• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii ET21

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.261 88 0
Czyli..... przesunięcie dostawy na dzień 31 XII ...... i stąd ,, Nowość 2021 :)
Obstawiam, że zbyt wielu ludzi rozumowało, że "December" oznacza "przed Gwiazdką". Co jest karkołomne, bo przecież Piko musi dostarczyć sklepom, sklepy muszą obsłużyć zamówienie, a firmy kurierskie dostarczyć konsumentom. A firmy kurierskie od początku miesiąca nie wyrabiają...

Poza tym, pracownicy sklepów też chcą mieć święta.

Gdybym był sklepem i Piko nadałoby do mnie paczkę dzisiaj, napisałbym, że dostarczę modele zamawiającym na styczeń :) I to ucięłoby dyskusje z niecierpliwymi klientami ;)

Ostatnio edytowane:

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.239 29 2
Obstawiam, że zbyt wielu ludzi rozumowało, że "December" oznacza "przed Gwiazdką". Co jest karkołomne, bo przecież Piko musi dostarczyć sklepom, sklepy muszą obsłużyć zamówienie, a firmy kurierskie dostarczyć konsumentom. A firmy kurierskie od początku miesiąca nie wyrabiają...
Piko planuje realizację tego modelu od paru lat, a na pewno od kilkunastu miesięcy. Jego premiera przed świętami aż się prosi i jest najzwyczajniej dobrym ruchem marketingowym. Jest harmonogram produkcji, który firma realizuje. Nie widzę w tym nic karkołomnego. Myślę, że to zamierzony ruch marketingowy... "wypuszczam" model przed samymi świętami, rozsyłam do sklepów w podobnym czasie, a sklepy to wiedzą, jak i to, że nie dadzą radę wysłać paczek przed świętami i stąd piszą, co piszą... myślę, że to sprytne, wyrafinowane działanie marketingowe! ;)
Myślę, że przed świętami Piko pokaże gotowy model :niepewny:

Lxd2-240

Aktywny użytkownik
Reakcje
210 18 4

Poza tym, pracownicy sklepów też chcą mieć święta.

Gdybym był sklepem i Piko nadałoby do mnie paczkę dzisiaj, napisałbym, że dostarczę modele zamawiającym na styczeń :) I to ucięłoby dyskusje z niecierpliwymi klientami ;)
Prawdopodobnie ucięło by Ci szansę na największy zarobek bo inni by Cię wyprzedzili oferując modele przed świętami.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.724 443 99
ET21 MTB - 799zł
ET21 PIKO - 745 zł
(ceny modelmania)...

Jakim trzeba być desperatem by w obliczu nadjeżdżającego PIKO kupować droższe i gorsze MTB? Oni /mtb/ muszą chyba przemyśleć swoją strategię cenową...

et21.jpg

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.261 88 0
Prawdopodobnie ucięło by Ci szansę na największy zarobek bo inni by Cię wyprzedzili oferując modele przed świętami.
Oczywiście, że można zarobić, oferując towar, którego się nie posiada.

W ogóle, czy to jest zestaw pociągu segmentu hobby, że pojawienie się go akurat przed świetami jest tak arcyważne?

Piko od dawna pisze „ende December”. Możecie to interpretować. Akurat w/w sklep zinterpretował moim zdaniem w sposób odpowiedzialny.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.261 88 0
Jakim trzeba być desperatem by w obliczu nadjeżdżającego PIKO kupować droższe i gorsze MTB
Hmm... wg mnie MTB nie jest warte połowy ceny Piko. I jeśli pisanie tego w tym wątku ma przyniesć ludziom jakiś pożytek, to napisałem powyższe całkowicie poważnie i świadomie. Wg mnie współczesne Piko jest pod względem funkcjonalności i niezawodności 2x więcej warte od MTB. Mam jeden "model" MTB (akurat EP05) i szkoda miejsca na rozpisywanie wszystkich jego wad. Po prostu, jak dostanę inny, to sprzedam go jako zabawkę.

Ale jednak znam człowieka, który niedawno kupił MTB pomimo moich rad. Nie chciał dłużej czekać, a nie widzi detali (ma słaby wzrok) i nie zna się na mechanice; po prostu bawi się "kolejkami". Dla niego znaczenie ma głównie nazwa i kolor taboru. A jakość? Napisał mi "MTB nie może być aż tak złe, skoro ludzie kupują".

