• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pierwsza makieta po latach

S

Sebastian

Gość
stare tory napisał(a):
Też wtrące swoje 0.03 PLN , może tak jak narysowałem będzie dobrze ,działa jak trapez i nie zajmuje dużo miejsca.
Bo jest to trapez, tyle że z zastosowaniem rozjazdów łukowych. Rozwiązanie zaproponowane przez ciebie ma jednak bardzo istotną wadę. Powoduje mianowicie, że torów szlakowych w zasadzie brak :?

OP
OP
piterson

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
61 0 0
Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie :) każdą z nich staram się przegryźć na wszelkie sposoby

nie ma szans na trapez na prostce... :( brakuje z 40 cm pokoju :(:( Podobnie z proponowanym trapezem kończącym się na łuku - proponowanym przez kolegę "Stare tory" - wówczas stacja zajmowałaby 4/5 makiety....
Zależało mi aby, z każdego toru szlakowego można było wjechać na każdy tor na stacji - stąd to moje ułożenie. Jedynie tor 5ty nie podlega temu założeniu.... ale służyć będzie głównie "omijaniu stacji" przez ekspres jadący torem zewnętrznym szlaku. ( podobnie pociąg z toru wewnętrznego będzie mógł "ominąć" stację po torze 4tym)....

Załączniki

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.417 10 0
ten akurat tak
jest bardzo dobrze wyskalowany ładnie wykonany
jak najbardziej polecam sam go mam i jestem zadowolony

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.856 525 30
A ja jeszcze wrócę do układu torowego. Pisałem wcześniej o podwójnym przejściu krzyżowym i rozjazdach krzyżowych (tzw. "angielskich"). W starym albumie schematów firmy Piko (jeszcze z czasów NRD!) znalazłem coś takiego:

Tory systemu Pilz standard (2,5 mm). Nie wiem, czy Tillig jeszcze to produkuje, ale pod koniec lat dziewięćdziesiątych było to dostępne. W systemie Elite gotowego przejścia podwójnego nie ma, ale można to poskładac z poszczególnych elementów: zarówno rozjazdy zwykłe i krzyżowe, jak i skrzyżowanie pod większym kątem jest w ofercie. Oczywiście w Elite wyjdzie to trochę dłuższe, o około 50%, ale może warto spróbować. Nawiasem mówiąc, pokazany fragment ze stacją ma 3,5 m długości. Przenosząc rozjazdy przed łuk, można coś zyskać.

Załączniki

OP
OP
piterson

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
61 0 0
No i zaczynam :):) Stół pod pierwszy moduł mojego torta gotowy:).... zaczynam od dworca.... większość materiałów już przyszła... peron robię z kartonu... Wiaty z Fallera itd....

Mam do Was jedną prośbę - potrzebuje wypełnić wnętrze peronu - czymś.... no właśnie czymś stabilnym, ale w razie czego łatwym do przewiercenia lub wycięcia np. schodów do przejścia podziemnego....

styropian - okazał się za wysoki - 1 mm - a trudno go czymś ściąć.... myślałem o masie samoutwardzalnej, albo porobić bloki z żywicy.....
Może macie jakiś inny pomysł... bok ma wysokość 18 mm. Z góry Dzięki:)

Załączniki

OP
OP
piterson

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
61 0 0
Help....

Jak lutować kabelki do szyn Tilliga....??
kalafonia, a potem cyna - nie działa... za nic się szyny nie chce trzymać :(

A

Adam-H0

Gość
Musisz zetrzec z szyny patyne - jest do tego celu nawet specjalny przyrzad ;)
jak usuniesz patyne nie bedzie problemu - tylko nie za duzo bo bedzie brzydko wygladalo 8)

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
piterson, żeby Ci nie było smutno pomęczę Cię moimi pytaniami :)
1. Czy będzie jakaś kładka?
2. Czy nie będzie więcej bocznic?
3. Jaki masz system sterowania?
Wracając do peronu wygląda fajnie. Postaraj się zrobić lepsze fotki :)
PS. Mam lokomotywownie 2 stanowiskową do sprzedania :)

OP
OP
piterson

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
61 0 0
Dzięki :)

Odpowiadając:

Będzie kładka dla pieszych fallera i zadaszenie peronowe ICE Fallera.
peron jest pomiędzy torami 2 i 3 :) Łącznie torów ma być 5 :)

Co do lepszych zdjęć... muszę skołować aparat cyfrowy:)

OP
OP
piterson

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
61 0 0
Witam

Wreszcie wyczekiwany urlop - czas, aby troszkę podłubać przy makiecie:)
Zmieniłem cały peron - poprzedni był zbyt brudny i - jak to bywa przy pierwszych próbach - nie spełniał moich oczekiwań wizualnych :):)

a oto relacja.. co myślicie? Przepraszam za jakość zdjęć - 8.1 Mpx w SE pozostawia wiele do życzenia....

Załączniki

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.541 34 1
Witam :D . Mnie podoba się bardzo - to są właśnie klimaty jakie lubię najbardziej, czyli czasy obecne. Stacja schludna, prosta i elegancka - takie jekie się teraz buduje. Kostka bauma o ciekawym kolorze, no po prostu jak wyjdę z części technicznej swojej stacji, to przy budowie peronów i całej części pasażerskiej będę się wzorował na Twojej. A jaki system sieci trakcyjnej zastosujesz? Vissmann? KLUBA? Sommerfeldt? Przy piątej epoce juz pojawiły sie w realu podwójne odciągi, co znacznie ułatwia polonizowanie Viessmanna. Pozdrawiam.
PS A co to w ogóle za taki ładny, współczesny peron. Czy można gdzieś coś takiego kupić?