• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU42/SM42/SP42

slavko1111

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 1 0
My tu gadu gadu a tu już 27 listopad i lada moment do drzwi zapuka SM42 PR :) Co prawda miałem jej nie zamawiać ale po obejrzeniu zdjęć na sk-model w ostatniej chwili się zdecydowałem i zamówiłem. A jak tam u Was? Czekacie z niecierpliwością? Zamówiliście bo zamówiliście? czy może daliście sobie spokój z tym malowaniem?
a ja sobie zamówiłem w ostatniej chwili ,miałem jej nie brać , ale że zabrakło dla mnie zielonej stonki pokusiłem się na czerwone malowanie ,a swoją drogą na zdjęciach wygląda pięknie

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
104 0 0
My tu gadu gadu a tu już 27 listopad i lada moment do drzwi zapuka SM42 PR :) Co prawda miałem jej nie zamawiać ale po obejrzeniu zdjęć na sk-model w ostatniej chwili się zdecydowałem i zamówiłem. A jak tam u Was? Czekacie z niecierpliwością? Zamówiliście bo zamówiliście? czy może daliście sobie spokój z tym malowaniem?
Czekam... Zamówiłem. PR do piętrusów się przyda:) Czekam jeszcze na SP, SM ICC i SM Energetyka. a zobaczymy jakie malowania będą jeszcze w 2014 - ale to odległy czas:)

Zabkret

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Moje Pikolce wlasnie pojechaly do SB-Modellbau. Dostana nowe Siliniki 5-biegunowe Faulhabera, Decoder ESU Loksound 4.0 razem z Powerpackiem. Sound sobie sam zrobilem i wgralem. Przynajmniej mi teraz ta zprezarka prawidlowo gwizdrze jak dodaje gazu.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.844 47 1
Witam miło. Zrobiłem coś, co wskazuje , że hobby także może być nałogiem, ba! uzależnieniem. No bo jak nazwać kupno czegoś, na co tak naprawdę kogoś nie stać. Pokusa była wielka. Szczerze mówiąc myślałem, że to robota Elvisa, ale po wysłuchaniu teraz dźwięków i obejrzeniu możliwości ustawiania świateł wiem, że ucyfrowienie zrobił ktoś inny. Wyliczyłem, że chyba się opłaca, a ponieważ nie udało mi się dostać SP (a jej kolor bardzo mi się podoba) zakupiłem model w sklepie w Rybniku. A wszystko przez Maro 16 :) Nie żałuję, choć refleksja o hobbyholizmie trochę mi psuje radość, zwłaszcza, że w Rodzinie nie ma pełnego zrozumienia. Dźwięki oceniam na 4 za zbyt szybkie wycięcie pogłosu po sygnale baczność, oraz za głosy ludzi które się wgrały podczas zbierania materiału. Buda trochę rezonuje. Ocena w oparciu o porównanie z dźwiękowymi lokomotywami budowanymi seryjnie (Gagarina i Ludmiły)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.066 201 22
Do wywalenia.
Zapomniałem się i coś napisałem w tym wątku, a obiecałem sam że nie będę tego robił, coby ktoś znów nie napisał że mądrala jestem.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.801 62 3
Witam miło. Zrobiłem coś, co wskazuje , że hobby także może być nałogiem, ba! uzależnieniem. No bo jak nazwać kupno czegoś, na co tak naprawdę kogoś nie stać. Pokusa była wielka. Szczerze mówiąc myślałem, że to robota Elvisa, ale po wysłuchaniu teraz dźwięków i obejrzeniu możliwości ustawiania świateł wiem, że ucyfrowienie zrobił ktoś inny. Wyliczyłem, że chyba się opłaca, a ponieważ nie udało mi się dostać SP (a jej kolor bardzo mi się podoba) zakupiłem model w sklepie w Rybniku. A wszystko przez Maro 16 :) Nie żałuję, choć refleksja o hobbyholizmie trochę mi psuje radość, zwłaszcza, że w Rodzinie nie ma pełnego zrozumienia. Dźwięki oceniam na 4 za zbyt szybkie wycięcie pogłosu po sygnale baczność, oraz za głosy ludzi które się wgrały podczas zbierania materiału. Buda trochę rezonuje. Ocena w oparciu o porównanie z dźwiękowymi lokomotywami budowanymi seryjnie (Gagarina i Ludmiły)
Zostałem wywołany do tablicy, więc odpowiem:
Modele sprzedawane przes SM robię ja.
Na potrzeby sklepowe robię taką wersję mapowania funkcji, jak w filmiku w stopce.
Dźwięk jest produkcji EFC i nie mam na niego wpływu. Może tylko taki, że mogę przemapować dźwięki pod inne klawisze funkcyjne.
Odgłosy obsługi są zamierzone i są zapętlone. Na "wyłączonym silniku", wciśnij chyba F11 i F12, w każdym razie wysokie funkcje. Wtedy dokładnie słychać o czym rozmawiają.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Głosy nie "wgrały się w trakcie zbierania materiału".
Dekoder losowo umieszcza je w tle TYLKO w trakcie postoju.
Są to niezależne sample.
Jeden z tych głosów słyszę jak gadam czasem do siebie...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.939 625 30
No, te głosy są strasznie "drewniane", zwłaszcza ten, który zadaje pytania. A w ogóle, to przy pracującym silniku ich praktycznie nie słychać, można je sobie chyba było darować.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.844 47 1
O rany! A jgłupi myślałem, że to przypadek, a to dzieło sztuki. Ot prostaczek ze mnie - zamiast docenić inwencję, skrytykowałem ją. Przepraszam. No to humor mam dużo lepszy. Zmieniam ocenę na 4.75 (-0.25 za ucięcie pogłosu przy "małym baczność" i wyłączaniu siklnika). Podejrzenie, że to inny dekoder pojawiło się gdy zobaczyłem możliwości "Cargonki" pokazanej na filmie z moją SP. Wydaje mi się, że w mojej nie ma świateł Pc2.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.020 82 5
Zadam pytanie najbardziej poważne: co z dostępnych i wypuszczonych modeli można podczepić pod SM42 PR i potem ICCity? Myślałem o Y Tilliga, kremowo-zielonym, kremowo-czerwonym i łamanej 1/2 kl., ale czy te modele są w 1:87, czy 1:100?