• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Pierwsza makieta garażowa - plan

Amatorek

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
127 0 0
Szanowni,

Planuję budowę makiety garażowej 220x110 cm. Na ten moment mam taki pomysł:

plan_1_1.png
3D_1.jpeg

Proszę się nie sugerować typem torów bo nie będzie to Piko niestety. Próbowałem się wzorować na pomyśle https://forum.modelarstwo.info/threads/budowa-makiety-plan-kosztorys-kilka-przemyśleń.37160/ Obecnie cały zestaw torów do wspomnianego wzoru Piko to koszt 833 PLN (a+e oraz b i dodatki) a ponieważ udało mi się zdobyć cały zestaw "gazetkowy" w przystępnej cenie to postanowiłem to wykorzystać i po dokupieniu niewielkiej ilości torów Mehano oraz eaglemoss wyszło mi coś takiego co starałem się odwzorować jakoś w SCARM :) Tak na marginesie zastanawia mnie panujący "szał" na elementy z tego zestawu gazetkowego na znanych platformach aukcyjnych ;)

Założenia jakie mam to makieta do zabawy z elementami realistycznymi. Epoka mniej więcej V. Chciałbym pobawić się też w automatykę. Waham się jeszcze czy od razu robić pod DCC czy też zaczynać od analogowej wersji. Na izolowanie sekcji jestem mentalnie przygotowany jednak DCC korci i to bardzo już na początek..

Bardzo proszę o weryfikację czy taki układ ma sens i czy warto jeszcze coś zmieniać/dodawać? Zastanawiam się nad dodaniem wzniesienia i jakiegoś mostu na łuku zewnętrznym po lewej stronie. Jak sądzicie?
3D_2.jpeg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.493 512 30
Układ torowy jest dobry do pojeżdżenia w kółko dwoma składami, ale do niczego więcej. Można ewentualnie przejechać z wewnętrznego obwodu na zewnętrzny i odwrotnie, ale już nic więcej. A z realem nie ma niczego wspólnego. Nie ma żadnej stacji z dodatkowymi torami, na których pociągi mogą się zatrzymać, a skład towarowy mógłby zostawić wagon do podstawienia na tor ładunkowy. Proponuję skorzystać z rady kolegi Macieja:
Polecam zajrzeć do wątku Makiety dla średnio leniwych początkujących. autorstwa @Kris, myślę, że na pewno znajdziesz coś na taką powierzchnię.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.159 155 7
Zgadzam się z poprzednikami plus moje zapytanie, czy Kolega ma dostęp do makiety z obu stron dłuższego boku? Należy pamiętać o tym, że za wygodną odległość, aby coś działać na makiecie, przyjmuje się 60 cm, a maksymalnie 80 cm - zasięg przeciętnej, wyciągniętej ręki. Jakakolwiek większa odległość do punktu na makiecie bardzo utrudnia a czasami uniemożliwia działanie na niej.

OP
OP
A

Amatorek

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
127 0 0
@Maciej Zalewski - nie mam jeszcze planu zagospodarowania poza tym, że chciałem dworzec z peronami wstawić od strony toru wewnętrznego u góry. Widziałem ten wątek i z pewnością coś stamtąd wybiorę.

@Andrzej Harassek - dzięki za krytykę ale proszę pamiętać, że dla mnie podstawowe założenia jakie musi spełniać makieta są obce.
Oczywiście nie oczekuję, że ktoś da mi jak na tacy gotową koncepcję. Chciałbym zobaczyć sugestie. Zerknę w ten wątek ponownie i sprawdzę czego brakuje na zasadzie porównania bo tylko tak potrafię to zrobić.

