• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Pierwsza makieta na strychu

OP
OP
M

milbeusz

Użytkownik
Reakcje
22 0 0
Na tych ścianach powinny być zabudowane płyty osb lub kartongips, a pod tym folia. Czyli konkretna izolacja. Aby temperatura w pomieszczeniu była w miarę stała lub/i niewiele wahająca się.

Te filary mogą przeszkadzać przy wszelkich pracach, szczególnie w dalszych zakątkach makiety. Chyba, że płyta jest podzielona na sekcje i może być ruchoma....wtedy łatwiej...
Płyta jest z 4 elementów możliwa do przesunięcia + między skosem a makietą mam dojście do ewentualnych zakrętów w razie wykolejenia. Słupy nie są przeszkodą.

Niestety każdy pracuje na tym co ma. Zanim został postawiony stół i projekt, został on dokładnie rozrysowany i przemyślany pod kątem użytkowania.

Co do sufitu, jest to już koniec. Izolacja jest z 20 cm wełny, + folio/tkanina, która to zamyka. Płyty OSB lub GK nie są mi potrzebne z dwóch powodów. 1. nie chce dodatkowo zabierać sobie strychu kosztem dołożenia płyt. 2. izolacja jaką obecnie posiadam nie ma zbyt wielu mostków cieplnych i przy zastosowaniu pompy wszystko zdaje egzamin.

Pytanie moje brzmi jak wyżek, czy stosować styropian, jeżeli tak to jaki?

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.818 68 5
A nie lepiej styrodur? 3mm to mało...nawet na przepust...

Jeśli kolega chce formować różne rodzaje terenu, trzeba najpierw to dobrze zaplanować, bo brak planowania szybko może się zemścić.

OP
OP
M
Reakcje
22 0 0
Myślę że mam coś co mnie satysfakcjonuje
Witajcie po dłuższej nieobecności! :)

W okresie kiedy nie było tu żadnych aktualizacji nie siedziałem na dupce bezproduktywnie, trochę się pobudowało, rozplanowało i realizowało plan który był dla mnie jak najbardziej fajny, oraz spotkał się z waszą akceptacją. Dużo jeździłem na wystawy i czerpałem inspiracje z nich.
Dobre planowanie o którym wspomniał @Kris dało do myślenia i wciąż jestem na etapie rozkładania torów, podkładów i planowania zagospodarowania terenu.

Moja ukochana widząc moje zaangażowanie oraz sama zaczęła się nieco interesować, zgodziła się na przeznaczenie kolejnego odcinka strychu na makietę. Mam do dyspozycji kolejny odcinek 135cm x 170cm.
Chciałbym Was poradzić się o jakąś koncepcje i pomysł na zagospodarowanie tego. Po prawej stronie znajduje się komin który jest w odległości 12cm od ściany gdzie można by zrobić tunel dla dwóch równoległych torów. W razie możliwości można by np przenieść stacje która wg wielu z Was była za krótka dla składów. Można by również przenieść w inne miejsce bocznice na terminal kontenerowy który znajduje się niedaleko komina.
Dodatkowym utrudnieniem jest słup od dachu (10cm x 4cm) który znajduje się na środku koło komina w nowej części makiety. Myślałem że można by go wkomponować w jakiś las i byłby ładnie zasłonięty wysokimi sosnami itp.
Do obecnie realizowanego planu mam juz wszystkie tory i rozjazdy. Nowa koncepcja wiązałaby się z dokupieniem kolejnych torów rzecz jasna.
Liczę że uda się coś ciekawego utkać z tego.

Dziękuje!

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.170 657 30
A czy kolega @milbeusz dopuszcza dwa poziomy torów na makiecie? Jeśli tak, to mam następującą propozycję:

nowa propozycja.jpg

Stacja jest zaznaczona tylko symbolicznie, jej układ to sprawa otwarta. Zalety tej propozycji to przede wszystkim dłuższy szlak i stacja umieszczona w zasięgu rąk, z możliwością zrobienia dłuższych torów stacyjnych (w razie potrzeby rozjazdy mogą być na łukach, co dodatkowo zwiększy długość torów stacyjnych). W tunelu można ew. urządzić stację postojową.

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
1.141 48 0
(...) który jest w odległości 12cm od ściany gdzie można by zrobić tunel dla dwóch równoległych torów.
I to jest bardzo słuszna koncepcja. Proponuję pozostawić górną część bez większych zmian (skoro masz już cały materiał torowy), a w dolnej (nowej) zaaranżować jakiś wiejski krajobraz. Jeżeli makieta ma być całkowicie stacjonarna, teren wokół słupa uformuj w jakąś górę...

Pozdrawiam,[/QUOTE]

OP
OP
M
Reakcje
22 0 0
A czy kolega @milbeusz dopuszcza dwa poziomy torów na makiecie? Jeśli tak, to mam następującą propozycję:

Zobacz załącznik 1160924

Stacja jest zaznaczona tylko symbolicznie, jej układ to sprawa otwarta. Zalety tej propozycji to przede wszystkim dłuższy szlak i stacja umieszczona w zasięgu rąk, z możliwością zrobienia dłuższych torów stacyjnych (w razie potrzeby rozjazdy mogą być na łukach, co dodatkowo zwiększy długość torów stacyjnych). W tunelu można ew. urządzić stację postojową.
Witaj!
jest to dosyć ciekawe i wcześniej nie było to przeze mnie rozpatrywane.
Sam chwilę temu siedziałem nad programem próbując coś wykombinować i wydaje mi się że z 75% wcześniejszych zamysłów trzeba rozpatrywać na nowo o nowy układ. Teren i miejsce jest spore. Przy górnym skraju makiety jest dach skośny
jakieś 40cm od torów

OP
OP
M
Reakcje
22 0 0
Właśnie dlatego umieszczenie tam stacji będzie niezbyt wygodne, w dodatku to jest dość daleko od krawędzi makiety, więc trudno tam sięgnąć.
z pewnością masz racje. Lecz koniecznie chce miec terminal kontenerowy który na pewno nie może być również w tamtym miejscu z racji na brak swobodnego dojścia. Na stacji kolejowej moim zdaniem będzie się mniej działo jak na takiej bocznicy.
Nie musi to być wielka stacja a np coś w rodzaju przystanku bez dworca. Mijam często taki w Wolbrom lub Łączna.