• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Pierwsza diorama H0

garot

Nowy użytkownik
Reakcje
21 0 0
Witam,

Właśnie ukończyłem swoją pierwszą dioramę, przesyłam kilka zdjęć. Co myślicie może być jak na pierwszy raz, nigdy czegoś podobnego nie robiłem. Zachęcił mnie pewien tutorial na youtube o szutrowaniu :) Trochę miałem z tym kłopot bo zły pigment dałem i musiałem poprawić drugim przez co gdzie nie gdzie za dużo jest :(
Całość ma wymiar około 70 cm czyli długość 3 prostych torów. Semafor podlutowałem do torów i po podłączeniu zasilania świeci na czerwono ale na zdjęciach jest wyłączony.
11.jpg 222.jpg 333.jpg 444.jpg 555.jpg 666.jpg 777.jpg 888.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.368 544 30
Bardzo ładna robota. Mam jednak dwie uwagi: podłączenie semafora na stałe do zasilania toru wydaje mi się nie najlepszym pomysłem. I drugie: na takim dzikim (nielegalnym) przejściu przez tory nigdy nie będzie dyliny, bo nawet, gdyby ktoś położył, to powinna być ona usunięta przez służby kolejowe. Pomijając kwestię legalności i bezpieczeństwa przechodzących, takie luźno ułożone deski mogą stwarzać zagrożenie dla ruchu pociągów, a w skrajnym wypadku nawet spowodować wykolejenie.

OP
OP
garot

garot

Nowy użytkownik
Reakcje
21 0 0
Bardzo ładna robota. Mam jednak dwie uwagi: podłączenie semafora na stałe do zasilania toru wydaje mi się nie najlepszym pomysłem. I drugie: na takim dzikim (nielegalnym) przejściu przez tory nigdy nie będzie dyliny, bo nawet, gdyby ktoś położył, to powinna być ona usunięta przez służby kolejowe. Pomijając kwestię legalności i bezpieczeństwa przechodzących, takie luźno ułożone deski mogą stwarzać zagrożenie dla ruchu pociągów, a w skrajnym wypadku nawet spowodować wykolejenie.
Dzięki, nie wiedziałem jak semafor umieścić, użyłem takich małych gwoździ bo są 4 otwory po rogach i teoretycznie mógłbym to wyciągnąć.
Z tą dyliną to może faktycznie przesadziłem ale chciałem dla urozmaicenia takie przejście zrobić. Same tego typu deski przysiągłbym że widziałem kiedyś w moim mieście w Tychach obok dworca i ludzie na skróty przechodzili na peron zamiast pod ziemnym przejściem. Myślałem że w epoce V gdzieś tego typu przejścia powinny wystąpić i tym się kierowałem.

Jeszcze mam pytanie czy może być taki kozioł bez zderzaków bo tych akurat nie mam i została tylko belka na wysokości zderzaków od wagonów?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.368 544 30
Semafor może tam być, ja mówiłem o podłączeniu elektrycznym do szyn. Co do dyliny, to nie wykluczam, że mogło tak gdzieś się zdarzyć, ale nie jest to sytuacja prawidłowa ani typowa. Tak, jak napisałem, jeśli ktoś takie deski by położył, to powinny one być jak najszybciej usunięte, żeby nie sprawiać wrażenia, że usankcjonowano takie dzikie przejście i dla zapewnienia bezpieczeństwa ruchu pociągów.

Takie kozły be zderzaków się zdarzają, ale zwykle przy rampach ładunkowych. Ale nie jest to chyba błędem.

OP
OP
garot

garot

Nowy użytkownik
Reakcje
21 0 0
Semafor może tam być, ja mówiłem o podłączeniu elektrycznym do szyn. Co do dyliny, to nie wykluczam, że mogło tak gdzieś się zdarzyć, ale nie jest to sytuacja prawidłowa ani typowa. Tak, jak napisałem, jeśli ktoś takie deski by położył, to powinny one być jak najszybciej usunięte, żeby nie sprawiać wrażenia, że usankcjonowano takie dzikie przejście i dla zapewnienia bezpieczeństwa ruchu pociągów.

