąd moim zdaniem jest to błąd, bo potencjalny klient (np. Pan) jest wprowadzany przez producenta w błąd, że potrzebny mu będzie dekoder ze złączem PluX16, podczas, gdy (np. tak jak Pan) chciałby użyć tego ze złączem PluX22.
Nawiasem mówiąc, nie pierwszy raz kolega @Remaj12 wie coś, czego zwykły śmiertelnik wiedzieć nie ma możliwości, ale twierdzi, że żadnych związków z firmą Piko nie ma. :niepewny:
Tym razem kulą w płot Panie Andrzeju - tej informacji nie posiadłem do momentu sprawdzenia, krótko po zadaniu przez Pana pytania o gniazdo. "Zwykły śmiertelnik" (ja także z tej samej pozycji) również może tę informację samodzielnie uzyskać, jeśli cechuje go uważność, dobra obserwacja i wykaże się po prostu odrobiną sprytu. W każdym razie - nie wiedząc tego wcześniej, nie wykonując żadnego telefonu, nigdzie się nie logując, nie pisząc e-mail'i czy nie sięgając do jakichś "tajemnych rzeczy", potwierdzenie jakie jest gniazdo w modelu zajęło mi może z 2 minuty. W każdym razie - może być Pan pewny, że dekodera ze złączem PluX22 nie zamontuje do miniatury lokomotywy serii TKi3, bo fizycznie będzie to niestety niemożliwe.

Co zaś do "związków z firmą PIKO" - chyba już o tym pisałem parę razy - współpracujemy jako dwa odrębne podmioty, ale chyba nie ma w tym nic złego, prawda? Dzięki mojej pracy, a także dzięki moim zdjęciom, ukazało się już kilka modeli, a w niektórych udało się uniknąć błędów, które były w projektach. W przyszłym roku - mam nadzieję - też coś niecoś trafi do oferty, dzięki udostępnieniu przeze mnie zdjęć pierwowzorów. W tej materii z resztą współpracuję nie tylko z firmą PIKO i jeśli tylko jakaś inna firma będzie chętna, to jestem otwarty na współpracę.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.137 657 30
powinno poinformować, że gniazdo dekodera jest ze złączem PluX22
Jeżeli ktoś był tym szczegółem zainteresowany, to wystarczyło przed zakupem modelu zajrzeć do instrukcji, choćby na stronie Roco, gdzie te wszystkie szczegóły są pokazane - zresztą stamtąd właśnie pochodzą zrzuty z ekranu, które zamieściłem wyżej. Ja uważam, że informacja była wystarczająca i pełna.
potwierdzenie jakie jest gniazdo w modelu zajęło mi może z 2 minuty
Kolega najwyraźniej jest sprytniejszy ode mnie w grzebaniu w internecie (?), co biorąc pod uwagę różnicę wieku nie jest niczym dziwnym. Ja nie wiem, gdzie i jak to sprawdzić, poza rozebraniem modelu i zajrzeniem do środka. Ale w sumie nie ma to znaczenia.

Zaxu

Użytkownik
Reakcje
11 0 0
Czy ktoś wie, czy kolejne przesunięcie terminu sprzedaży na koniec grudnia jest już ostateczne? Generator dymu, w pierwszym opisie na stronie producenta był, potem zniknął, pytanie czy będzie, albo czy w "budzie" będzie miejsce na jego montaż, jak go producent sam od siebie nie doda?