• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PIKO - modele lokomotyw serii ST44

SP47-001

Aktywny użytkownik
Reakcje
246 12 4
Nie każdy musi wiedzieć, co to jest "kołomna", więc dobrze byłoby wyrażać się na tyle jasno, żeby każdy, kto to przeczyta, zrozumiał o co chodzi.
To może ja rozjaśnie, że potocznie na ST44 po modernizacji w Pesie (czyli numery 12xx) mówi się "Kołomny", ponieważ zainstalowano w nich silniki 12CzN26/26 "Kolomna" - Коломна (Kolomna) to miasto w Rosji, w którym są produkowane. :)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.809 444 99
A modele ST44 z początków eksploatacji wydało już dawno Roco.
Zgadza się. Ale również Roco wydało i żółte mordy (jak ten pierwszy model od PIKO), więc co stoi na przeszkodzie aby i PIKO wydało swoje propozycje z początku eksploatacji? Jak wspominałem wyżej - widziałem na FB info od PIKO, że czwarta na liście produkcyjnej jest lokomotywa zielona z listwą ozdobną i z IV epoki. Czy jednak będzie to wersja bez tłumika na dachu, małymi pierwotnymi reflektorami jak ST44-003, czy coś "przejściowego" z epoki IVa/b jak ST44-011, a może coś z epoki IVb/c jak ST44-162 (fajnie by było) - tego nie wiem.
IV epoka to bowiem w zasadzie 21 lat i okres 1968-1989.
A więcej nie powiedzieli...... tylko, że IV, zielona i że listwa.
Wiadomo, że forma PIKO daje pełne możliwości odwzorowywania oryginałów. Ja po cichu liczę, że wszystko choc po jednej 'stukną'. Nie zdziwiłbym się i na takie mało popularne, a chyba oczekiwane, bardziej współczesne malowanie. Roco to planowało (ale chyba nie wydało).

Ostatnio edytowane:

MISIONT

Moderator Grupy GGM
Zespół forum
GGM
Reakcje
141 10 0
A więcej nie powiedzieli...... tylko, że IV, zielona i że listwa.
Czy jednak będzie to wersja bez tłumika na dachu, małymi pierwotnymi reflektorami jak ST44-003, czy coś "przejściowego" z epoki IVa/b jak ST44-011, a może coś z epoki IVb/c jak ST44-162 (fajnie by było) - tego nie wiem.
Jak widać na zdjęciach kolegi @J1974H0 lokomotywy z epok IVa, IVb posiadają trójdzielne żaluzje. Mam nadzieję, że Piko o tym szczególe nie zapomni.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.809 444 99
PIKO zapomiało pomalować te detale na biało? :niepewny:
Trzeba będzie samemu pomalować...
I całe szczęście ... zostawili jeszcze coś dla modelarzy ...
Niestety i pierwszy wypust ST44-613 nie jest bez 'wad'....
Jedna ze stron modelu ma tabliczkę nie pod tym oknem co trzeba.... :)

613.jpg

Zdjęcie oryginału pochodzi stąd: https://www.ok-kolej.pl/details.php?image_id=7821

W tym wypadku, żeby to naprawić nie wystarczy tylko pomalować.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.016 531 30
Jak widać na zdjęciach kolegi @J1974H0 lokomotywy z epok IVa, IVb posiadają trójdzielne żaluzje.
Były i takie, i takie (przynajmniej w IVb), to zależy od numeru lokomotywy. Te z niższymi numerami miały 3-dzielne, nowsze miały 2-dzielne. Niektóre ze starszych przetrwały z 3-dzielnymi żaluzjami do czasów współczesnych.
https://archiwum.allegro.pl/oferta/lokomotywa-st44-1071-guben-1983-r-zdjecie-i6846234235.html
http://ostatniafabrykaparowozow.opolskie.art.pl/2016/08/ostatni-usmiech-gagarina/#jp-carousel-18538 (warto przewinąć wszystkie fotki)
http://plessrail.pl/index.php?/tags/28-st44
http://plessrail.pl/picture.php?/21/tags/28-st44

OP
OP
IKARUS

IKARUS

Aktywny użytkownik
Reakcje
233 4 0
Może na stare lata jestem już daltonistą, ale gniazda sterowania ukrotnionego powinny być w kolorze czerwonym i szarym.
W modelu widzę czerwone i zielone.
Co o tym myślicie?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.809 444 99
Z włączonymi światłami wygląda zdecydowanie lepiej ;) A gdyby tak jeszcze zamontowali na przodzie pełen zgarniacz... :podstepny:
No... do zdjęć nie zamontowali. Ale na szczęście jest jako część dodatkowa.

Przy okazji ST44 PIKO obok EU07 SM...

FB_IMG_1553506962932.jpg

Foto z profilu FB PIKO Polska.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Ja zamierzam tego Gagarina kupić, mimo wymienionych tu niedociągnięć.
Nie mniej jednak mi też cos w tym modelu przeszkadza. Dlaczego zderzaki ( bufor i jego gniazdo) całe niebieskie ? Aż rażą po oczach. Odkąd zobaczyłem zdjęcia tego modelu od razu rzuciło mi się to w oczy i jak na niego patrzę to zastanawiam się dlaczego nie pomalowano tego jak należy.
Mimo wszystko jednak kupię. Za 600 zł nie ma lepszej alternatywy w tym malowaniu. Kiedyś się poprawi to i owo.

Ostatnio edytowane:

SP47-001

Aktywny użytkownik
Reakcje
246 12 4
Dlaczego zderzaki całe niebieskie ? Aż rażą po oczach. Odkąd zobaczyłem zdjęcia tego modelu od razu rzuciło mi się to w oczy i jak na niego patrzę to zastanawiam się dlaczego nie pomalowano tego jak należy.
Bufory mają poprawny kolor, ponieważ na żywo jest tak samo. Model od Piko prezentuje stan lokomotywy na fabrycznie nowy (zaraz po naprawie w Pesie) i nie ma żadnych śladów eksploatacji jak np. smar na buforach czy brud na dachu, jak napisałem - bufory są niebieskie, z tym że na żywo są nasmarowane smarem, co można wykonać samodzielnie w ramach waloryzacji (patynowania). :)
ST44-1205.jpg
Źródło

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Dokładnie. Że bufor jest niebieski to się zgadza ale to "gniazdo" bufora jest w oryginale czarne a w modelu wszystko jednym kolorem pociągnęli. W poprzednich modelach Piko były czarne.