• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pendolino PKP Intercity

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.627 559 30
Biorąc pod uwagę aktualną i przyszłą w ciagu 5 najbliższych lat to czy 200 czy 250 to raczej nie robi różnicy?
Ale taboru nie kupuje się na 5 lat, tylko na co najmniej 35. Pierwsze TGV weszły do służby w 1981 roku, wciąż jeżdżą i nie wybierają się na emeryturę.
Polskie pendolino jest "okrojone" z mechanizmu przechyłu, a to wpływa na komfort tylko przy jeździe z dużą prędkością po ostrych łukach.

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Ale zakładając ze przez najniższe 10 lat nie będzie infrastruktury żeby wykorzystać możliwości pociągu jadącego 250 i odłożyć jego zakup o 10 lat a teraz zainwestować w składy 200 km/h tradycyjne ?[DOUBLEPOST=1401796275][/DOUBLEPOST]PS nie jestem przeciwnikiem pendolino. Ale tez nie uważam to była najlepsza decyzja. A i strona wizerunkowa cierpi teraz przez te wszystkie perturbacje.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.627 559 30
Nawet zakładając że dopiero za 10 lat będzie można jeździć 250 km/h (mam nadzieję, że wcześniej), to co za te 10 lat zrobić z klasycznymi składami na 200?

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
myślę że przez ten czas znajdzie się miejsce na zagospodarowanie tych składów i przesunięcie ich na pozostałe połączenia. Albo pozostawienie tam gdzie są. Bo Pendolino też nie wchodzi w rozkładzie chyba zamiast jakichś połączeń? A jak wchodzi to co zrobią ze składami które zastąpi?

Darkman

Aktywny użytkownik
Reakcje
8 1 0
Ale ponieważ ERTMS jest systemem europejskim, nie ma moim zdaniem konieczności sprawdzania działania urządzeń pokładowych w Polsce. Dlatego też ja mam wątpliwości, co do prawdziwości powtarzanego do znudzenia przez media twierdzenia, że "systemu bezpieczeństwa nie można przetestować w Polsce, bo nie ma gdzie" i to jest powodem kłopotów z "homologacją".
Też tego nie rozumiem. To tak jakby ERTMS jednak nie był ujednolicony i uniwersalny w UE, albo coś nam usilnie chcą zataić.
Bo Pendolino też nie wchodzi w rozkładzie chyba zamiast jakichś połączeń? A jak wchodzi to co zrobią ze składami które zastąpi?
Jak to co? Przetarg na...

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
36 0 0
Ale zakładając ze przez najniższe 10 lat nie będzie infrastruktury żeby wykorzystać możliwości pociągu jadącego 250 i odłożyć jego zakup o 10 lat a teraz zainwestować w składy 200 km/h tradycyjne ?.
Tylko za 10 lat już raczej nie będzie dofinansowania z UE na tym poziomie, jakie teraz dostaliśmy. Choć gdzieś czytałem że to dofinansowanie i tak mocno obcięto...

Baranek

Moderator Grupy BGM
BGM
Reakcje
54 0 0
"– Dzisiaj zlecałbym, aby Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju zorganizowało niezwłocznie spotkanie wszystkich osób decyzyjnych w sprawie projektu Podolino."

Ciekawe, czy to pan poseł czy pan dziennikarz :)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.627 559 30
Myślę, że to nieuwaga piszącego relację dziennikarza, zwłaszcza, że w kolejnych zdaniach nazwa pendolino jest napisana prawidłowo. Podobnie w pierwszym wyrazie powinno być chyba "zalecałbym", a nie "zlecałbym". Niestety, niestaranność w pisaniu charakteryzuje nawet dziennikarzy.

Reakcje
292 0 0
"Parówkowym skrytożercom mówimy nie...", czyli nie potrzebujemy "Pundziulindzi", czy to nie wystarczy na trasy Warszawa, Kraków, Katowice, Wrocław, Gdańsk, itd?
KPL-4966.jpg KPL-4962.jpg
A to taka prowokacja. Ale i tak uważam, że nie potrzebne jest nam Pendolino. Polscy wytwórcy powinni dostać ten kontrakt i pieniądze z budżetu, czyli naszych podatków.

Reakcje
292 0 0
Jak to powiedzieli o Wikingach w "Jeźdźcach smoków"... jestem na bieżąco, bo dzieciaki oglądają..., "pierwszy sposób rozwiązania problemu między Wikingami to dać im po toporku i poczekać co będzie, drugi sposób.... dać im po młocie i też poczekać co z tego wyjdzie."