• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SM31 (typ 411D)

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.920 562 107
Ja nie mam oporów aby złożyć skład towarowy z wagonów z tymi samymi numerami. Taka specyfika składów towarowych że przez całe życie można czekać na wydanie 20-30 edycji modeli z różnymi numerami.
Co do samych wagonów, to pewnie były wyciagane na tory postojowe stacji Wałbrzych Fabryczny lub być może od razu do Wałbrzycha Głównego.
Skad dalej? Czy w zwartym jednolitym składzie czy dopinano te wagony do innego pociągu? Tak mało wiadomo na ten temat...:mamdola:

Ufo

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
291 1 1
Ja nie mam oporów aby złożyć skład towarowy z wagonów z tymi samymi numerami. Taka specyfika składów towarowych że przez całe życie można czekać na wydanie 20-30 edycji modeli z różnymi numerami.
Co do samych wagonów, to pewnie były wyciagane na tory postojowe stacji Wałbrzych Fabryczny lub być może od razu do Wałbrzycha Głównego.
Skad dalej? Czy w zwartym jednolitym składzie czy dopinano te wagony do innego pociągu? Tak mało wiadomo na ten temat...:mamdola:
Rozwalaja mnie Wasze dywagacje i usilne próby tworzenia czegoś, co nie istniało. Wagony ze smołą z Fabryki jeździły po kilka dosłownie sztuk - a nie całymi wahadłami! Logiczne więc, że były wpinane w pociągi wielogrupowe (niesłusznie nazywane mieszanymi) i wysyłane dalej, do stacii rozrządowych. W tym przypadku, mogłbyć to tylko Brochów, lub wcześniej Gądów (ale tu nie mam pewności). Lokomotywy, które prowadziły taki pociąg były z MD Wałbrzych, bo to ta jednostka obslugiwła ruch do Wrocławia. W okresie datowania modelowych cystern nie istniały pociągi wielogrupowe w innym kierunku. Wagony z Fabryki jechały pociągami zdawczymi (SM42, ST43, ET21, ET41 - planowo była 42, ale jak pojawił się wolny elektryk, a brutto duże, mógł być np jamnik) do Głównego, a dalej kilkoma dostępnymi rozbiórkami do Brochowa i dalej kolejnymi w świat.
Oczywiście, mogły sie zdarzyć nadzwyczajne sytuacje, odbiegające od rozkładu i planu, gdzie pojawiały się inne pociągi, kursujące indywidualnie. Ale to tylko świadczy o tym, ż e prawdziwa kolej (a nie ta modelarska) działała często spontanicznie i żadnego wariantu nigdy nie można wykluczyć. ;)
Istnieje jakaś modelowa lokomotywa z Wałbrzycha z tamtego okresu?
Edit:
Mamy ET41—149, ktora idealnie pasuje do obsługi tych relacji. Musielibyście tylko ubarwić pudło loka sprejami, bo dosyć szybko została o nie wzbogacona ;)

Ostatnio edytowane:
Reakcje
102 0 0
Obejrzałem właśnie Unboxing SM31-150 Kolegi @JRobert , i to w chyba pierwsza osoba która zwróciła uwagę, że dwa wydane zielone modele SM31 różnią sie formą dachu. Czy cos mnie ominęło? Do tej pory zastanawiałem się, dlaczego wydano zaraz po sobie dwie bardzo podobne lokomotywy, których rewizja różni się tylko o 4 lata. Może to jest powód.

Podlinkowuje link to filmu, plus screen z tegoż, czas: 18:53.

SM31-150 vs SM31-108.jpg

tolkmiter

Nowy użytkownik
Reakcje
25 0 0
Obejrzałem właśnie Unboxing SM31-150 Kolegi @JRobert , i to w chyba pierwsza osoba która zwróciła uwagę, że dwa wydane zielone modele SM31 różnią sie formą dachu. Czy cos mnie ominęło? Do tej pory zastanawiałem się, dlaczego wydano zaraz po sobie dwie bardzo podobne lokomotywy, których rewizja różni się tylko o 4 lata. Może to jest powód.
150 ma też epizod (może nawet rolę drugoplanową) w filmie "Torowisko"

PS Czy ktoś poratuje datą rewizji na SM31-023

tolkmiter

Nowy użytkownik
Reakcje
25 0 0

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
315 13 9
a coś dokładniej bo 77 to się domyśliłem i drugie pytanie czy pierwsza rewizja odbyła się dopiero w 88 po 11 latach tak jak to wskazuje ilostan czy tu jest jakiś brak danych ?

I jeszcze jest tam widać Łódź Olechów
Tak, musieli gdzieś nagrać sceny bezpośrednio z pociągiem, na taborze bo Glinik to mijanką chyba że miał .ładownię wtedy. A sam model być może zakupie w przyszłości, aczkolwiek liczyłem na rev z przed 2000 roku i przydz. Lokomotywownia Łódz