• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EU06/EU07/EP07/EP08

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.016 531 30
Dla mnie "klasyka" oznacza wersję pierwotną, pierwszą, jaka wychodziła z fabryki. Jeśli chodzi o pierwszą serię EU07 (4E), to tylko seledynowo-zielono-seledynowa (nie trawiasta) i bez żółtych czół (oczywiście z listwami). Wszystkie późniejsze to już modyfikacje w trakcie eksploatacji. A reprezentatywny zbiór to też maszyny we współczesnym malowaniu IC, choć trudno je nazwać klasycznym - zależy co ten zbiór ma reprezentować.

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
To wagon 111A w malowaniu zielono-kremowym nie jest klasyką ? Tylko ten oliwkowy? Zbyt wąskie pojmowanie klasyki i ograniczenie jej to tworów tylko pierwotnych chyba nie jest do końca prawidłowe.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.760 62 3
To wagon 111A w malowaniu zielono-kremowym nie jest klasyką ? Tylko ten oliwkowy? Zbyt wąskie pojmowanie klasyki i ograniczenie jej to tworów tylko pierwotnych chyba nie jest do końca prawidłowe.
To tak jakbyś utwór muzyczny, który po latach ktoś odgrzebał i nadał nową aranżację, i nawet trafił na pierwsze listy przebojów, nazywał klasykiem.
Moim zdaniem, to nie jest klasyk.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Dla mnie "klasyka" oznacza wersję pierwotną, pierwszą, jaka wychodziła z fabryki. Jeśli chodzi o pierwszą serię EU07 (4E), to tylko seledynowo-zielono-seledynowa (nie trawiasta) i bez żółtych czół (oczywiście z listwami). Wszystkie późniejsze to już modyfikacje w trakcie eksploatacji. A reprezentatywny zbiór to też maszyny we współczesnym malowaniu IC, choć trudno je nazwać klasycznym - zależy co ten zbiór ma reprezentować.
Czyli pod definicję klasyki pasują też 303E z żółtą mordką, bo ostatnie wyprodukowane z tego co pamiętam wyjeżdżały już z fabrycznie na żółto mordką pomalowaną ;) Natomiast nie zgodzę się bo zgodzić się nie mogę z tym iż klasyka nie zależy od wieku konesera, dla mojego Taty klasyką byli Led Zeppelin, Black Sabath, natomiast dla mojego Dziadka to były jakieś wyjce a klasyką był np. Mieczysław Fogg tak że ten... ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.016 531 30
Czyli pod definicję klasyki pasują też 303E z żółtą mordką, bo ostatnie wyprodukowane z tego co pamiętam wyjeżdżały już z fabrycznie na żółto mordką pomalowaną ;) Natomiast nie zgodzę się bo zgodzić się nie mogę z tym iż klasyka nie zależy od wieku konesera, dla mojego Taty klasyką byli Led Zeppelin, Black Sabath, natomiast dla mojego Dziadka to były jakieś wyjce a klasyką był np. Mieczysław Fogg
Tak, dla 303E klasyczne malowanie to również to z żółtym czołem. Ale dla 4E już nie. Jeśli chodzi o muzykę, to dla mnie Led Zeppelin i Black Sabath (chociaż akurat te dwa zespoły nie należą do moich najbardziej ulubionych) należą do klasyki rocka, a Fogg to też klasyka, ale innego gatunku.