@Rozjazd - Kolego Filipie wstawię zdjęcie platformy co już zrobiłem - jest to całkowicie mobilne do zespolonej jednej płyty na kobyłkach z kółkami także dostęp w każdej chwili będzie możliwy. Cała makieta będzie w garażu (ogrzewanym) i dlatego ważna jest dla mnie jej "mobilność". Na zagospodarowanie jakiegoś pokoju nie dostałem zgody ;)
tort.jpeg

Koledzy wiem, że niektórych z Was może razić moje podejście ale nie mam aspiracji na tym etapie aby tworzyć zgodnie ze sztuką makietę modułową. Może za kilka lat jak nabiorę doświadczenia? Teraz jestem zbyt cienki.

Ostatnio edytowane:

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.963 33 0
Ja swoją makiete garażową zrobiłem po ścianach. Długi szlak i dłuższe składy.... a garażu nie zajmuje.
Poniżej plan z torem kolejki N i H0. Tą drugą skalę teraz dodaję....

Rzuć okiem, może coś pomoże :)

Załączniki

OP
OP
A

Amatorek

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
127 0 0
Ja swoją makiete garażową zrobiłem po ścianach. Długi szlak i dłuższe składy.... a garażu nie zajmuje.
Poniżej plan z torem kolejki N i H0. Tą drugą skalę teraz dodaję....

Rzuć okiem, może coś pomoże :)
fajna koncepcja niestety u mnie nie do zrealizowania - za garażem jest kotłownia i otwór drzwiowy chyba, że mega wiadukt sufitowy ;)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.493 512 30
dla mnie podstawowe założenia jakie musi spełniać makieta są obce
Przyznam, że nie bardzo rozumiem. Jak coś buduję, to wiem, do czego ma to służyć i jak chcę się tym bawić. Jeżeli koledze @Amatorek wystarczy jeżdżenie w kółko, to OK, jak chce mieć coś więcej, to radzę się zastanowić i dokładniej przyjrzeć makietom w wątku kolegi @Kris.

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.963 33 0
Z jednej strony są drzwi wejściowe, na drugiej ścianie brama wjazdowa....da się to zrealizować.... trzeba tylko pokombinować....
Tutaj fotka deski unoszonej, tak aby dało się autem wjechać.

Widać też tor N i H0.
20230111_182746.jpg

OP
OP
A

Amatorek

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
127 0 0
Przyznam, że nie bardzo rozumiem. Jak coś buduję, to wiem, do czego ma to służyć i jak chcę się tym bawić. Jeżeli koledze @Amatorek wystarczy jeżdżenie w kółko, to OK, jak chce mieć coś więcej, to radzę się zastanowić i dokładniej przyjrzeć makietom w wątku kolegi @Kris.
pełna zgoda. Jest jeden problem - brak wiedzy w temacie. Do jazdy w kółko, jak to zostało określone, zdecydowanie wiedzę mam ale dalej? niezbyt. Wiem, powinienem rozpoznać temat dokładniej bo tydzień wczytywania się w forum to zdecydowanie za mało. Analizuję wątek Kolegi @Kris ..

Reakcje
91 2 0
Jako dodatkowe źródło inspiracji do budowy makiet typu tort, polecam jeszcze książkę Plany Połączeń Szynowych wydaną przez PIKO - dostępna w zasobach. Jest tam sporo planów z dobrym opisem zagospodarowania. Nie przywiązuj tylko wagi do podanych wymiarów i geometrii toru ponieważ system torów z tej książki nie jest już w produkcji od lat.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.159 155 7
jest to całkowicie mobilne do zespolonej jednej płyty na kobyłkach z kółkami także dostęp w każdej chwili będzie możliwy.
To dobrze. Natomiast jaka to płyta? Czy ma jakieś użebrowanie pod spodem przymocowane solidnie do płyty? Jest to niezbędne - chodzi tutaj o zabezpieczenie przed paczeniem, zwłaszcza jak konstrukcja ta ma być w garażu. Czekam na dalszy rozwój planowania :).

