• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

Reakcje
0 0 0
Też mi się tak wydaje. Ten artykuł był od pewnego czasu dość często promowany. Jeżeli się pojawią zdjęcia online- klient nie kupi pisma.

Ale tego napędu to nie przemyśleli.[DOUBLEPOST=1405886032][/DOUBLEPOST]
Jest jeszcze informacja o światłach 3 białych i 2 czerwonych, zmiennych z kierunkiem jazdy... Ciekawe jak to będzie wyglądało. Mam nadzieję, że nie tak jak w stonkach.
Myślę że dokładnie tak samo jak w stonkach...niestety.[DOUBLEPOST=1405886448,1405885985][/DOUBLEPOST]SM pokazało klasę.
Liczyłem że przy takiej konkurencji SK Model (Piko) da z siebie wszystko...a oni po najmniejszej linii oporu...strategią stonki...

Dziwna jest też ta strategia kopiowania liberii...jest tyle malowań tych dwóch wariantów siódemki a obie firmy zaproponowały praktycznie to samo...a nam potrzeba jak najwięcej malowań...dziwne, bo takie dublowanie właściwości produktu tylko zwiększa napięcie pomiędzy producentami a zmniejsza sprzedaż - bo klient ma mniej do wyboru.[DOUBLEPOST=1405886822][/DOUBLEPOST]Tu chyba chodzi o zlikwidowanie konkurenta w porę...to znaczy jak największe obniżenie mu zysku ze sprzedaży kluczowego- pierwszego modelu- wiadomo że większe zyski oznaczają kolejne modele...SK Model zaatakował dziś wszystkie sklepy...w sumie od nas zależy kto wygra walkę...

Ta sytuacja z EU07 pokazuje że w biznesie- nawet modelarskim - miejsca na sentymenty nie ma...zaczęła się walka Dawida z Goliatem...czy będzie jak w Biblii?

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Liczyłem że przy takiej konkurencji SK Model (Piko) da z siebie wszystko...a oni po najmniejszej linii oporu...strategią stonki...
Ta strategia jak na razie wypaliła. Cena "polska" (czyli niska), jakość wystarczająca dla wielu (no może profesjonaliści będą narzekać :) ). Wiadomo że można było lepiej, ale jak widać zależało na cenie aby była niska - to jest.
Ja tam zamówiłem PIKO. Nie będę ukrywał że jakość stonek mnie zadowala (w stosunku do ceny) - więc i na to liczę, że jakość EU07 też mnie zadowoli. Kupuję to, na co mnie stać. Stonki w DCC jeżdżą mi dobrze więc spocznę na tym.

A EU07 od SM - świetna. Cena może i "tylko" 150zł większa, no ale w sumie to dobrze. Model lepszy to cena większa. Dla tych, dla których cena ta jest niewiele większa - kupią SM. Dla tych, których nie stać bo i tak ciułają na te 550zł od PIKO - dla tych jest PIKO :)[DOUBLEPOST=1405888335,1405887961][/DOUBLEPOST]
Zawsze można robić przeciąganie stonką i nie jest to coś dziwnego w moim regionie w styczniu często EU07 było przeciągane na sucho tylko przez inną lokomotywę niż SM42.
Heh... W mojej okolicy w 2011 było tak:

"W związku z wymianą pomostów bramkowych na stacji Dęblin i szlaku Dęblin-Dęblin Towarowy występowały czasowe zamknięcia torowe i wyłączenia napięcia w sieci trakcyjnej. Na odcinku Zarzeka-Dęblin pociągi Regio Lublin-Dęblin-Lublin kursowały na szynobusach a pociągi Intercity przeciągane były lokomotywami spalinowymi."
:)

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
51 0 0
Ta strategia jak na razie wypaliła. Cena "polska" (czyli niska), jakość wystarczająca dla wielu (no może profesjonaliści będą narzekać :) ). Wiadomo że można było lepiej, ale jak widać zależało na cenie aby była niska - to jest.
Ja tam zamówiłem PIKO. Nie będę ukrywał że jakość stonek mnie zadowala (w stosunku do ceny) - więc i na to liczę, że jakość EU07 też mnie zadowoli. Kupuję to, na co mnie stać. Stonki w DCC jeżdżą mi dobrze więc spocznę na tym.

