• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU42/SM42/SP42

PX48-28

Aktywny użytkownik
Reakcje
109 8 2
Mam problem, dostałem niedawno kociołka ze zmasakrowaną elektroniką (na jednej żyle pojawiają się nawet 3 różne kolory, luty są wykonane chyba przez przedszkolaka, a przewody są poplątane i nie można dojść co do czego jest podłączone). Może ktoś dysponuje ze schematem podłączeń do płytki elektrycznej z tego modelu? Bardzo by mi to ułatwiło pracę, bo obecnie to jest istna masakra.

kzk kolej

Aktywny użytkownik
Reakcje
56 3 0
Mam problem, dostałem niedawno kociołka ze zmasakrowaną elektroniką (na jednej żyle pojawiają się nawet 3 różne kolory, luty są wykonane chyba przez przedszkolaka, a przewody są poplątane i nie można dojść co do czego jest podłączone). Może ktoś dysponuje ze schematem podłączeń do płytki elektrycznej z tego modelu? Bardzo by mi to ułatwiło pracę, bo obecnie to jest istna masakra.
Nie prościej zwrócić do sklepu?

PX48-28

Aktywny użytkownik
Reakcje
109 8 2
Nie ma to jak dla mnie sensu bo model i tak zmieni wygląd (SP42 -> SU42), z elektryką sobie poradzę, ale jednak wolałbym mieć taki schemat przed nosem bo wiadomo, człowiek często się myli :p

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Łał... Czy to zdjęcie jest ofertą handlową w rozumieniu Art.66 par.1 Kodeksu Cywilnego? :p Jeśli tak, to chętnie bym z takiej oferty skorzystał ze swoją SP42-118 jak tylko się u mnie pojawi :)

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Właśnie rozpakowałem paczkę a w niej:

sp42_118_1.jpg sp42_118_2.jpg

:D

Moje wrażenia - jeszcze kilka lat temu nawet nie marzyłem, że będę mógł mieć u siebie model polskiej lokomotywy i to za takie pieniądze :) Co ciekawe, nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale mam nieodparte wrażenie, że osławiony wygląd oryginalnych reflektorów PIKO bardziej niż na żywo przeszkadza... na zdjęciach :p

Myślę też o małym tuningu w postaci tarcz zderzaków z białą ramką i czerwonych zgarniaczy takich jak w opolskiej SP42-049, da się zamówić te elementy luzem?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.384 453 99

Zobacz załącznik 394353 Zobacz załącznik 394352

Moje wrażenia - jeszcze kilka lat temu nawet nie marzyłem, że będę mógł mieć u siebie model polskiej lokomotywy i to za takie pieniądze :) Co ciekawe, nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale mam nieodparte wrażenie, że osławiony wygląd oryginalnych reflektorów PIKO bardziej niż na żywo przeszkadza... na zdjęciach :p

Myślę też o małym tuningu w postaci tarcz zderzaków z białą ramką i czerwonych zgarniaczy takich jak w opolskiej SP42-049, da się zamówić te elementy luzem?
Widzę, że kolega ma chyba pierwszy raz w życiu model spalinowozu serii SM/SP42 PIKO :) Chyba każdy mial takie wrażenie jak pierwszy raz wziął do ręki te modele. Gdy ja dawno temu brałem SP42-064 miałem podobnie :)

Co do tarcz zderzaków to chyba najtaniej wyjdzie domalować te białe obwódki jeśli już koniecznie musisz je mieć. Oryginał chyba miał, więc rozumiem ową chęć.
Nie wiem dlaczego w tym egzemplarzu PIKO ich nie wykonało.
Tu masz komplet http://makieta.pl/bufory-zderzaki-/3953-piko-59461-24-cztery-bufory-sm42-sp42.html
(ostatnie sztuki na magazynie :) )

Ostatnio edytowane:

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
363 37 8

Zobacz załącznik 394353 Zobacz załącznik 394352

Mam Bydgoską 118 od ponad roku i dokupiłem do niej piętrusa, szkoda że Piko nie wypuściło SM-ki w tych zielonych barwach wygląda po prostu bajecznie.

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Widzę, że kolega ma chyba pierwszy raz w życiu model spalinowozu serii SM/SP42 PIKO :) Chyba każdy mial takie wrażenie jak pierwszy raz wziął do ręki te modele. Gdy ja dawno temu brałem SP42-064 miałem podobnie :)
Ano pierwszy, ale myślę że nie ostatni ;)

Co do tarcz zderzaków to chyba najtaniej wyjdzie domalować te białe obwódki jeśli już koniecznie musisz je mieć. Oryginał chyba miał, więc rozumiem ową chęć.
Nie wiem dlaczego w tym egzemplarzu PIKO ich nie wykonało.
Tu masz komplet http://makieta.pl/bufory-zderzaki-/3953-piko-59461-24-cztery-bufory-sm42-sp42.html
(ostatnie sztuki na magazynie :) )
Niestety "produkt czasowo niedostępny w magazynie" :p

Bydgoska 118 faktycznie stacjonowała w Grudziądzu. Ja do niej kupiłem chojnicką Bipę i grudziądzkie 120a.
No u mnie to będzie jeździć w składzie z poznańskimi 120A, ale myślę, że się z nimi nie pogryzie :p

Apropo - gdzieś znalazłem info, że planowana była jeszcze SP42-100, wie ktoś coś na ten temat?

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.914 63 1
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale w którymś numerze czasopisma "Świat Kolei" było zdjęcie oryginału w/w lokomotywy z dwuczłonową Bipą. O ile dobrze pamiętam, P. Koj wypowiadał się na forum na ten temat ;)