• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii TKi3

Rafał_A

Aktywny użytkownik
Reakcje
199 37 1
Ciekawe jak tam ze światłami manewrowymi. Obstawiam, że skoro lok produkcji niemieckiej to i niestety niemieckie manewrowe będą. Ale może się mylę.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.896 173 19
Ciekawe jak tam ze światłami manewrowymi. Obstawiam, że skoro lok produkcji niemieckiej to i niestety niemieckie manewrowe będą. Ale może się mylę.
W rozpisce funkcji są:
- światła białe zmienne kierunkowo
- podświetlane palenisko
- oświetlenie budki maszynisty
- oświetlenie rewizyjne podwozia

Model posiada gniazdo dekodera ze złączem PluX16.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.051 652 30
W rozpisce funkcji są:
- światła białe zmienne kierunkowo
- podświetlane palenisko
- oświetlenie budki maszynisty
- oświetlenie rewizyjne podwozia
Może ja niedowidzę, ale w opisie modelu na stronie Piko jest tak:

1762938221500.png

Nic nie ma o oświetleniu budki. Poza tym w złączu PluX16 są tylko dwa wyjścia dodatkowe, AUX1 i AUX2. Wyjścia AUX3 i AUX4 to wyjścia logiczne i służą jako interface SUSI. Tak że nie da się bezpośrednio z gniazda dekodera wyprowadzić trzeciego wyjścia funkcyjnego do oświetlenia budki.

Pytania są takie:
1. Czy są w ogóle światła czerwone? Jeżeli tak, czy są rozdzielone na lewe i prawe (do ew. sygnału Pc 2)?
2. Czy światła białe są rozdzielone na lewe i prawe, by uzyskać ew. sygnał Tb 1 (światła manewrowe)?
3. Jak działa sterownik SUSI w modelu, jakimi światłami i jak steruje? Samo uruchomienie SUSI w dekoderze (a tylko o tym jest w instrukcji - patrz wyżej) to za mało, trzeba wiedzieć co i jak tym SUSI włączyć.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.815 465 99
Ta seria TKi3 to chyba dość wcześnie była wycofana z PKP (w większości przypadków). Ponoć jakieś niedobitki używano w kopalniach jeszcze w 1990, a kilka - co ciekawe- przerobiono na wersje bezogniowe z tego co czytałem. Ja kojarzę taki jeden trupek z Chełma (był tam jeszcze chyba na początku 90-tych) i był to egzemplarz użytkowany najprawdopodobniej w cukrowni w Rejowcu w latach 70-tych XX w. (ex. Tki3-137). Dla mnie dość prehistoryczna seria, której nie miałem okazji oglądać podczas pracy na żywo, więc sobie odpuszczę zakup modelu od PIKO, choć ten model prezentuje się ładnie. Z ciekawości zapytam, jaki przydział i datę rewizji PIKO naniosło na tym modelu? (nie mogę doczytać)

eSeMzOp

Nowy użytkownik
Reakcje
29 0 0
Nic nie ma o oświetleniu budki. Poza tym w złączu PluX16 są tylko dwa wyjścia dodatkowe, AUX1 i AUX2. Wyjścia AUX3 i AUX4 to wyjścia logiczne i służą jako interface SUSI. Tak że nie da się bezpośrednio z gniazda dekodera wyprowadzić trzeciego wyjścia funkcyjnego do oświetlenia budki.
Interfejs SUSI służy właśnie do oświetlenia budki maszynisty, włącza się go za pomocą F6.
Poniżej rozpiska funkcji dla dekodera do BR 93.1:
Schowek02.jpg

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.051 652 30
jaki przydział i datę rewizji PIKO naniosło na tym modelu? (nie mogę doczytać)
Na zdjęciu widać TKi3-210 Dyr. Katowice Par. Katowice. Data i miejsce rewizji jest słabo widoczne, ja dostrzegam 5.10.64 ZNTK Wrocław, ale pewności nie mam.
Poniżej rozpiska funkcji dla dekodera do BR 93.1:
Jeżeli tak samo jest w TKi3 (BR91), to znaczy, że nie ma czerwonych świateł i sygnału manewrowego. :(

PS O jakim modelu pisze kolega @eSeMzOp? Na stronie Piko nie widzę modelu BR 93.1, jest BR93, ale ma zupełnie inne informacje o wyjściach funkcyjnych, oświetlenie budki jest tam po prostu na AUX3.

Ostatnio edytowane:

eSeMzOp

Nowy użytkownik
Reakcje
29 0 0
Na zdjęciu widać TKi3-210 Dyr. Katowice Par. Katowice. Data i miejsce rewizji jest słabo widoczne, ja dostrzegam 5.10.64 ZNTK Wrocław, ale pewności nie mam.

