• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU42/SM42/SP42

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.341 16 0
Taka ciekawostka, jest to już szósta lokomotywa w brązowo-oliwkowym malowaniu.
Wyszły dwie SM42 i aż cztery SP42.

Lokomotyw w jasnozielonym malowaniu powstało 5, z tego jedna SP42 oraz cztery SM42 z czego jedna jest prywatna.
Ciekawy jestem jakie są szykowane jeszcze na kolejny rok.
W dalszym ciągu brakuje mi jakiejś SM42 w ciemnozielonym malowaniu.

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.731 31 1
Pytanie początkującego w DCC : Jaki dekoder jazdy jest najlepszy do SP42 od PIKO.
Kupiłem ESU 53611 Dekoder jazdy LokPilot Standard DCC, 8-pin NEM 652 i strasznie szarpie przy niskich prędkościach :cry:

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.731 31 1
Lokomotywa nówka sztuka, prosto z pudełka, niejeżdżona dziewica, tory też (prosto z nowego zestawu roco).
Dodam, że na tym samym dekoderze BR101 - też PIKO, w dodatku Standard, śmiga o niebo lepiej.

Myślę, że to kwestia odpowiedniego doboru wartości CV.
Czy ktokolwiek widział, ktokolwiek wie jakie ustawienia zadać?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.837 618 30
Szarpanie SM/SP42 Piko to znany problem, była już wielka dyskusja na ten temat. Czyszczenie kół niewiele tu pomoże (oczywiście, brudne koła czy szyny mogą dodatkowo się do tego przyczynić). Nie wszystkie dekodery sobie dobrze radzą z tymi modelami, z tego, co rozumiem, Lenz są tu niezłe. ESU Standard DCC jest najprostszym dekoderem tej firmy i może nie być wystarczający, zmiana CV może trochę pomóc, ale nie wiem, czy całkiem rozwiąże problem. Ja próbowałem ESU LokPilot V4.0, który ma funkcję automatycznego dostosowania do parametrów silnika, ale nie jestem w stanie podać ustawień, ESU Standard tej funkcji nie ma.

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
401 43 8
Mam dwie stonki i z moich obserwacji wynika iż model ma wadliwe ślimaki wał silnik i system odbioru prądu. W zasadzie jedyne udane co ten model ma to buda. Kupiłbym więcej stonek ale po przygodach z moimi dwoma mam dość.

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.731 31 1
Dodam, że w analogu jeździ dobrze.
Może się zleżała. W tym momencie docieram ją w analogu. Zarówno solo jak i z 4-ro metrowym składem wszystko działa bez zarzutu. Silnik i mechanizm działają cichutko. Rusza i zatrzymuje płynnie (jak na analog) Światła świeca się bez mrugania. Przy liczeniu podkładów (na pierwszej kresce starego dobrego zasilacza FZ1) można się czepić, ale przy takim ustawieniu inne loki zaledwie buczą w miejscu.

Help!
Napiszcie jakich dekoderów używacie do stonek.
(Docelowo chcę kupić dekoder dźwiękowy)

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
Wyrzucenie kondensatorów często dużo pomaga, ale to dobrze, żeby zrobił ktoś, kto się na tym zna. Jest jeszcze inna kwestia, modele mają spory rozrzut jakościowy, jedne jeżdżą dobrze na jednych ustawieniach, inne na innych, dwa modele na tej samej konfiguracji potrafią się zachowywać zupełnie różnie. Praktycznie każdego trzeba dostosowywać indywidulanie, a i tak trafiają się takie, których nie da się zmusić do płynnej jazdy w żaden sposób.

Grzes

Moderator forum Sterowanie oraz Mikro-producenci.
Zespół forum
Donator forum
BGM
SMK Katowice
Reakcje
646 7 0
Pytanie początkującego w DCC : Jaki dekoder jazdy jest najlepszy do SP42 od PIKO.
Kupiłem ESU 53611 Dekoder jazdy LokPilot Standard DCC, 8-pin NEM 652 i strasznie szarpie przy niskich prędkościach :cry:
Polecam
http://www.hobby-i-zabawa.pl/dekode...dard-dekoder-8-pin-do-lokomotyw-10231-01.html
Dekoder będziesz miał z osłonką zabezpieczającą przed przypadkowymi zwarciami oraz będzie ustawiony pod SM42 :)
Jeszcze nie miałem przypadku, żeby SM42 źle jeździła z tym, i nie tylko (wszystkie dekodery LENZ-A)