Co do strategii MTB. Może liczą na to, że po wyczerpaniu nakładu Piko, nadal będzie można kupić ich model... ;)

Ostatnio edytowane:

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
311 36 8
Piko planuje realizację tego modelu od paru lat, a na pewno od kilkunastu miesięcy. Jego premiera przed świętami aż się prosi i jest najzwyczajniej dobrym ruchem marketingowym. Jest harmonogram produkcji, który firma realizuje. Nie widzę w tym nic karkołomnego. Myślę, że to zamierzony ruch marketingowy... "wypuszczam" model przed samymi świętami, rozsyłam do sklepów w podobnym czasie, a sklepy to wiedzą, jak i to, że nie dadzą radę wysłać paczek przed świętami i stąd piszą, co piszą... myślę, że to sprytne, wyrafinowane działanie marketingowe! ;)
Myślę, że przed świętami Piko pokaże gotowy model :niepewny:
Piko model pokaże ale Pan Doktor już w czerwcu mówił iż pandemia opóźni pare projektów i dwoją się i troją by zachować ciągłość ale jak widać nie udało się.

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
676 5 2
Mamy info od PIKO, że "Estimated delivery date: Ende December 2020" (pisownia oryg.):
https://www.piko-shop.de/en/artikel/sound-et21-pkp-iv-plux22-dec.-30449.html
Stroną PIKO bym się nie sugerował - bo często są tam niekatualne infomacje o planowanych terminach (jak minie December to pojawi się automatycznie informacja "noch nicht bekannt" jak to wielokrotnie bywało) - nie wspominając o niepasujących lub nieaktualnych zdjęciach czy numerach modeli - w ogóle nie podają numerów wydań danego modelu np xxx-2 itp. Jedynie co jest aktualizowane automatycznie to dostępność na magazynie ;) W mojej ocenie przy tak dużej firmie to trochę wstyd, że nie ma osoby, która czuwałaby nad poprawnością i aktualnościa informacji.

Jeszcze w nawiązaniu do terminu wydania to ET21 przesuneli na styczeń, a na przykład D.141 kolei włoskich, która miałabyć w styczniu przyspieszyli na grudzień :) I jak sam Dr powiedział w filmiku na YouTube, że cieszy się że zdążą przed świętami :) Więc, chyba nie korona jest problemem, a jakieś inne problemy przy produkcji. Niemniej, jeżeli to ma spowodować, że model będzie dopracowany to spokojnie mogę czekać :)
PS. W sumie jakbym był na miejscu Dr to też wybrałbym nagrywanie filiku w listopadzie/grudniu na południu Włoch ;)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
D

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.449 486 107
w ogóle nie podają numerów wydań danego modelu np xxx-2 itp. Jedynie co jest aktualizowane automatycznie to dostępność na magazynie
Nie umieszczenie jakiegoś oznaczenia odnośnie kolejnych wznowień to ogromna niedogodność dla klientów, zwlasza w przypadku Piko, firmy która system wznowień pod tym samym numerem stosuje nagminnie. I nie wiadomo, czy ponowne pojawienie się zielonej lampki dostępności oznacza że doprodukowali ten sam numer czy to wznowienie.
Przy lokomotywach w sekcji download dają osobne instrukcje dla każdej edycji i można wywnioskować co nieco, ale przy wagonach tego nie robią. Wielki wstyd.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.418 137 19
No to w końcu która ma to być epoka? Miała być III, potem IV, a teraz widzę V...
Według normy NEM 825 PL będzie to model z epoki Va. W zasadzie prawie w każdym przypadku model lokomotywy z żółtym czołem będzie z epoki Va. Oczywiście mogą się pojawić modele z przełomu epok IVc/Va (1988/1989), Va/Vb lub z epoki Vb i ewentualnie Vc (lub VIa według nieoficjalnego podziału), czyli w tym ostatnim przypadku model odwzorowujący lokomotywę w historycznym schemacie malowania - takim modelem byłaby np. miniatura lokomotywy ET22-233.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
792 87 8
Przyczyna opóźnień jest oczywista, wstrzymanie produkcji w Chinach z powodu covid. Napięty harmonogram PIKO oraz innych marek, które mają swoje wytwórnie w państwie środka, musiał się posypać.