• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PIKO - modele lokomotyw serii ST44

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
796 87 8
Standardowy Plux22 z Roco (nowsze PCB) można wykorzystać w każdym innym modelu z interfejsem Plux22. Roco stosuje własny adapter pomiędzy ich płytką i dekoderem, PIKO nie.

IMG_1950.png

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.124 117 11
Wlasnie sie zastanawiam czy jest adapter (czyt przełączka) w ktory mozna wcisnac ten od Roco (8pinowy) i zamontować w Piko (Plux22)...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.012 531 30
Nie wiem, czy są dostępne gdzieś takie adaptery, ale to trochę bez sensu. We wtyczce 8-pinowej jest wykorzystane tylko jedno wyjście funkcyjne, a modele z gniazdem PluX22 mają zwykle wykorzystane więcej wyjść - do ich obsłużenia potrzebny jest dekoder z takim samym złączem.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.124 117 11
Nie wiem, czy są dostępne gdzieś takie adaptery, ale to trochę bez sensu. We wtyczce 8-pinowej jest wykorzystane tylko jedno wyjście funkcyjne, a modele z gniazdem PluX22 mają zwykle wykorzystane więcej wyjść - do ich obsłużenia potrzebny jest dekoder z takim samym złączem.
Czyli nie da sie wykorzystac dekodera z wyjściem 8 pinowym w lokomotywie z Plux22?

Pytam bo kupiłem okazyjnie tę stare Roco z nadzieją ze przełożę dekoder do modelu PIKo...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.012 531 30
Czyli nie da sie wykorzystac dekodera z wyjściem 8 pinowym w lokomotywie z Plux22?
Da się, z pomocą odpowiedniego adaptera, ale nie będzie można wykorzystać wszystkich funkcji modelu, podłączonych do wyjść AUX2, AUX3 itd. - ale nie znam ST44 Piko i nie wiem, czy i jakie dodatkowe funkcje świateł w tym modelu są. Jeżeli są jakiekolwiek, wykorzystujące wyjścia AUX2, AUX3 itd. to te funkcje nie będą działać (w gnieździe 8-pinowym jest tylko AUX1).

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
424 2 1
ale nie znam ST44 Piko i nie wiem, czy i jakie dodatkowe funkcje świateł w tym modelu są
W ST44 Piko wykorzystane są wyjścia od AUX1 do AUX7.
Lepiej sprzedać dekoder 8-pin i kupić Plux22.
W przypadku Zimo można też samemu przerobić dekoder poprzez wlutowanie wtyczki Plux22, ale wymaga to już pewnych zdolności przy lutowaniu, a zwarcie zrobić nietrudno :)

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.124 117 11
W ST44 Piko wykorzystane są wyjścia od AUX1 do AUX7.
Lepiej sprzedać dekoder 8-pin i kupić Plux22.
W przypadku Zimo można też samemu przerobić dekoder poprzez wlutowanie wtyczki Plux22, ale wymaga to już pewnych zdolności przy lutowaniu, a zwarcie zrobić nietrudno :)
I chyba tak tez zrobię

Reakcje
58 5 0
Witam.
Mojemu koledze przy zmianie obudowy w ST44 od Piko trafił się zonk.
Produkcja za wcześnie włożyła obudowę do folii, do której przykleiła się wierzchnia warstwa szarej farby
nad górnym reflektorem. Wykryliśmy to dopiero po odpakowaniu z tej folii. Obecnie jest za późno na reklamację.
Myślę, że pomalowanie markerem w odpowiednim kolorze załatwiło by sprawę ale kolega nalega,
żeby zajął się tym ktoś kto ma doświadczenie i warsztat do malowania modeli.
Stąd mam pytanie kto mógłby pomalować ten ubytek szarej farby nad górnym reflektorem?
W załącznikach przesyłam zdjęcia przedstawiające ten ubytek farby.
Z góry dziękuję za pomoc.

Załączniki

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.638 42 1
Witam.
Produkcja za wcześnie włożyła obudowę do folii, do której przykleiła się wierzchnia warstwa szarej farby
nad górnym reflektorem. Wykryliśmy to dopiero po odpakowaniu z tej folii. Obecnie jest za późno na reklamację.
Myślę, że pomalowanie markerem w odpowiednim kolorze załatwiło by sprawę ale kolega nalega,
Stąd mam pytanie kto mógłby pomalować ten ubytek szarej farby nad górnym reflektorem?
To jest dobry pretekst do tego, aby ten model po prostu zwaloryzować, (nanieść ślady eksploatacji) - patrz TUTAJ

Alonzo

Aktywny użytkownik
Reakcje
279 4 2
Witam.
Model można reklamować mimo wszystko. Jest gwarancja 2 lata bodajże a wada jakby ukryta

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.802 444 99
PIKO 52953 (wersja analogowa)
PIKO 52954 (wersja cyfrowa z dźwiękiem)
- lokomotywa spalinowa "Gagarin" ST44-812 Lok. KĘDŹ.-KOŹLE ŚLĄSKA DOKP Napr. rew. 89 01.

Zobacz załącznik 1087829

Model będzie dostępny w sprzedaży w połowie grudnia.
Czy PIKO ma w ogóle formę na ST44 z trójdzielną żaluzją boczną? Z tego co widzę od początku mamy do czynienia z różnymi modelami PKP ale z żaluzją dwudzielną...

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.430 138 19
Błąd w opisie? nazwa miasta to Kędzierzyn-Koźle!!!!!!! Nie Kędźierzyn. Krew mnie zaleje jak znowu ktoś zrobił błąd.
Mnie również. Naprawdę nie rozumiem jak w ogóle można takie babole wypuszczać. Chyba podobnie było z TLK Przemyślanim i tablicą relacyjną
Możliwe, że to ja źle odczytałem ze zdjęcia modelu. Na modelu zapewne jest tak jak w oryginale (co wcale nie znaczy, że prawidłowo zapisane).
To jest Gutzlod a nie Piko .Piko nie ma takiej formy
Na zdjęciu istotnie jest stary model produkowany przez Gützolda, ale nieprawdą jest, że firma PIKO nie posiada formy na model z trójdzielną żaluzją.
Czy PIKO ma w ogóle formę na ST44 z trójdzielną żaluzją boczną? Z tego co widzę od początku mamy do czynienia z różnymi modelami PKP ale z żaluzją dwudzielną...
PIKO posiada wariant z trójdzielną żaluzją, ale nie jest produkowany w wersji PKP. Modele lokomotyw innych zarządów kolejowych z trójdzielną żaluzją:

50287_52961_id=38885.jpg
45211_52930_id=34234.jpg
36318_52900_id=27201.jpg
35056_52819_id=27189.jpg
34966_52818_id=27188.jpg
26807_52806_id=21579.jpg
52800_id=19080.jpg

Ostatnio modyfikowane przez moderatora: