• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii EP09

OP
OP
Alek

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
281 18 0
Znaczy na podstawie jednego obrazka można stwierdzić, że model jest do bani ale jednak super?

Nie za wcześnie na taki wątek?
Nie. Mija 2 miesiąc od ogłoszenia tego projektu przez PIKO, a na forum brak info. Nieoficjalnie zdjęcia krążą, a ten wątek ma na wstępie zmotywować tajemniczych fotografów do ujawnienia swoich zasobów.

OP
OP
Alek

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
281 18 0
no jak to?
przecież:

delikatnie rzecz ujmując: to tak nie działa
Nie do końca jest jak mówisz.
Już odezwały się źródła zbliżone do producenta a wiadomo z nich iż:
1. Piko pracę nad EP09 rozpoczęło na początku 2022 i planowało wypust z początkiem 2025, w związku z pojawieniem się konkurencji firma dąży za wszelką cenę do wypuszczenia modelu jako pierwsza stąd model ukaże się już niedługo.
2. Model będzie takiej jakości jak SM31 i SU46.
3. Będzie posiadał pełne oświetlenie E1 wraz z sygnałem Pc6.
4. Będzie posiadał podświetlenie pulpitu maszynisty.
5. Planowany jest wypust malowań klasyczna, IC, a także denaturat.
6. Będzie posiadał wbudowany UPS.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.569 51 2
1. Piko pracę nad EP09 rozpoczęło na początku 2022 i planowało wypust z początkiem 2025, w związku z pojawieniem się konkurencji firma dąży za wszelką cenę do wypuszczenia modelu jako pierwsza
A skąd Kolega posiada tą wiedzę? Czy to aby wiedza, czy tylko wolna twórczość...
Piko, podobnie jak inne firmy bardzo mocno strzegą informacji o swoich nowych projektach. Proszę zauważyć, że parowóz BR62 utrzymano w kompletnej tajemnicy tak długo, że udało się go wręcz pokazać jako prawie gotowy model (bez malowania).
Osobiście jestem zdania, że nikt w Piko nie przejmuje się "lokalnymi" manufakturami modeli polskich pojazdów. Robią swoje nie oglądając się na innych.

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 147 7
2. Model będzie takiej jakości jak SM31 i SU46
To że będzie w standardzie SM31 czy SU46 to oczywistość i żadne wiekopomne doniesienie ;).
5. Planowany jest wypust malowań klasyczna, IC, a także denaturat.
Z pewnościa to nie koniec listy.
PS. Mnie interesuje czy będą warianty formy, np. reflektory czy pantografy? PIKO powinno wyciągnąć lekcję z poprzednich typów lokomotyw i opracować tym razem pełna gamę wariantów formy.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
712 30 5
Z pewnościa to nie koniec listy.
PS. Mnie interesuje czy będą warianty formy, np. reflektory czy pantografy? PIKO powinno wyciągnąć lekcję z poprzednich typów lokomotyw i opracować tym razem pełna gamę wariantów formy.
Warianty formy na pewno będą, zaprezentowana EP09 w malowaniu PKP IC w zasadzie jest do zrobienia jeszcze tylko w malowaniu denaturat. Ewentualnie jakieś okleiny. A nie chce mi się wierzyć, że w katalogu nowości 2025 nie zaprezentowana zostanie EP09 w klasycznym malowaniu z okrągłymi reflektorami. Jedyne pytanie jakie pozostaje to czy Piko zrobi formę do modeli zarówno numery tzw niskie i wysokie od numeru 038.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.053 259 17
Warianty formy na pewno będą, zaprezentowana EP09 w malowaniu PKP IC w zasadzie jest do zrobienia jeszcze tylko w malowaniu denaturat. Ewentualnie jakieś okleiny. A nie chce mi się wierzyć, że w katalogu nowości 2025 nie zaprezentowana zostanie EP09 w klasycznym malowaniu z okrągłymi reflektorami. Jedyne pytanie jakie pozostaje to czy Piko zrobi formę do modeli zarówno numery tzw niskie i wysokie od numeru 038.
Michu Problen w EP09 jest, że różnice typu reflektor/buda niskie lub wysokie numery/pantografy to tylko góra lodowca widoczna nad wodą. Nie powiem tu teraz co się jeszcze wszystko pod wodą znajduje, ale jest multum tego. Opracować to wszystko to była masakra. Ale daliśmy radę. Dzieki pomocy prawdziwego speca w temacie EP09 powstało wiecej wariantów niż początkowo planowane.

Niektóre rożnice dopiero zajarzysz jak Cie ktoś na to natknie… ja pare detali nie widziałem nawet po 3 latach analizy tej lokomotywy. Dlatego przed każdym wypustem dokładnie opiszemy gdzie i jak się ten wariant różni od innych.

Ostatnio edytowane:

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
712 30 5
Michu Problen w EP09 jest, że różnice typu reflektor/buda niskie lub wysokie numery/pantografy to tylko góra lodowca widoczna nad wodą. Nie powiem tu teraz co się jeszcze wszystko pod wodą znajduje, ale jest multum tego. Opracować to wszystko to była masakra. Ale daliśmy radę. Dzieki pomocy prawdziwego speca w temacie EP09 powstało wiecej wariantów niż początkowo planowane.

Niektóre rożnice dopiero zajarzysz jak Cie ktoś na to natknie… ja pare detali nie widziałem nawet po 3 latach analizy tej lokomotywy. Dlatego przed każdym wypustem dokładnie opiszemy gdzie i jak się ten wariant różni od innych.
Robert ja oczywiście zdaję sobie sprawę, że to co ja napisałem to bardzo duże uproszczenie. Ale znając Piko i ich dotychczasowe wypusty innych modeli to będą jakieś uproszczenia, jakieś warianty, których nie będzie można zrobić z jakiś powodów.
I właśnie dlatego liczę, że model od Ciebie będzie pozbawiony tych uproszczeń, a w każdym razie kibicuję Ci;)

OP
OP
Alek

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
281 18 0
A skąd Kolega posiada tą wiedzę? Czy to aby wiedza, czy tylko wolna twórczość...
Piko, podobnie jak inne firmy bardzo mocno strzegą informacji o swoich nowych projektach. Proszę zauważyć, że parowóz BR62 utrzymano w kompletnej tajemnicy tak długo, że udało się go wręcz pokazać jako prawie gotowy model (bez malowania).
Osobiście jestem zdania, że nikt w Piko nie przejmuje się "lokalnymi" manufakturami modeli polskich pojazdów. Robią swoje nie oglądając się na innych.
Posiadam znajomego który pracuje w Piko w DE. Więcej nie mogę zdradzić. Informacje są blisko źródła jednak nie oficjalne. Wiem także że krążą fotki z SolidWorksa tego modelu Piko, i ma je dwóch naszych forumowiczów. Fajnie jakby pokazali na tak wczesnym etapie.
Tak swoją drogą ale się pierdzielnik zrobil w tym temacie. Gwałtowna reakcja SM jest mocno zastanawiająca.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.237 30 1
Skoro kol @Alek założył już ten temat proszę kolegów o rzeczowe wpisy odnośnie modelu EP09 firmy Piko.
Powstrzymajmy swoje emocje do chwili ukazania się modelu ewentualnie zdjęć przedprodukcyjnych tegoż.
Niech ten temat będzie merytorycznie związany z modelem.