• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Pekaes i schyłek zeszłego wieku.

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
3.112 1 0
Na początku wszystkiego dobrego w Nowym 2026-tym dla Was wszystkich.
By się darzyło i dopisywało zdrowie.

A teraz model.
Powstał na skutek zakłóconej chronologii, gdyż namówił mnie na niego Jacek Kamiński z Pekaesu, którego część z Was miała okazję poznać na wystawie we Włocławku.
Jacek poprosił o model auta, nie którym jeździł on sam, ale ten, którym jeździł jego przyjaciel.
Na takie dictum nie mogłem odmówić

Zatem przed Wami "Janek" Pana Janka Sochy.
Volvo F12 trzeciej generacji oddany ze wszystkimi szczegółami wliczając białe elementy karoserii wymienione po stłuczce, niestety prócz norweskiej flagi na podszybiu, gdyż tę wystrzeliwszy z pęsety i nie odnalazłem do dnia dzisiejszego.
Jest to zestaw na Skandynawię i widać to już po konfiguracji trzyosiowej naczepy z ciągnikiem w układzie 6x2
Numery rejestracyjne ciągnika, naczepy oraz numer inwentarzowy - oryginalne
WSI 175E nr inw. 895175 a naczepa WSI 034Z

Od strony technicznej model ciągnika wymagał modyfikacji zderzaka, maskownicy pod grillem oraz wlotu powietrza - z pionowego komina za owiewką powstał boczny w nią wmontowany. Nowy jest zbiornik paliwa z wydruku 3D
Naczepa dostała zbiornik, podwójny zapas oraz agregat z wydruku 3D odpowiadający temu użytkowanemu na ten czas przez Pekaes.
Obok trawioną drabinkę.
Nie byliśmy jedynie pewni producenta naczepy- najprawdopodobniej był to jeden z modeli Lambereta.

To tyle.

Jeszcze raz wszystkiego dobrego i zapraszam.
Maciej

1000028070.jpg
1000028072.jpg
1000028073.jpg
1000028084.jpg
1000028086.jpg
1000028088.jpg
1000028090.jpg
1000028082.jpg
1000028077.jpg
1000028075.jpg
1000028080.jpg
1000028085.jpg

Ostatnio edytowane:

Simon2107

Aktywny użytkownik
Reakcje
183 1 0
Nie, no elegancja Francja. A właściwie elegancja Szwecja w polskim wykonaniu. Kawał dobrej roboty modelarskiej(y) Nie myślałeś może aby przy takim ogromie pracy i tak precyzyjnym odwzorowaniu zrobić coś, żeby te reflektory nie były takie błyszczące i chromowane? Nie, że się czepiam. Pytam jako laik. Bo jak się nie da to trudno.

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
3.112 1 0
Dziękuję Wszystkim za opinie, komentarze, uwagi i pytania. @Simon2107 dotknąłeś bardzo ważnego wątku, reflektorów. Osobiście robię co mogę, nadać im realności od podmalowywania chromem gniazd pod kloszami, wypełnianiem przeźroczystą żywicą epoksydową - ostatni model poloneza poprzez wymianę, na szklane - jak w bunkrach. Niestety, do tej pory nie wpadłem na pomysł, jak zrobić i wymienić te prostokątne w volvo F12.
Co nie oznacza, że :rozkminiać" przestałem
Tak, w każdym modelu staram się zaszyć jakąś historię związana z pierwowzorem.
Tymczasem wracam do pracy nad naczepą, która jest wątkiem mocno dygresyjnym ale coś trzeba robić czekając na nowe kalki.
Pozdrawiam i dziękuję za uwagę
Maciej

20260105_141541.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Samochody ciężarowe 32
Samochody ciężarowe 19