• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pendolino PKP Intercity

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
No właśnie. Postoje powinny mieć krótkie między kursami. Większość EZT stacjonuje pod chmurkami. Nie ma sensu budować wielkich hal odstawczych, a jedynie do przeglądów i napraw.

vqsoft

Znany użytkownik
Reakcje
4 0 0
nie propaganda i nie prl. w teraźniejszych zakładach produkcyjnych takie coś to norma. u mnie każdy dział / linia w zakładzie ma takie kalendarz lub zielone krzyże..

Baranek

Moderator Grupy BGM
BGM
Reakcje
54 0 0
Dzisiaj w "Rzeczpospolitej" artykuł "Kolej na pendolino" (dostęp płatny).

Z porannej prasówki jednakże można było wywnioskować, że lansują jak mogą (krótsze czasy przejazdów, konkurencyjne ceny...).

Jedyny mankament: ceny biletów mogą ulec zmianie :)

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
77 2 0
Koledzy, to jak w końcu będzie z prędkością max. pendolino na CMK, skoro są problemy z budową sieci GSM-R? Czy w tej sytuacji Vmax na CMK będzie wynosić 200 km/h, skoro tamtejszy system ETCS to tylko Level 1?

W kontekście tego artykułu i ETCS Level 1 na CMK: http://www.railwaygazette.com/news/single-view/view/cab-signalling-to-bring-200-kmh-to-poland.html, prędkość max. ma wynieść tylko 200 km/h. W tekście jest mowa o przyszłościowej Vmax = 230 km/h, ale czy to wiązać się będzie z koniecznością budowy sieci GSM-R?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.587 558 30

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
77 2 0
Już o tym rozmawialiśmy w sąsiednim wątku i wyjaśniałem, że prędkość na linii nie zależy od poziomu ERTMS: 1 (bez GSM-R) czy 2 (z GSM-R).
http://forum.modelarstwo.info/threads/nowoczesny-tabor-pkp.622/page-18#post-365367
Pamiętam, ale nadal jestem w kropce. Nie rozumiem, dlaczego wyżej cytowany art. z Railway Gazette wymieniał tylko 200 km/h na CMK? Czy taka prędkość maks. jest w takim razie uwarunkowana obecnością 1 a nie 2 maszynistów w kabinie?[DOUBLEPOST=1410529998][/DOUBLEPOST]
Pojedzie miejscami aż 160 km/h ?
A na pozostałych odcinkach szybciej, czy wolniej?