• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU42/SM42/SP42

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.935 624 30
Ta nowa stonka to wyglda jak transformers... :confused: i jak dla mnie totalna brzydota... ochyda.
To oczywiście kwestia gustu, ale spróbujcie popatrzeć na to jak na całkiem nową lokomotywę, a nie jak na przebudowę starej, dobrze znanej i kochanej stonki (która zresztą moim zdaniem wcale taka piękna nie jest, choćby w porównaniu z innymi manewrówkami z tamtych czasów, co nie przeszkadza mi mieć do niej pozytywny, emocjonalny stosunek - mam już 4 modele, EFC i Piko, i to chyba nie koniec). Przy takim podejściu optyka nieco się zmienia.

Zauważcie, że podobne uwagi były formułowane do daleko idącej modernizacji EU07 na EP07, połączonej ze zmianą czoła (dwa duże okna zamiast trzech). Jestesmy przyzwyczajeni do oryginalnego wyglądu i każda zmiana nas drażni, a chyba niepotrzebnie. Nie każda modernizacja jest udana, ale nie można ich oceniać wyłącznie przez pryzmat miłości do tradycji.

No, ale to zaczyna odbiegać od zasadniczego tematu. Jeżeli mamy tę dyskusję ciągnąć dalej, to może wydzielić odrębny wątek w dziale "Prawdziwa kolej"?

A przy okazji: co to jest SM 32? Czy chodzi o SP32?

AXELro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie sądziłem, że moje pytanie pytanie dotyczące tego otworu wywoła taką dyskusję na ten temat:). Dzięki za wyjaśnienia, od dawna się zastanawiałem do czego to służy ale nie było okazji wejść na lokomotywę i obadać.
W miejscu o którym mówisz jest elektryczny klakson. W pierwszych wersjach SM42 był tam pneumatyczny sygnał dźwiękowy, jednak zbyt dawał się we znaki również w kabinie.

Co do modernizacji SM42 to jej największą zaletą jest zastosowanie dwóch niezależnych modułów napędowych i dużo lepsza widoczność przez co może być obsługiwana w obsadzie jednoosobowej.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.463 17 2
Co tu duzo pisac....nasze Stonki tez kiedys spotka taki los :( A tej akurat naprawde szkoda !
kultura....przez male k w tym kraju to (nie)normalnosc.
OT NARODEK Teraz tną a za X lat będą szukać dobrego egzemplarza do odbudowy

Dlatego trzeba myśleć głową a nie d... i opuścić tą stówkę i sprzedać ;) i nie czekać aż ceny zaczną spadać , ja tak zrobiłem i sprzedałem :p

Reakcje
0 0 0
Na znanym portalu od początku debiutu znalazło się 10% Piko S...42.Jeszcze plus 25% ceny zakupu można zrozumieć(koszty zakupu ,dojazdu czy wysyłki ,wystawienia aukcji ,prowizji,malowanie się komuś nie podoba). Jeszcze parę tygodni temu niektórzy sprzedający nie dali się tknąć z ceny.Trzeba przystopować po co komuś podbijać nabijając kabzę nie modelarzowi,nie kolekcjonerowi,nie sprzedawcy ;2x cena wyjściowa to był zwykłe zdzierstwo!!!
Czekam spokojnie na kolejne wydania 42(może nawet bardziej interesujące!!!).
Sytuacja gdy składało się zamówienie na trzy kolejne egzemplarze,a ma się zero (co na to główny dystrybutor?),może początkowo robi się zainteresowanie,jednak taka sytuacja rodzi sporo zamieszania.
Czekam na nadmiar stonek,kiedy już inny rzetelny sklep będzie do mnie dzwonił ,czy bym nie chciał bo już jest...
Doczekam się tego już od Regionalnej.Są też tak samo interesujące wydania...Tyle ,że zamiast 4,5 teraz wystarczy mi jedna ,dwie.Na całej sytuacji straci wydawca serii.Powinna być szybka reedycja najbardziej chodliwych malowań(za 2 lata będzie za późno),bo początkowe wydania powinny być większe ,bo to nowość.A tak mamy ,że szkoda słów.Kto kupił w cenie katalogowej -elita. Mało kto chce płacić stale powyżej ceny katalogowej(na 2013 podwyżka,niby skąd??towar chodliwy więc bada się granicę,a od drugiego półrocza kolejna?). Ktoś powie,że Euro w górę.Zobaczymy czy za granicą podrożeje!Polak wszystko kupi...W końcu tę 42 zrobię samodzielnie i będzie trochę frajdy.Nie przyjmuję krytyki,że przynudzam.
Koniec