OP
OP
A

Amatorek

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
127 0 0
Płyta od spodu jest na dwóch belkach - widać jak to idzie na zdjęciu gdzie są śruby. Dodatkowo będą usztywniające pod krawędziami po całym obwodzie. Wśród tematów, których nie przemyślałem jest chociażby brak dolnych pułek pod makietą. No nic. Jeszcze pomyślę co zrobić z tą platformą. Chyba błąd zrobiłem bo jest to zwykły MDF i obawiam się czy nie będzie zasysało wilgoci z klejenia np podkładów albo układania trawy. Będę to impregnował i zapewne przemaluję jeszcze dodatkowo. Zastanawiam się też nad podłożem pod tory. Z jednego wątku na forum wyczytałem, że korek 4mm najlepiej drobny i w panelach aby było łatwo docinać.

Co do planowania to mam kilka koncepcji.

1_duza_235x120.JPG 2_duza_240x110.JPG 3_mala_200x100.JPG 4_duza_220x110.JPG

załączam plik może komuś kiedyś posłuży za podstawę do rozbudowy.

Nie jest to jeszcze temat do dyskusji. Cały czas szukam rozwiązania docelowego i jak już się zdecyduję to wstawię z prośbą o ocenę. Chcę uniknąć tej wpadki z początku tego wątku ;) Zastanawiam się nad jakimś wzniesieniem itp. Może jakiś dodatkowy tor górą?

Jak już wspominałem, dzięki Wam ochłonąłem i zabieram się za makietę już na spokojnie.

Załączniki

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.459 28 1
Dobry pomysł z załączeniem projektów w SCARM do ewentualnej poprawy.
Inną sprawą jest to, że nie widzę tu nic do poprawy. Generalnie zostaw je w spokoju.
Nie zaczynaj jeszcze nic robić, bo za chwilę będziesz żałował.
Stracisz czas, materiały i pieniądze na coś, co za chwilę stwierdzisz nie jest satysfakcjonujące.
Aaa... to mogłem zrobić inaczej, eee... to trzeba poprawić, ach, mogłem poczekać.
Co nagle, to po diable! To dobra rada.
Po pierwsze musisz wybrać, czy analog, czy cyfra. Dla mnie teraz w XXI wieku nie wyobrażam sobie żeby nie była to cyfra.
Choć ten wybór nie wpływa na rozkład i plan makiety. Sterowanie cyfrowe możesz sobie dokupić później.
Po drugie musisz wybrać epokę - jakie lata chcesz sobie odwzorować na makiecie.
To powie Ci co i jak zbudować na płycie i co po niej będzie jeździć.
Najpopularniejsze są lata 80-90 i lata współczesne, czyli w skrócie epoka IV-V i VI.
Nie musisz mieć od razu całego taboru. Bedziesz sobie go stopniowo gromadził.
Po trzecie wyobraź sobie czym, skąd, dokąd i po co będziesz jeździł pociągami.
Czy będą to osobowe, czy też jakieś towary będziesz woził.
Czy to będzie węgiel z kopalni, czy drewno do tartaku.
Gdzie one będą stać, i jak kursować.
Musisz sobie ułożyć swoją historię, którą później będziesz realizował jazdami na makiecie.
Jeśli już wybierzesz temat makiety musisz zaplanować gdzie będzie dworzec, a gdzie jakiś przystanek z mijanką.
Musisz zaplanować miejsce na przykład tartaku, do którego bedziesz woził drewno. Skąd to drewno będziesz woził. Place ładunkowe itp.
To dopiero zdeterminuje rozplanowanie torów.
Musisz zaplanować plan torów z odpowiednio długimi peronami, bocznicami, torami odstawczymi, czy torami wyciągowymi.
Musisz mieć miejsce do manewrów składami. Muszą one się zmieścić na nich i muszą być gdzieś przetaczane zgodnie z Twym scenariuszem.
Kilka kółek w kółku nie załatwia sprawy. Teraz może Ci się wydawać, że taka jazda jest fajna ale wierz mi to będzie nudaaaaa.
Ułóż sobie kółko na tej swojej płycie i jedź pociągiem na nim przez 5 minut. Sam stwierdzisz, że coś nie halo, brakuje jeszcze czegoś.
Mniej torów, ale zaprojektowane pod wybraną przez Ciebie opowieść o tym co, gdzie i po co ma jechać dopiero da Ci satysfakcję z zabawy.
Musi być urozmaicenie i możliwość różnych wariantów ruchu pociągów.
I nie chodzi mi tu koniecznie o superrealność. Wiem, że jesteś na początku.
Chodzi o to, żebyś się nie znudził po zrobieniu pociągiem szesnastu kółek.
Poszukaj inspiracji, przejrzyj sobie różne plany, i poskładaj z nich jakiś swój projekt. TU

