Remek - urzekła mnie Twoja historia
Ale na poważnie - wierzysz, że ROBO idzie celowo na konfrontację z PIKO? Że Robert P. ma misję konfrontacji z PIKO?
Pozwolę sobie wrzucić Twój cytat:
Masz od konkurencji

- ja bym niestety już nie liczył na model tej serii od PIKO

. Miał być

, ale...
I według wcześniejszego przekazu to podobno PIKO pierwsze opracowało model EN57/71 i nie oglądało się na konkurencję bo idą zgodnie z planem - bla bla bla (i jak wiemy modele opracowują i nie modyfikują form - czyli EN71 powinno być opracowane w ramach całego projektu). Przekaz był, że ROBO zrobiło ten model, by zrobić konkurencję PIKO. A teraz, okazuje się, że konkurencja wydała model, to PIKO go nie zrobi. Brak spójności w przekazie - albo wychodzi na to, że jednak ROBO wcześniej zaczęło prace nad modelem, a PIKO wykorzystując swoją przewagę wydało model przed konkurencją - ale miało świadomość prac ROBO. Chcąc przegonić ROBO i nie rozciągać prac, aby wykroić jak najwięcej z rynku ograniczało się do EN57 w wariancie ryflowanym - dublując się z ROBO i tym samym zgarniając im część klientów i ograniczając rentowność ich projektu.
Podsumowując
Nie dziwię się polityce PIKO - bo jest to firma co ma zarabiać i będzie robić wszystko, aby zgarnąć jak największy udział w rynku - takie prawa ekonomii. Nie dziwię się podejściu p. Grzegorza - bo zakładam, że centralą narzuca mu ile ma zarobić i wydać modeli w danym roku (i pewnie co roku ten wynik podkręcają - tak dzieją duże firmy) - stąd też błędy pośpiech itd. Natomiast nie zgadzam się z twierdzeniem, że PIKO jest wspaniałomyślne - robi wszystko tylko dla nas i martwi się o inne mniejsze firmy

Ja tego nie kupuję

PS. I żeby nie było nie jestem też jakimś wielkim przeciwnikiem PIKO - podchodzę do tego chłodno - kupuję modele które mi odpowiadają, czy to PIKO, Roco czy inne korpo. I też uważam, że krytyka niektórych osób idzie za daleko- zaraz zaczniemy używać określeń typu " Ty PIKOwcu jeden"

i zrobi się bliżej polityki

Więcej wyrozumiałości daję modelom SM i ROBO - bo uważam, że warto wspierać małych i lokalnych. I wierzę, że tylko oni są w stanie wydawać "niszowe" wersja swoich modeli - które nie opłacają się dużym korpo. Tak było z Y typu 609 czy 209 - od PIKO ich nie dostaniemy. Co jest dodatkowym argumentem za wsparciem "małych". Liczę np. na EU/EP07 z telewizorami od SM

itd. Ale to jest moje prywatne zdanie.
Miłego dnia życzę