• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Jeszcze co do EU07 PIKO - czemu oni w tych lampach machnęli na biało to nie kumam, co projektant miał na myśli ???.. Przecież wystarczyłby srebrny kolor i lepiej by wyglądało. Oryginał ma przecież lustrzane wypełnienie. Jaki kolor lepiej to naśladuje - biały czy srebrny?

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
co projektant miał na myśli ???..
Cokolwiek miał na myśli, za 550zł masz model, o którym jeszcze całkiem niedawno każdy polski kolekcjoner mógł tylko pomarzyć... Oczywiście było jeszcze Tololoko, kosztujące wówczas w odniesieniu do przeciętnych polskich zarobków więcej, niż dzisiaj EFC. Nie wiem czy tylko ja mam takie wrażenie ale tamte modele Tololoko wyglądają od dzisiejszego Piko gorzej...

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
339 2 3
Zdaję sobie sprawę, że Tolosiódemka była kiedyś obiektem kultu i niejeden zastawił traktor i sprzedał świniaka aby wejść w jej posiadanie, jednak niegdysiejsze sacrum jest już tylko przykurzoną ikoną polskiego rynku modelarskiego z zamierzchłych czasów. Czas zmierzyć się teraźniejszością.
Czy kiedykolwiej miałeś Tolosiódemkę w ręku? Ja miałem EU07-102 od Tola widziałem również modelee od PIKO i SM i EU07 od Tola wciąż jest modelem bardzo dobrym a w niektóre elementy ma zrobione najlepiej z całej trójki.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Zdaję sobie sprawę, że Tolosiódemka była kiedyś obiektem kultu i niejeden zastawił traktor i sprzedał świniaka aby wejść w jej posiadanie, jednak niegdysiejsze sacrum jest już tylko przykurzoną ikoną polskiego rynku modelarskiego z zamierzchłych czasów. Czas zmierzyć się teraźniejszością.

Kolega raczy zmienić dealera, albo niechaj zacznie brać pół... zdjęcie za dcc24.eu (tak wiem że to ósemka, ale jakość wykonania ta sama) i gdzie mi tu do TEGO z pikolcem?

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
339 2 3
Model PIKO jest bardzo dobrze wykonany ale jednak nie porównuj go do modelu gdzie jest pełno wycyzelowanych elementów fototrawionych, toczone reflektory. Żeby porównać trzeba mieć w ręku modele i wtedy można to robić. Ja akurat miałem wszystkie trzy w dłoniach i wypust Tola nawet dziś znalazłby klientów. Osoba która dziś posiada największą kolekcję EU/P od Tola posiada unikatową kolekcję która na pewno będzie cieszyć przez lata.
_MG_0188.jpg
_MG_0195.jpg
_MG_0197.jpg
_MG_0198.jpg

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Pomijając kwestię szczegółów, takich jak lusterka czy wycieraczki, uważam że Piko spokojnie może stawać w szranki z legendarnym wypustem Pana Gacka.
Pomijając kwestię szczegółów najlepiej w skali H0 lokomotywę odwzorowuje kartofel... jednak mówimy o modelach i szczegóły są istotne, a biorąc pod uwagę ilość uproszczeń i pominięć w modelu PIKO i filigranowe detale w modelu Tololoko, takie gadanie po prostu brzmi śmiesznie...

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
699 54 1
Tak na marginesie, pomyślałem sobie co do reflektorów: ciekaw jestem, na ile w zdjęciu "brała udział" lampa błyskowa (tudzież inne światła) i jakiego koloru jest "odbłyśnik" - na zdjęciu wygląda na biały, a światłowód jest bardzo dobrze widoczny, no i nie wygląda to najlepiej. Tymczasem może efekt oświetlenia przy robieniu zdjęcia, które tak "uwidoczniło" światłowód i zmieniło barwę "odbłyśnika" ze srebrnej na białą?

No ale dopóki ktoś nie dostanie "siódemki" do rąk, to tego się nie dowiemy...
Fakt na razie na foto nie wygląda to najlepiej, nie wiem czy przez lampę czy po prostu przez biały zamiast srebrnego...
No i dochodzi jeszcze kwestia powiększenia, więc w realu, patrząc nań "nieuzbrojonym okiem" może nie bedzie się tak rzucać w oczy.