Takie kozły be zderzaków się zdarzają, ale zwykle przy rampach ładunkowych. Ale nie jest to chyba błędem.
A w jaki sposób łączy się semafory ja nie mam pojęcia jak mógłbym inaczej, od spodu poprowadziłem przewody do końca szyn w jednym boku i jak podłącze napięcie do szyn to i lokomotywa i semafor świeci na czerwono, nie dodawałem żadnego przełącznika. Chyba ze jest coś specjalnego do semaforów jakieś podłączenia.

matidj201

Aktywny użytkownik
Reakcje
449 8 0
A w jaki sposób łączy się semafory ja nie mam pojęcia jak mógłbym inaczej, od spodu poprowadziłem przewody do końca szyn w jednym boku i jak podłącze napięcie do szyn to i lokomotywa i semafor świeci na czerwono, nie dodawałem żadnego przełącznika. Chyba ze jest coś specjalnego do semaforów jakieś podłączenia.
Jakich traw używałeś mógł byś podać ?

mrozek20

Aktywny użytkownik
Reakcje
66 1 1
Pozwole sobie wejść w szczegóły, nie żeby skrytykować, ale żeby pokazać ci inne możliwości, bo Twoja praca bardzo mi się podoba.
bardzo ładnie zrobiona trawa, również posypanie skrystalizowanym chrobotkiem reniferowym końcówki toru wygląda ładnie. Nigdy wcześniej tego nie widziałem i mi się podoba. temat przejścia już powyżej został wspomniany.
Wg mnie krzaki zrobione z chrobotka wyglądają mocno nie realistycznie. to by przeszło na wielkiej makiecie gdzie szczegółów nie widać, ale nie na dioramie wykonanej z taką starannością. Możesz to zastąpić np pociętymi drzewkami za 7PLN z allegro, albo zrobić coś takiego samemu z trawy i kleju w sprayu. Kolejna sprawa to szutrowanie. Bardzo ładnie położony szuter..... pomalowany. Zobacz że miejscami masz tam mocno nałożoną farbę i zrobioną papkę. Dużo lepszy efekt osiągniesz dobierając szuter w interesującym cię kolorze, uprzednio lekko pigmentując podkłady. Jest temat na forum chyba pierwsze szutrowanie czy coś tak. zobacz przyda ci się. Semafora nie będę komentować.... następnym razem kup blaszki ostbahn'a i zrób samemu, a efekt cię zaskoczy. Cena wyjdzie taka sama.
Pozdrawiam i życzę kolejnych prac.

OP
OP
garot

garot

Nowy użytkownik
Reakcje
21 0 0
Pozwole sobie wejść w szczegóły, nie żeby skrytykować, ale żeby pokazać ci inne możliwości, bo Twoja praca bardzo mi się podoba.
bardzo ładnie zrobiona trawa, również posypanie skrystalizowanym chrobotkiem reniferowym końcówki toru wygląda ładnie. Nigdy wcześniej tego nie widziałem i mi się podoba. temat przejścia już powyżej został wspomniany.
Wg mnie krzaki zrobione z chrobotka wyglądają mocno nie realistycznie. to by przeszło na wielkiej makiecie gdzie szczegółów nie widać, ale nie na dioramie wykonanej z taką starannością. Możesz to zastąpić np pociętymi drzewkami za 7PLN z allegro, albo zrobić coś takiego samemu z trawy i kleju w sprayu. Kolejna sprawa to szutrowanie. Bardzo ładnie położony szuter..... pomalowany. Zobacz że miejscami masz tam mocno nałożoną farbę i zrobioną papkę. Dużo lepszy efekt osiągniesz dobierając szuter w interesującym cię kolorze, uprzednio lekko pigmentując podkłady. Jest temat na forum chyba pierwsze szutrowanie czy coś tak. zobacz przyda ci się. Semafora nie będę komentować.... następnym razem kup blaszki ostbahn'a i zrób samemu, a efekt cię zaskoczy. Cena wyjdzie taka sama.
Pozdrawiam i życzę kolejnych prac.
Dzięki za komentarz, co do krzaków to też średnio mi się podobają i wiem że trochę odstają. Pomyśle nad gałązkami posypanymi trawa czy tym granulatem zielonym.

