• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Pekaes i schyłek zeszłego wieku.

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.820 1 0
Fia
Pierwsza dobra wiadomość w ten "black monday";
Maciek żyje, talent ewoluuje, poszerza horyzonty modelarskie, doskonale mu to wychodzi, co widać na załączonych obrazkach.
Lista życzeń; Pegaso, Fiat i jakiś autobusik, oprócz tego obudzić się na jakiejś wyspie z kilkoma Chinkami, albo w latach siedemdziesiątych między bazami PKS i PEKAES.
Fiata a nawet dwa - załatwię ja. Ty, ogarnij Chinki. Najlepiej cały autobus;)

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.820 1 0
No, po ostatnim pobycie tam zacząłem szlifować "swój chiński", już potrafię po chińsku; woda, kawa, ryż.
To wciąż za mało żeby uwieść jakąś skośnooką niewiastę no ale ja się "ciągle uczę, w samochodzie, w pociągu..."
Model wygląda świetnie (y):), rozjaśniając ponurą aurę dnia dzisiejszego po wczorajszym :cenzura:
Tak, dla mnie też trochę terapeutyczny cel po nocnych liczeniach

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.820 1 0
Dzień dobry.

Przed Wami model, do którego zabierałem się niczym pies do jeża.
Od dłuższego czasu zresztą - nie mając na niego technicznego pomysłu.
Dlaczego?
W dużym uproszczeniu nic do siebie nie pasowało i koniec końców powstał taki frankenstein.
Żywiczna skorupa kabiny pochodzi z włoskiej manufaktury, do której nie pasowało wnętrze źle przerysowane z Iveco Turbo. Rama - pominięta w pochodziła od T.A. Models od której pochodziły też blaszki.
Wykorzystałem zatem ramę od herpy, wydruki @Sławek13 naczepę roco - lekko zmodyfikowaną w kierunku oryginalnego Trailora
No i pilnik oraz czeską żyletkę

Została jeszcze jedna skorupa. Ona po mocniejszej obróbce wyląduję na innym podwoziu ale o tym na razie sza.
Jak i o tym, że już dziś w nocy snułem wizję poprawek na modelu obecnym w prezentacji;)

Acha. Rejestracje oryginalne dopasowany numer inwentarzowy ciągnika wraz przypisaną mu naczepą i jej rejestracją.
Udanej niedzieli.
Siostry i Bracia

P.s @Tomek M. połowa kobyłki u plota;)
20250607_233121.jpg
20250607_233157.jpg
20250607_233600.jpg
20250607_233527.jpg
20250607_232114.jpg
20250607_233651.jpg
20250607_233429.jpg
20250608_112803.jpg

saaro

Aktywny użytkownik
Reakcje
530 6 0
Niestety czasami może się nie udać model :cry: Najważniejsze że udało się jak najwięcej z niego wyciągnąć. Ostatnio też miałem żywicznego Kamaza, który cały był powykrzywiany i nic do siebie nie pasowało. A do tego rama była za krótka.

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.820 1 0
Niestety czasami może się nie udać model :cry: Najważniejsze że udało się jak najwięcej z niego wyciągnąć. Ostatnio też miałem żywicznego Kamaza, który cały był powykrzywiany i nic do siebie nie pasowało. A do tego rama była za krótka.
Technologia poszła do przodu. Ta żywiczna forma sprzed prawie czterech lat, po prostu źle się zestarzała. Wtedy była dla mnie spełnieniem marzeń. Teraz, wymagała wiele pracy i wiem, .gdzie, będzie można te drugą skorupę poprawić. Nic tak nie uwypukla niedociągnięć, jak zdjęcie w powiększeniu. Generalnie ten model, to takie trochę rozpoznanie bojem. No i nie lubię, jak coś mi za długo zalega w szufladzie.

Drzewiarz

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.239 15 0
Praca wykonana jak zwykle na najwyższym poziomie (y) Jak widać jakość formy nie ma znaczenia. I tak Maciek wyklepie i naciągnie co trzeba, dorobi to i owo, zaszpachluje i pomaluje. A potem model wygląda o niebo lepiej od produktów fabrycznych. :D Już nie wspomnimy o odwzorowaniu konkretnego egzemplarza, co wynosi te modele na sam szczyt! :love::love::love:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.986 388 20
Piękny model zrobiłeś. Wyciągnąłeś z tego wydruku chyba maksa. Na zdjęciach, pomimo iż model jest powiększony, to wygląda naprawdę świetnie. To i tak chyba jedna z najlepszych form kabiny tego Fiata w skali 1:87.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.645 69 0
No i nie lubię, jak coś mi za długo zalega w szufladzie.
Mój też już jakiś czas leży, co prawda nie w mojej szufladzie, bo ja nawet takiej nie posiadam jak i innych atrybutów modelarza jak talent, cierpliwość
i czas. Łukasza pokonał dach, może nie tyle pokonał co zniechęcił, no i też zabiera się za to jak pies za jeża a nawet kilka jeży.
Natomiast Tobie to wyszło zajefajnie i naprawdę jest na czym oko zawiesić(y)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Samochody ciężarowe 32
Samochody ciężarowe 19