Czytam tak sobie to forum i naszła mnie pewna refleksja, którą postanowiłem się podzielić.
Zaznaczam, że na kolei się za bardzo nie znam. Ale znam się na Polakach, bo żyję w ich towarzystwie prawie 50 lat i tak sobie myślę, że gdyby dziś pisano, że TGV będzie jeździć po Magistrali czy po czymś tam innym, zaraz rejwach by się zrobił, że francuskie gówno kupują złodzieje od koryta... A gdyby Niemce nam pociągi sprzedały, patrioci kładli by niemowlęta na torach, żeby szwabskiej gnidy nie wpuścić w nasze święte progi. Ludzie, co wy chcecie Ty14 jeżdzić? Byłoby super, nie? Kopalnie węgiel by sprzedawały, na Hel jeździłoby się 16 godzin stojąc na jednej nodze w sraczu (niektórzy może nie pamiętają ale ja tak). Peronów w ogóle by nie było bo po co pieniądze wydawać na głupoty. Mój dziadek bez peronu do boczniaka wsiadał, to co mój syn nie może do 50letnigo ryflaka? Ale jak już coś się buduje to zaraz płacz, że peron za wysoki, a to za niski, a to łuk nie taki a to zwrotnica nie w te mańkę, a to znaki źle nam postawili, a to strop za niski na Centralnym. Moi drodzy, poczytajcie prasę przedwojenną. O aferach Frankopolu czy o śmierci gen Zagórskiego. Dowiecie się, że to nie Niemcy, Włosi, Ruscy czy Chińczycy, tylko nasi dziadowie dawali ciała i wykazywali się w równym stopniu ignorancją, naiwnością i prywatą. A mimo to zbudowali przecież Gdynię i COP pomimo szerokiej rzeszy malkontentów, nieuków i niedowiarków. A może taka jest nasza niezmienna od wieków natura, że sobie musimy ponarzekać, wrogów poszukać, pocierpieć za innych i wciąż faszerować narodowymi kompleksami, zamiast pomyśleć czasem o sobie z szacunkiem i dumą.
Dowcip dla tych co się jeszcze na mnie nie obrazili (z czasów mojego ojca o stanie polskich torowisk
Pędzi pociąg, wali dym i para, Wzdłuż torów idzie stara, przygarbiona babcia z chrustem na plecach. Maszynista zwalnia, wychyla się i woła:
- Babo, wskakujcie podrzucę was?
Babina macha ręką i odpowiada:
- A dajcie spokój, spieszy mi się...
PS: Dla tych co już zaczęli pisać do mnie, że nie było Ty14, wyjaśniam że chodzi o model Ty42 z liftingiem z roku 2014.