nie mam zamiaru trzymać w szafie wszystkiego co popadnie i pozbywam się po prostu "gorszych" wykonań tego samego typu lokomotywy....
Bardzo słuszna decyzja !

Widzę że wyznajesz -
Normę * ZZGT/1994 -
Złotą Zasadę ... Gradacji Technologicznej ! prof.Maseczki .
Co świadczy że nie jesteś śmiesznym kolekcjonerem starzejących się technologicznie ramoli tylko Wyrafinowanym Maniakiem, z całych sił starającym utrzymać się na czele
Techno**Logicznego***Peletonu ! ...

Zero litości dla ramoli ! Zerto sentymentu . I nie ma "zmiłuj" ...
Od Roco posiadam 003, 008,717,985 i 1028. ( ... )wszystkie (...)przez te cholernie cienkie blaszki odbioru prądu miały problemy z płynną jazdą. Stawały, mrugały.... Dopiero usunięcie jednej z dwóch par gumek pomogło, ale też nie do końca, bo nadal muszę je oczyszczać i podginac
. W podwójnym gagarze RZD problemu nie ma, bo blaszki są po prostu odpowiednie. No ale to model nie na nasz rynek. Ciekawe jak w modelu Piko ta kwestia będzie rozwiązana.
Osobiście dopiero tego lata ubrałem się w pierwszy roco'wski ST44 z dźw. Model leży nie wyjęty jeszcze ... !
Nie jeżdżony i raczej już nigdy u mnie jeździł nie będzie...przekonaliście mnie , przekonało mnie wykonanie Piko.
Stosunek ceny jest porażający !
Piko 588zł / Roco 795zł
Piko wersja dźw. 949zł / Roco wersja dźw. 1133zł
( Ceny na podstawie sklepu Loko Model )
I wynika z tego dramatyczne Równanie Szacunkowe ...
Jeśli model Piko kosztuje 588zł w takim wykonaniu technologicznym 2018 to ile powinien relatywnie kosztować model Roco w wykonaniu technologicznym ca.2005 ( rok opracowania modelu w DR ) ... ?????
Myślę że o przynajmniej 25 % mniej biorąc pod uwagę Poziom Technologiczny.
Stąd prosty Szacunek Wartości w postaci mnożenia :
588 x 0.75 = 441 zł Tyle jest wart technologicznie ST44 Roco.
Jeśli ktoś gotów jest dać więcej to oznacza że akceptuje wycenę "menadźmentu" producenta który Wartość Technologiczną powiększył o wartość Sentymentów Kupującego !
To tyle z tego co wyjaśniał mi dziś przy śniadaniu

prof.Maseczka ...
* Normę - proszę nie mylić z najsłynniejszym na Świecie transseksualistą "Normą" Jean Martenson vel "Normą" Jean Baker
znanym Światu jako ... Marylin Monroe ...