Ostatnio edytowane:

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
382 1 0
Do powyższego dorzucę listę, którą wstawiłem w innym temacie.

Pytania:

1a. Pokój jest pusty do zagospodarowania? Tak/nie.
1b. Makieta będzie w już zagospodarowanym pomieszczeniu? Tak/nie.
1c. Pomieszczenie będzie pełnić też inne funkcje niż modelarskie? Tak(jakie)/nie

2. Co chcesz widzieć na swojej makiecie?
- linia jednotorowa?
- linia dwutorowa?
- przystanek kolejowy? (ile)
- stacja kolejowa? (i ile)
- przemysł? (jaki?)
- lokomotywownia? (jak duża)
- zabudowa?

3. Jakie otoczenie / jaki klimat będzie na twojej makiecie?
- głównie szlak kolejowy, krajobraz?
- klimat linii lokalnej, małe stacyjki, wiejska zabudowa?
- miasto?
- duże miasto na całą makietę, przez które przechodzi linia kolejowa?
- mocno przemysłowy charakter?

4. Ruch pociągów na makiecie?
- Z jednego do drugiego punktu?
- Z jednego do drugiego punktu, ale z pętlami?
- Ruch ciągły po okręgu?

5. Preferowany kształt makiety
- liniowy
- kształt litery L
- kształt litery C
- makieta dookoła pomieszczenia?
- inny?

6. wstaw rysunek pomieszczenia z wymiarami, zaznacz drzwi oraz to jak się otwierają. Plus okna, ponieważ potrzebne jest dojście do ich mycia.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.493 512 30
OP
OP
A

Amatorek

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
127 0 0
Koledzy dziękuję za komentarze.
@melonowy jest dokładnie tak jak piszesz im dalej w las tym więcej koncepcji, przemyśleń i oczywiście braku finalnej decyzji. Dojrzałem już do DCC i wybrałem tory Piko. Trochę wzorowałęm się na gleisplan 28 i 29 z zasobów forum (wskazane powyżej przez kolegę Maćka)

Koncepcję scenariusza też niby mam:
- chciałbym mieć stację główną najlepiej z peronem dodatkowo między torami.
- do tego dochodzi stacja pośrednia ale nie koniecznie.
- operacje handlowo przeładunkowe to np dostawy przenicy do browaru oraz odbiór węgla z kopalni. Zatem dwa rodzaje fabryk (kopalnia i browar albo tartak).
- mała lokomotywownia.
- budynki użyteczności publicznej oraz zwykłe.
- jakiś kącik rolniczy z uprawą przenicy.
- jezioro/rzeczka/strumyk.
- dopełnieniem tego wszystkiego byłby tunel oraz most - odcinek na wzniesieniu.
- dwa oddzielne tory szlakowe i stąd te nieszczęsne kółka o których kol. Andrzej ciągle wspomina ;)
- do tego bocznice i tory manewrowe
- przejazd kolejowy i droga z/do "makiety"
- wewnętrzny układ dróg pozwalający na ruch kołowy w pewnych obszarach

Jeju i to wszystko na makiecie 2,4x1,2m? dobre sobie ;)

@JohnyTRS
dostęp do tortu z każdej strony - tu nie ma problemu żadnego.
zastanawiam się jak odpowiedzieć na punkt 4 i chyba wszytko po trochu ;)