• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PIKO - modele lokomotyw serii ST44

Wojciech49

Aktywny użytkownik
Reakcje
280 6 0
Jest coś takiego jak np. biały marker. Jeden ruch i kreski nie będzie. Naprawdę nie wiem, w czym problem. A napis Kędź-Koźle nie jest błędem, bo jak wspomniałem były lokomotywy w ten sposób opisane.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.014 531 30
Kędź-Koźle nie jest błędem, bo jak wspomniałem były lokomotywy w ten sposób opisane
To tylko znaczy, że osoba nanosząca opisy na prawdziwą lokomotywę nie znała polskiego. Takim samym błędem jest pisanie skrótu "tyś." od słowa "tysiąc/tysięcy". Nie mówiąc o tym, że po skrócie Kędz powinna być kropka - poprawny skrót powinien wyglądać tak: "KĘDZ.-KOŹLE". Ale zdaję sobie sprawę z tego, że były błędy na prawdziwych lokomotywach, więc powinny być one uwzględnione w modelu, jeżeli akurat dana lokomotywa miała taki błąd.

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
469 47 4
To tylko znaczy, że osoba nanosząca opisy na prawdziwą lokomotywę nie znała polskiego. Takim samym błędem jest pisanie skrótu "tyś." od słowa "tysiąc/tysięcy". Nie mówiąc o tym, że po skrócie Kędz powinna być kropka - poprawny skrót powinien wyglądać tak: "KĘDZ.-KOŹLE". Ale zdaję sobie sprawę z tego, że były błędy na prawdziwych lokomotywach, więc powinny być one uwzględnione w modelu, jeżeli akurat dana lokomotywa miała taki błąd.
Urzędowo dozwolony jest skrót K-KOŹLE. Nie wiem od ilu lat. Zgadzam się z powyższym. Opis Kędź jest oczywiście błędny i nie ma w tej sprawie chyba żadnej wątpliwości.

Wojciech49

Aktywny użytkownik
Reakcje
280 6 0
To nie jest forum polonistyczne i nie dyskutujemy tutaj, który napis jest błędny czy poprawny ortograficznie, tylko jak były opisane lokomotywy. W warunkach warsztatowych trudno wymagać od każdego pracownika, żeby miał ortografię w jednym palcu. Stąd też właśnie wynikały błędy i takich błędów było różnych sporo, tylko nikt na to nie zwracał uwagi. I skoro był błąd w opisie prawdziwej lokomotywy, to jest taki błąd dozwolony w odwzorowanym modelu.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.124 117 11
To nie jest forum polonistyczne i nie dyskutujemy tutaj, który napis jest błędny czy poprawny ortograficznie, tylko jak były opisane lokomotywy. W warunkach warsztatowych trudno wymagać od każdego pracownika, żeby miał ortografię w jednym palcu. Stąd też właśnie wynikały błędy i takich błędów było różnych sporo, tylko nikt na to nie zwracał uwagi. I skoro był błąd w opisie prawdziwej lokomotywy, to jest taki błąd dozwolony w odwzorowanym modelu.
Ok, zgadzamy sie ze nie każdy peaconik PKP jest prof Miodkiem.Tematu by nie było jakby początkowo wizualizacja nie była w błędem. Teraz go nie ma. Ja się cieszę że jest jak powinno.

Ale to już rozdzielanie włosa na czworo