A EU07 od SM - świetna. Cena może i "tylko" 150zł większa, no ale w sumie to dobrze. Model lepszy to cena większa. Dla tych, dla których cena ta jest niewiele większa - kupią SM. Dla tych, których nie stać bo i tak ciułają na te 550zł od PIKO - dla tych jest PIKO
W swoich przyszłych 'siódemkach' będę brał pod uwagę udźwiękowienie lokomotyw(y), a dla takich osób bardziej opłacalnym rozwiązaniem będzie siódemka od SM, wystarczy dokupić dekoder ESU i po sprawie - łącznie wychodzi nieco ponad 1000 PLN. Przy produkcie PIKO trzeba będzie trochę więcej cierpliwości, bo będzie to wymagało zamontowania płytki z polskimi światłami + dekoder dźwiękowy... Razem również około 1000 PLN. I tutaj wygrywa SM pięciopolowym silnikiem i detalem, więc oszczedność w tym przypadku jest żadna.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
W swoich przyszłych 'siódemkach' będę brał pod uwagę udźwiękowienie lokomotyw(y), a dla takich osób bardziej opłacalnym rozwiązaniem będzie siódemka od SM, wystarczy dokupić dekoder ESU i po sprawie - łącznie wychodzi nieco ponad 1000 PLN. Przy produkcie PIKO trzeba będzie trochę więcej cierpliwości, bo będzie to wymagało zamontowania płytki z polskimi światłami + dekoder dźwiękowy... Razem również około 1000 PLN. I tutaj wygrywa SM pięciopolowym silnikiem i detalem, więc oszczedność w tym przypadku jest żadna.
Z tego co wiem SM ma także fabrycznie zamontowany głośnik. PIKO nie :)[DOUBLEPOST=1405889753][/DOUBLEPOST]Koledzy podpowiedzcie mi też na szybko - z zewnątrz lokomotywy typów 4E (wcześniejszy) i 303E (późniejszy) czymś się wizualnie różnią? Nie mam na myśli malowania :)

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
51 0 0
Oj czołownica jest elementem odróżniającymy. 303E ma wysuniętą do przodu, masywną, a 4E ma czołownicę wizualnie jako bardziej 'integralną' cześć pudła. Porownaj zdjęcia z ulotki PIKO. ;)

czacza

Aktywny użytkownik
Reakcje
174 10 4
Czytając specyfikację i Wasze opinie dochodze do wniosku,że wbrew panującej bezpardonowej walce konkurencji na pozycji wygranej wciąż stoi Pan Robert i jesgo wersja EU07. Nie od dziś wiadomo,że dobrej jakości nie trzeba reklamwoać. NIska cena PIKO być może wpłynie na decyzję o obniżeniu ceny EU07 Schleisenmodelle.

Reakcje
0 0 0
Czytając specyfikację i Wasze opinie dochodze do wniosku,że wbrew panującej bezpardonowej walce konkurencji na pozycji wygranej wciąż stoi Pan Robert i jesgo wersja EU07. Nie od dziś wiadomo,że dobrej jakości nie trzeba reklamwoać. NIska cena PIKO być może wpłynie na decyzję o obniżeniu ceny EU07 Schleisenmodelle.
Cena SM jest już bardzo, bardzo atrakcyjna. Proponuję zaczekać dwa tygodnie na zdjęcia EU07 od Piko...i zrobić porównanie detalu i danych technicznych...takie solidne- z każdej możliwej strony...

Jeżeli w Piko jest silnik trójpolowy to i pewnie detal nie powali na kolana- obym się mylił...znowu prawie expert? Przecież inne experty z tego roku mają pięciopolowe i piękny detal...niech ktoś mnie poprawi jeżeli się mylę?

Na razie mamy też za mało informacji o wyglądzie modelu...

Przypominam że cena SM - 699 zł to cena startowa...przy promocjach czy allegro może jeszcze spaść...jeżeli dojdzie do wyboru: dać dajmy na to 649 za SM czy 549 za Piko (jakaś okolicznościowa promocja -mniej pożądane malowanie itp) - znając pewne ich cechy- co wybierze klient?