Jeżeli tak samo jest w TKi3 (BR91), to znaczy, że nie ma czerwonych świateł i sygnału manewrowego. :(

PS O jakim modelu pisze kolega @eSeMzOp? Na stronie Piko nie widzę modelu BR 93.1, jest BR93, ale ma zupełnie inne informacje o wyjściach funkcyjnych, oświetlenie budki jest tam po prostu na AUX3.
To co podałem jest w opisie do TKi3, przy okazji światła są tylko białe:
Schowek04.jpg

PS: Miało być BR91.3 mój czeski błąd.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.051 652 30
To co podałem jest w opisie do TKi3
OK, ale ten opis przycisków funkcyjnych dotyczy konkretnego dekodera Piko. Jeżeli chce się zastosować inny dekoder, to potrzebna jest informacja, jak go zmapować w zakresie SUSI. Już wiemy, że nie ma czerwonych świateł, ale dalej są aktualne te moje pytania:
2. Czy światła białe są rozdzielone na lewe i prawe, by uzyskać ew. sygnał Tb 1 (światła manewrowe)?
3. Jak działa sterownik SUSI w modelu, jakimi światłami i jak steruje? Samo uruchomienie SUSI w dekoderze (a tylko o tym jest w instrukcji - patrz wyżej) to za mało, trzeba wiedzieć co i jak tym SUSI włączyć.

Fisz

Aktywny użytkownik
H0e
GGM
Reakcje
106 1 0
W sumie dla lat 60-tych to chyba i tak poprawne, trochę się już naczytałem marudzenia, że manewrowe w obecnej formie to raczej dość współczesny twór niepasujący do III epoki. Z czerwonymi światłami podobnie. Jeśli się mylę to w sumie chętnie poczytam opinii na ten temat, bo maszyna tak czy siak do mnie trafi z oświetleniem manewrowym czy bez niego :D

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.896 173 19
W sumie dla lat 60-tych to chyba i tak poprawne, trochę się już naczytałem marudzenia, że manewrowe w obecnej formie to raczej dość współczesny twór niepasujący do III epoki. Z czerwonymi światłami podobnie. Jeśli się mylę to w sumie chętnie poczytam opinii na ten temat, bo maszyna tak czy siak do mnie trafi z oświetleniem manewrowym czy bez niego :D
Sprawa ma się następująco - już w instrukcji E1 obowiązującej od 1 lipca 1946 roku występuje sygnał manewrowy. Poniżej wyciąg z instrukcji interesujących nas sygnałów:
POLSKIE KOLEJE PAŃSTWOWE Nr E. 1. PRZEPISY SYGNALIZACJI NA KOLEJACH POLSKICH napisał(a):
Sygnały Pc4: ,,Oznaczenie końca pociągu, składającego się z parowozów lub innych silników idących luzem''.

A. Parowozy

Dzienny:

Jedna latarnia, lub okrągła tarcza czerwona z białą obwódką na tylnej ścianie parowozu lub innego silnika.

Nocny:

Jedna latarnia rzucająca w tył światło czerwone na tylnej ścianie parowozu lub innego silnika.

Uwaga: Sygnał ten stosuje się również, gdy do pociągu składającego się z parowozu lub innych silników, idących luzem, dodaje się co najwyżej dwa wagony. W tym przypadku latarnię lub tarczę przenosi się z tendra na tylną ścianę wagonu.
Także problem zachodzi jedynie przy jeździe parowozem luzem w porze nocnej.
POLSKIE KOLEJE PAŃSTWOWE Nr E. 1. PRZEPISY SYGNALIZACJI NA KOLEJACH POLSKICH napisał(a):
Sygnał Tb1: ,,Oznaczenie przodu i tyłu parowozu manewrowego''.

Dzienny:

Nie ma żadnego szczególnego znaku.

Nocny:

Z przodu i z tyłu po jednej latarni z białym światłem.
W związku z powyższym problem wystąpi w trakcie manewrów jedynie "nocą". Oczywiście szkoda, że model nie może wyświetlić takich sygnałów, ale nie czarujmy się - to jest po prostu spolszczona wersja niemieckiego parowozu - jedna z kilku zagranicznych wersji. Wszystkie modele ze względu na niewielki rozmiar parowozu mają tym razem gniazdo ze złączem PluX16, a producent nie zdecydował się na zmianę płytki elektrycznej do wszystkich modeli tylko po to, aby dodać jeden/dwa sygnały dla polskiej wersji.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.051 652 30
trochę się już naczytałem marudzenia, że manewrowe w obecnej formie to raczej dość współczesny twór niepasujący do III epoki
To rzeczywiście było marudzenie, niewiele mające wspólnego z rzeczywistością. Jedyną różnicą jest to, że od około 25 lat (dokładnej daty nie pamiętam) stosowanie sygnału nocnego (białe światło z przodu i z tyłu po stronie maszynisty) obowiązuje cały dzień, niezależnie od tego, czy jest ciemno czy nie, ani od warunków widoczności. Dawniej światło obowiązywało tylko w porze ciemnej, a w dzień w razie ograniczonej widoczności (mgła, deszcz, śnieżyca)
Wszystkie modele ze względu na niewielki rozmiar parowozu mają tym razem gniazdo ze złączem PluX16
Pytanie, czy w gniazdo da się włożyć dekoder Plux22, oczywiście bez możliwości wykorzystania dodatkowych pinów) i czy taki dekoder się zmieści? Tak jest np. w Ty2-697 Roco, gdzie gniazdo jest 22-pinowe, ale wykorzystane jest tylko 16 pinów. Problem w tym, że np. ESU nie ma dekodera LokSound 5 ze złączem PluX16, a tylko PluX22. Ze złączem PluX16 jest tylko wersja micro i nano, ale obie są zasadniczo przeznaczone do modeli TT i N i mają mniejszą moc - maksimum 0,75 W na wyjściu do silnika.

Na i dalej pozostają aktualne dwa moje pytania. ;)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.051 652 30
Czy jest Kolega tego pewien? W specyfikacji Ty2 Roco też jest podane, że jest złącze PluX16, ale fizycznie da się włożyć dekoder PluX22, tyle, że piny 1, 2, 19, 20, 21 i 22 nie działają (w modelu nie są do niczego podłączone). Moje pytanie brzmi, czy są tam fizycznie 22 otworki i czy wymiarami dekoder PluX22 się zmieści, a nie o samo złącze elektryczne - co do tego drugiego, to jest jasne, że tylko 16 pinów jest czynnych. Z całym szacunkiem, określenie "gniazdo dekodera ze złączem PluX16" to stwierdzenie kolegi @Remaj12, na stronie Piko jest stwierdzenie "Digitale Schnittstelle: NEM 658 PluX16". To wcale nie musi oznaczać, że dekodera z wtykiem PluX22 nie da się włożyć i że taki dekoder się w modelu nie zmieści - patrz przykład Ty2 Roco.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.896 173 19
Tak, jestem pewien, gdyż w modelu jest gniazdo dekodera ze złączem PluX16, a w tym nie zmieści się dekoder ze złączem PluX22. W modelu PIKO nie ma gniazda ze złączem PluX22, tak jak w modelu firmy Roco.
Z całym szacunkiem, określenie "gniazdo dekodera ze złączem PluX16" to stwierdzenie kolegi @Remaj12, na stronie Piko jest stwierdzenie "Digitale Schnittstelle: NEM 658 PluX16".
Digitale Schnittstelle: NEM 658 PluX16 oznacza, że w modelu jest gniazdo ze złączem PluX16. Dla modelu w wersji cyfrowej z dźwiękiem dodatkowo oprócz informacji o gnieździe (Digitale Schnittstelle: NEM 658 PluX16) jest informacja o tym jaki dekoder jest zamontowany (Verbauter Decoder: PluX16 Sounddecoder). Zgadzam się, że informacja o dekoderze ze złączem PluX16 nie musi oznaczać, że w modelu jest gniazdo dekodera ze złączem PluX16, a może być PluX22 jak w Ty2 firmy Roco, ale informacja podawana przez producenta, że gniazdo dekodera w modelu jest ze złączem PluX16 jest jednoznacznym potwierdzeniem, że nie ma w nim gniazda ze złączem PluX22.
Moje pytanie brzmi, czy są tam fizycznie 22 otworki i czy wymiarami dekoder PluX22 się zmieści, a nie o samo złącze elektryczne - co do tego drugiego, to jest jasne, że tylko 16 pinów jest czynnych.
Fizycznie jest 15 otworów na piny złącza dekodera.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.051 652 30
informacja podawana przez producenta, że gniazdo dekodera w modelu jest ze złączem PluX16 jest jednoznacznym potwierdzeniem, że nie ma w nim gniazda ze złączem PluX22
Dla mnie wcale nie jest to jednoznaczne, bo powtórzę: w opisie Ty2 Roco była taka sama informacja.

1762958034950.png

Fizycznie jest 15 otworów na piny złącza dekodera.
Rozumiem, że kolega @Remaj12 w przeciwieństwie do większości z nas, widział już model na żywo i w dodatku widział go rozłożony tak, że widoczne było gniazdo dekodera. Jeżeli faktycznie tak jest, jak pisze Kolega, to będę długo myślał nad ew. kupnem tego modelu.