• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EP09

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
778 29 0
Z powyższej ulotki - czas przejazdu Warszawa - Kraków 2:35 h. I tak było rzeczywiście potwierdzam z praktyki. Często bywało, że parę minut można było jeszcze urwać.
Obecnie po około 30 latach EIP 2:20 h, a IC 3:35 h.
Różnica pomiędzy EP09 i Pendolino zaledwie 15 min. na tak długiej trasie. Czasu przejazdu pociągu IC nawet nie komentuję.
Boże gdzie my jesteśmy? Odpowiedź brzmi: w czarnej du.ie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.595 517 30
Obecnie po około 30 latach EIP 2:20 h, a IC 3:35 h.
Różnica pomiędzy EP09 i Pendolino zaledwie 15 min. na tak długiej trasie.
A jakiej różnicy spodziewał się kolega @RMP między pociągiem jadącym maksymalnie 160 kmh a Pendolino, które, o ile w ogóle, tylko na stosunkowo krótkich odcinkach może jechać 200 km/h? Różnica w czasie wynika głównie z tego, że Pendolino nie staje w Opocznie i Włoszczowej.
Czasu przejazdu pociągu IC nawet nie komentuję.
Tylko że czas przejazdu IC dotyczy pociągów jadących starą trasą przez Radom i Kielce i co chwilę się zatrzymujących, więc porównywanie tego z pociągami jadącymi CMK jest, delikatnie mówiąc, manipulacją. Dzisiaj IC nie jest najwyższą kategorią pociągów, nad nimi są jeszcze "Express InteCity" i EIC "Premium", czyli Pendolino. A sama kategoria IC jest trochę myląca, bo są w niej pociągi, jakie dawniej nazwalibyśmy po prostu pospiesznymi, jak te, jadące z Warszawy do Krakowa 3 i pół godziny przez Piaseczno, Warkę, Radom itd. jak i np. IC "Malinowski" z Warszawy do Zakopanego, który jedzie CMK stając po drodze w Opocznie i Włoszczowej, a przejazd z Warszawy do Krakowa zajmuje mu 2 godziny i 27 minut. A jest też TLK "Małopolska" z Gdyni do Zakopanego, który też jedzie CMK i trasę z Warszawy do Krakowa pokonuje w 2 godziny i 36 minut, także stając dwa razy. Dane z rozkładu jazdy na jutro, 31 grudnia.

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
778 29 0
A jakiej różnicy spodziewał się kolega @RMP między pociągiem jadącym maksymalnie 160 kmh a Pendolino, które, o ile w ogóle, tylko na stosunkowo krótkich odcinkach może jechać 200 km/h? Różnica w czasie wynika głównie z tego, że Pendolino nie staje w Opocznie i Włoszczowej.
Pan mnie chyba źle zrozumiał. Ja doskonale wiem z jaką prędkością poruszają się pociągi na CMK.
Szkopuł tkwi w tym, że minęło już 30 lat. i nic się praktycznie pod tym względem nie zmieniło.
Ale zostawmy tą dyskusję. Nie ten wątek.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
762 85 8

Tylko że czas przejazdu IC dotyczy pociągów jadących starą trasą przez Radom i Kielce i co chwilę się zatrzymujących, więc porównywanie tego z pociągami jadącymi CMK jest, delikatnie mówiąc, manipulacją. Dzisiaj IC nie jest najwyższą kategorią pociągów, nad nimi są jeszcze "Express InteCity" i EIC "Premium", czyli Pendolino. A sama kategoria IC jest trochę myląca, bo są w niej pociągi, jakie dawniej nazwalibyśmy po prostu pospiesznymi, jak te, jadące z Warszawy do Krakowa 3 i pół godziny przez Piaseczno, Warkę, Radom itd. jak i np. IC "Malinowski" z Warszawy do Zakopanego, który jedzie CMK stając po drodze w Opocznie i Włoszczowej, a przejazd z Warszawy do Krakowa zajmuje mu 2 godziny i 27 minut. A jest też TLK "Małopolska" z Gdyni do Zakopanego, który też jedzie CMK i trasę z Warszawy do Krakowa pokonuje w 2 godziny i 36 minut, także stając dwa razy. Dane z rozkładu jazdy na jutro, 31 grudnia.
Warszawa Centralna - Kraków Główny przez Radom, Express ”Tatry” to w latach 1975 - 1976 bite cztery i pół godziny. Średnia 90 km/h pospiesznego na tej trasie w tamtych czasach, nie do zrobienia.
Przy okazji, Lippe ma wysyp modeli PIKO, polskiego taboru na wyprzedaży. Nawet te, które miszą być ściągnięte od producenta. Chyba coś nie bardzo im ten asortyment schodzi.

Ostatnio edytowane:

Wojciech49

Aktywny użytkownik
Reakcje
259 3 0
Przy okazji, Lippe ma wysyp modeli PIKO, polskiego taboru na wyprzedaży. Nawet te, które miszą być ściągnięte od producenta. Chyba coś nie bardzo im ten asortyment schodzi.
Ale to tylko kilka pozycji i to dość "wiekowych" jak np. OKo1 i TKt1. Poza tym wyprzedaż kojarzy mi sie z niższymi cenami a tu szału nie ma, bo skoro za ET22-951 wołają 205 Euro to jak dla mnie żadna atrakcja.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
762 85 8
Ale to tylko kilka pozycji i to dość "wiekowych" jak np. OKo1 i TKt1. Poza tym wyprzedaż kojarzy mi sie z niższymi cenami a tu szału nie ma, bo skoro za ET22-951 wołają 205 Euro to jak dla mnie żadna atrakcja.
Są tam między innymi EN57 PR, EP09 i ET21 CTL, to dość nowe pozycje. Jeśli sprzedają się na pniu, to po co obniżać ceny w ogóle?

Wojciech49

Aktywny użytkownik
Reakcje
259 3 0
Są tam między innymi EN57 PR, EP09 i ET21 CTL, to dość nowe pozycje. Jeśli sprzedają się na pniu, to po co obniżać ceny w ogóle?
Po kliknięciu w dany model faktycznie pojawia się zakładka "wyprzedaż" ale to jest praktycznie przy każdym modelu. Dla mnie to jakiś błąd systemu, bo wyprzedaż jest oznaczona inaczej ikonką przy danym modelu i ten występuje raptem przy około 10 modelach. Jeżeli coś się sprzedaje na pniu to po co wyprzedaż?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.492 28 1
Dla mnie to jakiś błąd systemu, bo wyprzedaż jest oznaczona inaczej ikonką przy danym modelu i ten występuje raptem przy około 10 modelach. Jeżeli coś się sprzedaje na pniu to po co wyprzedaż?
No pewnie. To po prostu trick mający na celu ciut otumanić i przekonać kupującego do zakupu. Parę € taniej i wielka promocja. :)
To tam żadna nowina jest, niektóre modele już długo są "na promocji".