Dodam że SM jeszcze opakowaniem zagra jak dobrą kartą...bo Piko da jak zwykle karton Expert. Kurczę do trójpolówki to jednak powinno dać Hobby.[DOUBLEPOST=1405891631,1405890954][/DOUBLEPOST]A zapomniałem dodać że Robert pisał o dodatkowej promocji na zakup wielokrotny...dla kogoś kto będzie brał kilka siódemek SM wydaje się najlepszym rozwiązaniem- cenowo i jakościowo.

JarW

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie wiem czy to jeszcze aktualne... ale zakupiona EU07 od SchlesienM ma/miała chyba zawierać kuponik na 100,- rabatu
na ich kolejne modele...więc faktycznie na coś kiedyś wyda się wówczas tą stówkę mniej :podstepny: ...czyli :
5-polowa EU07 od SchlesienM: 699-100 = 599 ...a 3-polowa EU07 od PIKO = 550, a to już nieznaczna różnica w cenie :niepewny:
PS: faktycznie mogłyby wyjść teraz z PIKO inne malowania i to byłoby "zdrowe" podejście... np. 4E: czekolada, budyń ,
czy Cargo niebiesko-biało-czerwona... a tu mają być: też Cargo w aktualnym mal. + też z zółtym czołem + też zielona 'trapez' ...
przypadek? (n)

Reakcje
0 0 0
wyżej wyjaśnione czemu tak jest...próba ograniczenia sprzedaży nowemu graczowi.

Zwłaszcza ten trapez i ET41 są wymowne...zielonych siódemek masa...ale akurat musi być trapez.

W sumie my klienci na tym skorzystamy...będzie co wybierać...ale jest to także ciekawa sprawa: okazuje się, że nasz rynek- wydawałoby się skostniały -potrafi być elastyczny i szybko reagować gdy w grę wchodzi duży zarobek na popularnym modelu.

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
877 9 4
Nie wiem czy to jeszcze aktualne... ale zakupiona EU07 od SchlesienM ma/miała chyba zawierać kuponik na 100,- rabatu
na ich kolejne modele...więc faktycznie na coś kiedyś wyda się wówczas tą stówkę mniej :podstepny: ...czyli :
5-polowa EU07 od SchlesienM: 699-100 = 599 ...a 3-polowa EU07 od PIKO = 550, a to już nieznaczna różnica w cenie :niepewny:
PS: faktycznie mogłyby wyjść teraz z PIKO inne malowania i to byłoby "zdrowe" podejście... np. 4E: czekolada, budyń ,
czy Cargo niebiesko-biało-czerwona... a tu mają być: też Cargo w aktualnym mal. + też z zółtym czołem + też zielona 'trapez' ...
przypadek? (n)
Może lepiej byłoby, gdyby PIKO na początek "zaatakowało" EU06 i EP08.

Juras

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mi się coś wydaje, że to Piko z trójpolowcem będzie musiało zjechać z ceną a nie Schleisenmodelle. Tyle forumowiczów pisało o niezadowoleniu z napędu w SM42 i znowu wpakowali to samo. Odbiję się to im czkawką.

Mam nadzieję, że uda im się sprzedać odpowiednio dużo tych lokomotyw, bo może to wpłynąć na dalsze plany produkcji modeli PKP. Ja jednak nie kupię Piko z trójpolowym silnikiem.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.862 32 2
wyżej wyjaśnione czemu tak jest...próba ograniczenia sprzedaży nowemu graczowi.
Jeżeli faktycznie takie są intencje producenta to przykre to jest i przypomina tak zwane polskie piekiełko. Tyle jest modeli do zrobienia i do zarobienia a tu na starcie już takie rzeczy się dzieją. Nie wierzę też że SM przegra tą walkę, dobry produkt się obroni.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Dodajmy, że widnieje tam też info: UWAGA: Podana cena jest ceną maksymalną za ten model. W momencie potwierdzenia ceny przez Piko zostanie ona poprawiona we wszystkich złożonych zamówieniach.