Jeździ bardzo dobrze, funkcje zaprogramowane do F28 włącznie!!!!!!
Dobry czysty dźwięk.
Oświetlenie super w tym jazda po niewłaściwym torze, oświetlenie maszynowni etc., nie mogę niestety odszukać jak wyłączyć czerwone.
Ogólnie duży "+"
Ja to widzę zupełnie inaczej.
Choć starałem się być obiektywny, moja ocena dekodera dźwiękowego oraz jego funkcji może być uważana przez Was jako subiektywna i możecie się z nią nie zgadzać.
Jazda bardzo płynna, choć testowałem tylko na prostym odcinku.
Wymienię wszystkie funkcje po kolei:
F0 - załączanie oświetlenia. I nie było by się o czy rozpisywać, gdyby nie fakt, że światła białe załączają się wraz z czerwonymi, czyli Pc1 wraz z Pc5.
F1 - Załączanie dźwięku. Głośny, czysty, ale moim skromnym zdaniem to nie jest praca silnika od dwusuwowego Gagarina, które były stosowane do 2007 roku.
F2 - syrena wysokotonowa, również mnie nie przekonuje, to nie to co znamy z polskich szlaków.
F3 - odgłos pompy paliwowej.Dźwięk bez zastrzeżeń, ale po co na tak niskim przycisku funkcyjnym i po co wogóle na przycisku. Pewnie po to żeby zapełnić dostępnych 28 funkcji.
F4 - oświetlenie kabiny maszynisty, dostępne tylko przy załączonym F0, zależne od kierunku jazdy.
F5 - światła słabe, moim zdaniem powinno być na odwrót. Raczej załącza się w pojazdach światła mocne (długie), a nie krótkie.
F6 - Tu z kolei nam się objawia oświetlenie przedziału maszynowego. Bardzo ładna poświata oświetla imitację elementów maszynowni, jakiej jeszcze nie widziałem w modelach seryjnych. Myślę, że należy się ogromny plus, choć przyzwyczajeni jesteśmy, że pod tym klawiszem pojawia się najczęściej jazda manewrowa.
F7 - jazda manewrowa i oświetlenie manewrowe Tb1 po stronie kabiny 1
F8 - jazda manewrowa i oświetlenie manewrowe Tb1 po stronie kabiny 2
F9 - praca wycieraczek, tego jeszcze nie było w dekoderach dźwiękowych. Patrząc w instrukcję dekodera i jego możliwości sterowania servo mechanizmów, już wiem jaki będzie kolejny krok w modelach Piko. Odlewana imitacja wycieraczek zniknie z przednich szyb.
F10 - otwieranie / zamykanie drzwi
F11 - otwieranie / zamykanie okna
F12 - otwieranie / zamykanie drzwi do maszynowni
F13 - kurde nie wiem co to "reverser", człowiek tak mało wie. Ale cały czas się uczę.
F14 - zawór sprężonego powietrza
F15 - sprzęganie / rozsprzęganie
F16 - hamulec postojowy
F17 - hamulec awaryjny, ciekawe ile razy będziemy używać tego dźwięku w czasie zabawy modelem. Testowany gagarin nawet nie zwolnił

F18 - gwizdek konduktora
F19 - otwarcie / zamknięcie żaluzji chłodnicy
F20 - Dead man's handle (Sifa) - to sobie sami przetłumaczcie i wyjaśnijcie, ja wysiadam, po co to komu?
F21 - hamulec pomocniczy
F22 - piasecznice
F23 - piski na łukach. Przy załączonym F1 pisków nie usłyszymy
F24 - stukot kół na łączeniach szym. Przy załączonym F1 stukotu nie usłyszymy
F25 - instrukcja podaje Pc1, a model jednocześnie wyświetla ten sygnał na obu czołach lokomotywy!
F26 - Pc2 - jazda po torze przeciwnym do zasadniczego, szkoda że na takim wysokim klawiszu
F27 - regulacja głośności. Skokowe ściszanie. Po zaniku napięcia np. na brudnych torach, głos na maxa. Największe ściszenie i tak pozostawia model bardzo głośnym.
F28 - wyciszenie do zera
W instrukcji nie znalazłem CV odpowiadającej za głośność, może źle szukałem. Gaszenia czerwonych nie ruszam, bo dostałem model do testów. Brak syreny niskotonowej charaktrystycznej dla tej lokomotywy, dużo zbędnych dżwięków i najbardziej potrzebne funkcje rozrzucone na wysokich klawiszach dla mnie osobiście słabo.
Co innego sam model i jego elektronika, który oceniam bardzo pozytywnie. Jedyny minus to brak miejsca na UPS. W instrukcji modelu brak opisu zworek, w instrukcji dekodera brak polskiego tłumaczenia, a to zdaje się model przede wszystkim na polski rynek.
Ostatecznie, jak chcecie model z fajnym dźwiękiem, to kupcie analoga. Ja i Karol mamy w czym wybierać.
I jeszcze jedna rzecz. Po załączeniu świateł manewrowych kabina gaśnie. U was też tak jest?