Jeśli chodzi o szuter to wiem że spaprałem go. Już wyjaśniam:
Zobaczyłem tutorial na youtube z użyciem pigmentu na szuter, jednak miałem 2 problemy: Nie miałem tego samego pigmentu co autor użyłem takiego rdzawego i wyszło za bardzo jaskrawe, kupiłem inny i po nałożeniu nie dało się idealnie zakryć starego a na dodatek ciężko mi się go pokrywało bo za mało kleju dałem i szuter się rozsypywał pod pędzlem. Namęczyłem się z tym kilka godzin. Teraz wiem ze należy porządnie zakleić szuter aby pigmentować. Pigment jest nałożony samą wodą może uda się go jakoś mokrym pędzlem rozrzedzić?

Chciałem uzyskać taki brązowy efekt jak w epoce 5 przy starszych trasach gdzie te kamyki właśnie takie pokryte były takim brązem i to na filmiku mi się spodobało tylko brak doświadczenia to zepsuł. Tory zostały pomalowane na rdzawy kolor (Tylko szyny) reszta z podkładami to pigment, nie używałem na tory farby, wiem że tego się nie robi.

Co do semafora to ja przewody mam luzem pod cała makietą, nie pod trawą i przylutowałem do końcówek torów, w każdej chwili mógłbym semafor odczepić. Nie widziałem nigdzie łączeń semaforowych nie wiem jak coś takiego wygląda.

Postaram się jeszcze coś poprawić tą dioramę i następnym razem mogę po poprawkach zdjęcia lepsze zrobić.
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane:

mrozek20

Aktywny użytkownik
Reakcje
66 1 1
Pigment nakładasz fixerem
https://www.mojehobby.pl/products/A.MIG-3000-PIGMENT-FIXER.html
Semafor - nie o to mi chodziło, zobacz porównanie semaforów poniżej. Porównałem to co ty zamontowałeś z semaforem z blaszek.
http://forum.modelarstwo.info/threads/semafory-świetlne.39446/page-2#post-782710
Co do szutrowania, to w ogóle nie nakładaj pigmentu. Zobacz 3 zdjęcia z tym samym szutrem.
Jedno bez malowania, drugie - z peronem, nałożyłem pigment DarkEarth (fixerem, nie wodą :) ), a trzecie na łuku prysnąłem Humbrolem 029 w sprayu. Obecnie pryskam tym samym Humbrolem podkłady przez zaszutrowaniem, ale jeszcze nie zaszutrowałem, więc tych fotek nie będzie.
Moim zdaniem jakiekolwiek malowanie szutru niszczy przestrzenność. Na niepomalowanym widać przestrzeń, ogstępy między kamieniami i ich różnorodność, a malowanie go scala w bryłę.

