• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Pierwsza makieta na strychu

OP
OP
M
Reakcje
6 0 0
Na tych ścianach powinny być zabudowane płyty osb lub kartongips, a pod tym folia. Czyli konkretna izolacja. Aby temperatura w pomieszczeniu była w miarę stała lub/i niewiele wahająca się.

Te filary mogą przeszkadzać przy wszelkich pracach, szczególnie w dalszych zakątkach makiety. Chyba, że płyta jest podzielona na sekcje i może być ruchoma....wtedy łatwiej...
Płyta jest z 4 elementów możliwa do przesunięcia + między skosem a makietą mam dojście do ewentualnych zakrętów w razie wykolejenia. Słupy nie są przeszkodą.

Niestety każdy pracuje na tym co ma. Zanim został postawiony stół i projekt, został on dokładnie rozrysowany i przemyślany pod kątem użytkowania.

Co do sufitu, jest to już koniec. Izolacja jest z 20 cm wełny, + folio/tkanina, która to zamyka. Płyty OSB lub GK nie są mi potrzebne z dwóch powodów. 1. nie chce dodatkowo zabierać sobie strychu kosztem dołożenia płyt. 2. izolacja jaką obecnie posiadam nie ma zbyt wielu mostków cieplnych i przy zastosowaniu pompy wszystko zdaje egzamin.

Pytanie moje brzmi jak wyżek, czy stosować styropian, jeżeli tak to jaki?

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.838 52 5
A nie lepiej styrodur? 3mm to mało...nawet na przepust...

Jeśli kolega chce formować różne rodzaje terenu, trzeba najpierw to dobrze zaplanować, bo brak planowania szybko może się zemścić.