• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU42/SM42/SP42

Reakcje
292 0 0
Hehe... to nie jest żądanie zapłaty tylko taki malware...

Szczególnie osoby używające PC powinny na to uważać.
U mnie nic się nie pojawia. Jeśli na coś Was naraziłem to przepraszam.
Być może wyskakuje dopiero jak wejdzie się po linku, nic się nie stało, miejmy nadzieję, że nikt nie da się wrobić tym oszustom.:)

Ja na wszelki wypadek skanuję komputer w tej chwili i czyszczę cookies.

Reakcje
292 0 0
A to fakt.
No jak kupiłem MacScan'a bo na Apple nie wszystko jest przystosowane. Co prawda moi znajomi ze Stanów, którzy pracuję na Apple śmieją się ze mnie, że kupiłem progran "antywirusowy" na Mac'a, bo przecież na Mac'i nigdy nic im nie weszło ale ja wolę dmuchać na zimne. Taki informatyczny cykor ze mnie :D

mareknyc

Aktywny użytkownik
Reakcje
82 8 0
:ROFL::ROFL::ROFL::ROFL:
A to fakt.
No jak kupiłem MacScan'a bo na Apple nie wszystko jest przystosowane. Co prawda moi znajomi ze Stanów, którzy pracuję na Apple śmieją się ze mnie, że kupiłem progran "antywirusowy" na Mac'a, bo przecież na Mac'i nigdy nic im nie weszło ale ja wolę dmuchać na zimne. Taki informatyczny cykor ze mnie :D
Dobrze robisz ,może weszło a nie wiedzą,na maki też są robaki.Też mieszkam w stanach.
Tu są tacy co mówią ,że na pc nic nie wchodzi.

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
401 43 8
Napisałem na FB na stronie SK model czy SM42 będzie miała inny kolor niż zielony żadnej odpowiedzi a szkoda. Nie sądziłem iż to taka tajna wiadomość fakt iż producent określa ulotkę mianem podglądowego ale w obecnych czasach problemy z odcieniami palety RAL mają chyba tylko Eskimosi w iglach gdzie nie ma neta. Bardzo liczyłem na zielony kolor no ale cóż pozostaje czekać..

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
184 27 0
A ja ponawiam pytanie do SK Model o fototrawione tablice, które miały być dołączone do SM42-1021. Kiedy możemy (klienci, którzy model zakupili ale w pudełku nie znaleźli) się spodziewać dosłania tych tablic?

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.854 170 19
A ja ponawiam pytanie do SK Model o fototrawione tablice, które miały być dołączone do SM42-1021. Kiedy możemy (klienci, którzy model zakupili ale w pudełku nie znaleźli) się spodziewać dosłania tych tablic?
A miały być dosłane? Bo nie rzuciła mi się w oczy nigdzie taka informacja.
Zrezygnowano z tablic aby nie podnosić kosztów modelu - co miało miejsce w przypadku modelu SM42-822 (PIKO 59466), który był droższy od pozostałych ze względu na dodanie klimatyzatora dachowego jako dodatkowej części. Jeżeli znalazłoby się dostatecznie dużo chętnych, to pewnie nie byłoby problemem zamówienie wykonania takich tablic, u któregoś z polskich producentów takich detali/akcesoriów. Wszystko rozchodzi się tylko o koszty i ilość chętnych, a te niestety są ściśle ze sobą powiązane. SK Model do tej pory nie zabrał głosu w sprawie tablic. Widocznie kolega @Michał_P ma za małą siłę przebicia aby ze swoim apelem dotrzeć do uszu dystrybutora, ponadto brak innych osób o to pytających, można zinterpretować jako brak zainteresowania tablicami, co mogło się przyczynić do potwierdzenia przez dystrybutora słuszności podjętej decyzji - nie było sensu podnosić kosztu modelu przez dodanie wspomnianych tablic rezerwy manewrowej. Informacja o tym, że w komplecie mają być także tablice pojawiła się przy zapowiedzi modelu SM42-1021 (PIKO 59478), natomiast po ukazaniu się sesji zdjęciowej modelu oraz po rozpoczęciu sprzedaży informację o tablicach podawała jeszcze modelmania:
modelmania napisał(a):
Do modelu dołączone zostaną dodatkowo fototrawione tablice z numerem tzw. "rezerwy manewrowej", charakterystyczne od wielu lat dla łódzkich lokomotyw manewrowych.
Obecnie w opisie modelu na stronie sklepu nie znajdziemy tej informacji. Od ukazania się modelu w sprzedaży wybuchła na forum dyskusja na temat braku tabliczek rezerwy manewrowej. Postawione w niej pytanie pozostały bez odpowiedzi ze strony dystrybutora. Powód braku tablic przedstawiłem powyżej. Myślę, że wybrano mniejsze zło - lokomotywę używano również bez tych tablic, także ich brak nie powoduje, że model jest nieprawidłowy, tylko zmniejsza się liczba możliwości jego wykorzystania. Ponieważ lokomotywę spotykano podczas pracy z różnymi numerami na tablicach, toteż polecam wytrawienie kilku różnych tabliczek np. z numerami od 1 do 6. Będzie można je również założyć na model łódzkiej "Stonki" produkowanej niegdyś przez EFC Loko.

Ostatnio edytowane:

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.341 16 0
Nic nie stało na przeszkodzie, aby producent napisał, że tablic ze względów ekonomicznych po prostu nie będzie.
Rzeczywiście sam czekałem na te tablice, aż w końcu o nich zapomniałem.
Chyba samemu trzeba będzie się za to zabrać.

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
184 27 0
Oczywiście nie liczę na to, że tablice zostaną dosłane a jedynie wbijam szpilę producentowi. Wiele osób zdecydowało się na kupno modelu SM42-1021 właśnie z uwagi na zapowiadany ciekawy dodatek w postaci tablic. Producent zmieniając plany nie raczył jednak o niczym poinformować, przez co klienci mają prawo czuć się oszukani. Nabranie w takiej sytuacji wody w usta też trudno zaliczyć do zachowań eleganckich.

elektryk33

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Mnie w takich sytuacjach najbardziej śmieszy argument wysuwany przez producenta, iż zrobił to tylko z uwagi na chęć niepodnoszenia kosztów modelu. Rżną nas na tych modelach aż miło, ale nie chcą bidulki abyśmy zapłacili 5zł więcej za model i rezygnują z tego czy owego w imię troski o biednego modelarza. Żenujące.