Załączniki

OP
OP
garot

garot

Nowy użytkownik
Reakcje
21 0 0
Pigment nakładasz fixerem
https://www.mojehobby.pl/products/A.MIG-3000-PIGMENT-FIXER.html
Semafor - nie o to mi chodziło, zobacz porównanie semaforów poniżej. Porównałem to co ty zamontowałeś z semaforem z blaszek.
http://forum.modelarstwo.info/threads/semafory-świetlne.39446/page-2#post-782710
Co do szutrowania, to w ogóle nie nakładaj pigmentu. Zobacz 3 zdjęcia z tym samym szutrem.
Jedno bez malowania, drugie - z peronem, nałożyłem pigment DarkEarth (fixerem, nie wodą :) ), a trzecie na łuku prysnąłem Humbrolem 029 w sprayu. Obecnie pryskam tym samym Humbrolem podkłady przez zaszutrowaniem, ale jeszcze nie zaszutrowałem, więc tych fotek nie będzie.
Moim zdaniem jakiekolwiek malowanie szutru niszczy przestrzenność. Na niepomalowanym widać przestrzeń, ogstępy między kamieniami i ich różnorodność, a malowanie go scala w bryłę.
teraz rozumiem wszystko, dzięki. Nie wiedziałem że są semafory do samodzielnego montowania, myślałem że gotowe się kupuje. Ten fixer to zmienia barwę pigmentu? Czy nim lepiej się rozprowadza niż wodą? :)

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.750 62 1
Najlepiej pomalować podkłady i spatynować, później malowanie szyn i ich mocowań a na koniec szutrowanie - tak uzyskamy najlepsze efekty. Problemem może być tylko dostępność szutru w odpowiednim kolorze i wielkości - ale ile linii kolejowych tyle różnych barw szutru/szyn/podkładów, coś się zawsze dobierze.

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.255 69 6
Semafora nie będę komentować.... następnym razem kup blaszki ostbahn'a i zrób samemu, a efekt cię zaskoczy. Cena wyjdzie taka sama.
Co do semafora to ja przewody mam luzem pod cała makietą, nie pod trawą i przylutowałem do końcówek torów, w każdej chwili mógłbym semafor odczepić. Nie widziałem nigdzie łączeń semaforowych nie wiem jak coś takiego wygląda.
Chyba raczej chodziło o sam semafor a nie jego podłączenie. Semafory Hulackiego nadają się jedynie na makietę dla dziecka, jak zniszczy nie będzie szkoda :) Na taką dioramę warto postawić coś ładniejszego. Co do podłączenia to już zależy tylko od Ciebie, chcesz mieć czerwone na stałe to masz, będziesz chciał zmieniane na zielone to sobie dodasz przełącznik. Czy zasilane z torów czy nie wg. mnie zależy z czego zasilasz tor?

OP
OP
garot

garot

Nowy użytkownik
Reakcje
21 0 0
Chyba raczej chodziło o sam semafor a nie jego podłączenie. Semafory Hulackiego nadają się jedynie na makietę dla dziecka, jak zniszczy nie będzie szkoda :) Na taką dioramę warto postawić coś ładniejszego. Co do podłączenia to już zależy tylko od Ciebie, chcesz mieć czerwone na stałe to masz, będziesz chciał zmieniane na zielone to sobie dodasz przełącznik. Czy zasilane z torów czy nie wg. mnie zależy z czego zasilasz tor?
Dzięki za komentarz, cały czas myślałem ze każdy wypomina mi jakieś błędne podłączenie semafora a nie sam semafor :) Na pewno kupię taki do montażu metalowy. Zasilania nie mam na stałe jak mam ochotę się pobawić to podłączam ze skrzynki roco i multimausa.

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.255 69 6
Z czarnej skrzynki z zestawu startowego? To bezpieczniej byłoby zrobić osobne zasilanie do semafora. Skrzynka Roco podaje na tor dużo wyższe napięcie a do tego jeszcze idzie cyfrowy sygnał.

OP
OP
garot

garot

Nowy użytkownik
Reakcje
21 0 0
Z czarnej skrzynki z zestawu startowego? To bezpieczniej byłoby zrobić osobne zasilanie do semafora. Skrzynka Roco podaje na tor dużo wyższe napięcie a do tego jeszcze idzie cyfrowy sygnał.
Tak z czarnej skrzynki, z zasilania z torów. Pomyślę nad osobnym zasilaniem i przełącznikiem. Ale to jak kupie i zrobię nowy semafor :)